Voorbeschouwing Spanje – Engeland: de ultieme ontknoping van dit EK

Foto: Voorbeschouwing Spanje – Engeland: de ultieme ontknoping van dit EK

Vierentwintig landen droomden voorafgaand aan dit EK van de finale en van een kans op eremetaal. Tweeëntwintig van hen zitten al lang thuis of hebben recentelijk hun terugvlucht gehad. In het Olympisch Stadion in Berlijn ontmoeten de twee overgebleven kanshebbers elkaar. Wie gaat er vandoor met de titel en mag zich Europees kampioen voetbal 2024 noemen? Lees in deze voorbeschouwing alles over de grote finale.

🇪🇸 Spanje: teaminfo en vorm

Spanje kan hoe dan ook terugkijken op een fantastisch toernooi, want een heel mooi record is al in handen gekomen van het Iberische land. Nog nooit eerder wist een land zes keer te winnen op een enkel EK. En natuurlijk is dat ook gemakkelijker geworden sinds er 24 deelnemende landen zijn in plaats van 16, maar dan nog is het een prestatie van formaat. Eentje die al gestart werd in de groepsfase. Kroatië werd in de eerste wedstrijd met 3-0 verslagen, waarna ook Italië (1-0) en Albanië (0-1) aan de zegekar gebonden werd. Hiermee was Spanje het enige land dat alle groepsduels won.

Met die mooie cijfers kwam de ploeg van bondscoach Luis de la Fuente in de knock-outfase terecht. Hier kwam het verrassend op achterstand tegen toernooidebutant Georgië, maar nog in de eerste helft werd het gelijk en na rust liepen de Spanjaarden relatief simpel uit naar 4-1. Ook liet de ploeg met vier verschillende doelpuntenmakers zien veel scorend vermogen te hebben. In de kwartfinales volgde misschien wel het grootste affiche van dit toernooi tot nu toe. Duitsland werd nog op achterstand gezet, maar wist terug te komen tot 1-1.

Waar de meeste kijkers zich al opmaakten voor een strafschoppenserie, werd deze toch voorkomen. Invaller Mikel Merino zorgde in de absolute slotfase alsnog voor de winnende treffer van Spanje: 2-1. In de halve finales was Frankrijk de tegenstander. Dat land had nog geen velddoelpunt gemaakt, maar kwam opeens op voorsprong. De Spanjaarden lieten echter zien over veel veerkracht te beschikken. De piepjonge Lamine Yamal maakte een schitterend doelpunt, waarna Dani Olmo met zijn derde treffer in drie duels een finaleplaats veiligstelde: 2-1.

Blessures en schorsingen

Ten opzichte van de halve finale heeft De la Fuente weer twee spelers terug. Dani Carvajal en Robin Le Normand zaten een schorsing uit, maar zijn nu weer inzetbaar. Nacho Fernández en oudgediende Jesús Navas vervingen hen naar behoren maar zullen nu naar verwachting weer genoegen moeten nemen met een reserverol. Pedri raakte tegen Duitsland geblesseerd en zal opnieuw vervangen worden door de makkelijk scorende Dani Olmo.

🏴󠁧󠁢󠁥󠁮󠁧󠁿 Engeland: teaminfo en vorm

Engeland komt weer eens ver op een toernooi, dus zelfs aan deze kant van de Noordzee is het ‘Football is coming home‘ duidelijk te horen. Maar op Europese kampioenschappen is dat absoluut niet zo vanzelfsprekend. Na de op strafschoppen van Italië verloren finale van drie jaar geleden is dit pas de tweede keer dat The Three Lions in de finalestrijd van een EK staan. Wordt twee keer scheepsrecht voor Engeland en pakt de flink bekritiseerde Gareth Southgate een prijs als bondscoach?

Dan zal het wel een stuk beter moeten dan tijdens grote delen van dit toernooi. Want de kritiek op de keuzeheer komt niet zomaar uit de lucht gevallen. Het spel van de Engelsen is erg saai en berekenend, wat al tijdens de groepsfase te zien was. Servië werd nog met een zuinige 0-1 verslagen, maar daarna werd het tegen Denemarken (1-1) en Slovenië (0-0) tweemaal gelijk. Van een ploeg met spelers als Jude Bellingham, Phil Foden, Bukayo Saka en Harry Kane in de gelederen wordt vooral aanvallend wel iets meer verwacht dan twee goals in de gehele groepsfase.

Maar in de rondes erna ging het niet per se beter. Tegen Slowakije stond Engeland op de rand van de afgrond, tot Bellingham in de vijfde minuut van de blessuretijd met een omhaal voor de gelijkmaker tekende. In de verlenging wonnen de Engelsen daarna. Daarna kwam Engeland achtereenvolgens tegen Zwitserland en Nederland op achterstand, maar er werd gewonnen door respectievelijk een strafschoppenserie en een doelpunt in de absolute slotfase. Nog nooit eerder bereikte een land de EK-finale na in de kwartfinale én halve finale op achterstand te zijn gekomen.

Blessures en schorsingen

Het grootste vraagteken voor Engeland is of Kieran Trippier fit genoeg is om op de linkerflank te starten. Zo niet, dan zal Luke Shaw (die voor Trippier inviel tegen Nederland) op zijn plek starten. Verder lijkt er voor Southgate weinig reden om veel aan te passen aan zijn opstelling. Ollie Watkins was belangrijk met de winnende goal in de halve finale, maar hij moet opnieuw genoegen nemen met een plek op de reservebank tijdens deze finale.

Onderlinge ontmoetingen

Dit wordt de achtentwintigste keer dat Spanje en Engeland tegenover elkaar staan in een interlandwedstrijd. Tien keer was Spanje de sterkste, dertien keer Engeland en viermaal werd het gelijk. De laatste ontmoetingen waren in het kader van de Nations League 2018/19. Destijds wonnen beide landen hun uitwedstrijd. Op Wembley werd het 1-2, waarna Engeland op bezoek in Sevilla met 2-3 won. Geen van de acht doelpunten werd gemaakt door een speler die op dit EK aanwezig is.

Conclusie

Spanje was na de groepsfase samen met Duitsland de absolute favoriet om Europees kampioen te worden, terwijl Engeland in die ronde maar een beetje aanmodderde. Daarna schakelden de Spanjaarden onder meer Duitsland en Frankrijk uit, terwijl de Engelsen een verse dosis geluk nodig hadden om drie keer achter elkaar te winnen. Het is dan ook logisch om La Furia Roja als favoriet voor deze finale te bestempelen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Spanje – Engeland.

Wie wint het EK 2024?

  • Spanje
  • Engeland
147+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie