Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Spanje – Georgië: Strijd tussen David en Goliath in de achtste finales

Foto: Voorbeschouwing Spanje – Georgië: Strijd tussen David en Goliath in de achtste finales

In het RheinEnergieStadion in Keulen strijden Spanje en Georgië zondagavond om een plek in de kwartfinales van het EK. De Spanjaarden maakten tijdens de groepsfase veel indruk en zijn volgens veel kenners inmiddels topfavoriet om zich deze zomer tot Europees kampioen te kronen. De Zuid-Europeanen zullen echter op hun hoede moeten zijn tegen Georgië, dat in deze achtste finales natuurlijk niets te verliezen heeft. In deze voorbeschouwing vind je alle informatie omtrent deze EK-kraker in de achtste finales tussen Spanje en Georgië!

Voorbeschouwing Spanje – Georgië

🇪🇸 Spanje: teaminfo en vorm

Voorafgaand aan het EK werd Groep B door de kenners bestempeld als Groep des Doods. Spanje had daar echter totaal geen last van. De Zuid-Europeanen wisten namelijk zowel Kroatië, Italië als Albanië te kloppen, waarmee zij zich met twee vingers in de neus tot groepswinnaar kroonden. La Roja is zelfs het enige land dat dit EK nog geen enkele tegentreffer hoefde te incasseren.

Dankzij deze sterke EK-start wordt Spanje inmiddels gezien als een van de topfavorieten om het EK op zijn naam te schrijven. Met name de vleugelspitsen Nico Williams en Lamine Yamal maken dit toernooi veel indruk. Vooral van Yamal gaan we de komende jaren ongetwijfeld nog veel horen, want het pas zestienjarige supertalent van FC Barcelona slaagde deze week voor zijn middelbare schoolexamen. De enige kritiek die je op het Spaanse aanvalsspel zou kunnen hebben, is dat de formatie van bondscoach Luis de la Fuente wat slordig met zijn kansen omspringt. De Spanjaarden kwamen dit EK al tot 47 doelpogingen, maar wisten er daar maar vijf van te benutten.

Ondertussen nadert het Spaanse zelfvertrouwen zijn kookpunt. “Als team is er niemand beter dan ons”, aldus Williams. De Spanjaarden doen er echter verstandig aan om stevig met beide benen op de grond te blijven staan, want vanaf nu is iedere misstap direct dodelijk. Bovendien wist Spanje in het verleden nog nooit vier wedstrijden achter elkaar te winnen in reguliere speeltijd op een EK. Zelfs het gouden Spanje van Vicente del Bosque dat in 2008 en 2012 Europees kampioen werd, wist dat niet voor elkaar te krijgen.

Blessures en schorsingen

Bij Spanje keert Rodri terug van een schorsing. Hij heeft goed uit kunnen rusten en zal tegen Georgië direct weer in de basis beginnen.

Nacho Fernandez en Ayoze Perez zijn echter niet helemaal okselfris. De kans is daarom groot dat De la Fuente zondagavond geen beroep op hen kan doen.

🇬🇪 Georgië: teaminfo en vorm

Georgië voegt zondagavond een nieuw hoofdstuk toe aan zijn voetbalsprookje. Niemand had vooraf immers durven dromen dat de EK-debutant zich bij zijn allereerste deelname aan een groot toernooi meteen de achtste finales zou bereiken. Oud-premier en zakenman Bidzina Ivanishvili was zelfs zo in zijn nopjes dat hij de voltallige selectie van Georgië een slordige tien miljoen euro heeft aangeboden. Bovendien heeft de multimiljardair al laten weten dat hij opnieuw zijn portemonnee zal trekken als De Kruisridders de kwartfinales van het EK weten te bereiken.

Met voormalig Europees kampioen Spanje als volgende opponent lijkt die kans klein, maar na drie groepsduels weten we inmiddels wel dat we Georgië niet mogen onderschatten. Het elftal van bondscoach Willy Sagnol speelt vanuit een degelijke organisatie en beschikt met Giorgi Mamardashvili over een van de beste keepers van dit EK. Ook in de met 2-0 gewonnen laatste groepswedstrijd tegen Portugal, waarmee Georgië zich definitief plaatste voor de knockout-fase, was de Valencia-sluitpost weer van onschatbare waarde. Voormalig Ajax-flop Georges Mikautadze schreef bovendien EK-geschiedenis door ook in zijn derde EK-groepsduel weer het net te laten bollen.

Voor Georgië is het EK dus nu al een daverend succes, al moeten we het land ook weer niet groter maken dan het is. Buiten Mamardashvili, Mikautadze en Napoli-ster Khvicha Kvaratskhelia heeft het niet heel veel te bieden. Van de zestien overgebleven EK-deelnemers is Georgië het land met het minste aantal doelpogingen (12) en het laagste percentage balbezit (41,7%). Het heeft tegen Spanje echter niets te verliezen, wat van Georgië toch een gevaarlijke tegenstander maakt.

Blessures en schorsingen

Anzor Mekvabishvili is geschorst. Hij zal de belangrijkste interland ooit van Georgië daarom aan zich voorbij moeten laten gaan.

Sagnol heeft waarschijnlijk wel goed nieuws voor Solomon Kvirkvelia en Giorgi Tsitaishvili. Zij keren zondagavond hoogstwaarschijnlijk terug in de vijfmans achterhoede van Georgië, die zijn handen vol zal hebben aan de razendsnelle voorhoede van de Spanjaarden.

Onderlinge ontmoetingen

Spanje en Georgië hebben weinig geheimen voor elkaar, want beide landen liepen elkaar de afgelopen jaren regelmatig tegen het lijf. Ook tijdens de EK-kwalificatie namen de manschappen van De la Fuente en Sagnol het al tegen elkaar op. Zowel uit als thuis lieten de Spanjaarden met een 1-7 overwinning in Tbilisi en een 3-1 zege in Valladolid geen spaan heel van de Georgiërs. Met name Alvaro Morata had het met drie goals behoorlijk op zijn heupen, al wist Georgië in beide duels wel te scoren. Giorgi Chakvetadze en Kvaratskhelia namen de Georgische treffers voor hun rekening.

Verwachte opstellingen Spanje en Georgië

Conclusie

Georgië heeft dit EK al aangetoond niet vies te zijn van een stunt. Deze achtste finale is echter hoogstwaarschijnlijk een brug te ver voor de dappere Georgiërs, die zich echter met hand en tand zullen verzetten tegen de Europees kampioen van 2008 en 2012. Enkele flitsen van Yamal en Williams zullen waarschijnlijk genoeg zijn om Spanje aan een degelijke zege te helpen.

Doe jouw voorspelling in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Lees dan ook onze voorspelling voor Spanje – Georgië!

Gaat Georgië stunten tegen Spanje?

  • Natuurlijk niet. Spanje is veel te goed en heeft met Yamal en Williams twee smaakmakers in de gelederen!
  • Dat zou best kunnen. Mamardashvili en Mikautadze zijn in vorm!
24+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie