Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Voorbeschouwing Zwitserland – Italië: burenruzie in de achtste finales

Foto: Voorbeschouwing Zwitserland – Italië: burenruzie in de achtste finales

De loting is bekend en de laatste zestien overgebleven landen gaan onderling uitmaken wie zich Europees kampioen van 2024 mag noemen. De eerste ontmoeting in de achtste finales is tussen twee buurlanden. Zwitserland eindigde achter gastland Duitsland op de tweede plek, terwijl Italië datzelfde lot onderging achter Spanje. Kan Italië doorgaan met de missie om de Europese titel te prolongeren of gooien de Zwitsers roet in het eten? Lees in deze voorbeschouwing alles over deze ontmoeting.

🇨🇭 Zwitserland: teaminfo en vorm

Dat Zwitserland de groepsfase is doorgekomen mag eigenlijk geen verrassing heten. Op de laatste vijf eindtoernooien kwamen de Zwitsers minimaal een ronde verder. Deze reeks werd afgetrapt op het WK 2014. Het enige probleem met Zwitserland is dat de ronde erna meestal ook meteen het einde betekent. In 2014, 2016, 2018 en 2022 hield het avontuur van het Alpenland op in de achtste finales. Alleen tijdens het pan-Europese EK in 2021 was een gewonnen strafschoppenserie tegen Kroatië goed voor een ticket voor de kwartfinales, waarin Spanje te sterk was, opnieuw na het nemen van penalty’s.

De eerste stap richting het overleven van de groepsfase werd al snel gezet, doordat Hongarije met 1-3 verslagen werd. Daarna volgde echter een kleine teleurstelling, want tegen het relatief zwakkere Schotland bleef de score steken op 1-1. Duitsland was de laatste tegenstander. Een goede graadmeter, want het gastland was al geplaatst na twee zeges. De ploeg van bondscoach Murat Yakin wist een 1-1-gelijkspel te bewerkstelligen, al stevende men lang af op een zege. Qua Expected Goals was Zwitserland de mindere partij, dus dit was een mooi resultaat.

Zwitserland speelde nu de laatste twee wedstrijden gelijk en dat gebeurt op zich wel vaker. In acht van de laatste dertien interlands deelden beide partijen de punten. Over het algemeen hoef je ook weinig doelpunten te verwachten in wedstrijden van de Zwitserse nationale ploeg. In acht van de laatste tien wedstrijden werd twee keer of minder gescoord in totaal. Ook tegen Italië zal Yakin weer proberen een defensief sterke organisatie neer te zetten. Het lukte nu al vier duels op rij niet om de nul te houden, dus het zal een doelstelling zijn dit nu wel te halen.

Blessures en schorsingen

Silvan Widmer pakte tegen Duitsland zijn tweede gele kaart van dit toernooi en zit daardoor een schorsing uit in deze achtste finale. Leonidas Stergiou zal naar alle waarschijnlijkheid zijn vervanger zijn. Denis Zakaria en Steven Zuber hebben nog geen minuten gemaakt en kwakkelen nog steeds met hun fitheid.

🇮🇹 Italië: teaminfo en vorm

De gedachten van Italiaanse supporters zullen vaak teruggaan naar het laatste EK, gespeeld door heel Europa. Al vanaf de gewonnen openingswedstrijd tegen Turkije liet de Italiaanse nationale ploeg zien goed op elkaar ingespeeld te zijn en veel in de mars te hebben. Het was dan ook het meest een verrassing dat de finale tegen Engeland uitmondde op strafschoppen. Deze werden gewonnen en Italië mocht zich de terechte winnaar van het EK noemen.

De halve finale tegen Spanje werd destijds ook pas na strafschoppen gewonnen. Na dit toernooi bleef het probleem aanwezig dat van andere toplanden niet of met moeite gewonnen werd. Spanje (1-2), Argentinië (0-3), Duitsland (5-2), Engeland (1-2) en opnieuw Spanje (2-1) waren te sterk in drie jaar tijd, waar tegen Duitsland (1-1) en Engeland (0-0) ook nog eens gelijkgespeeld werd. Winnen van andere toplanden lukte alleen in de Nations League tegen België (2-1), Engeland (1-0) en Nederland (2-3).

Italië heeft na de afgelopen groepsfase weinig reden om met enorm veel vertrouwen toe te werken naar deze achtste finale. Tegen het kleine Albanië kreeg het de snelste EK-goal ooit om de oren en won het nog met 2-1. Daarna was Spanje te sterk met 1-0, dus het kwam veelal aan op de laatste wedstrijd, tegen Kroatië. Hier leek Luka Modrić de grote winnaar te worden door na een gemiste penalty alsnog te scoren, maar Mattia Zaccagni voorkwam in de achtste minuut van de blessuretijd (wat later bleek) een Italiaanse uitschakeling.

Blessures en schorsingen

Ook Italië moet het zonder een geschorste speler stellen. Verdediger Riccardo Calafiori pakte in het laatste duel zijn tweede gele kaart. Gianluca Mancini staat op de nominatie om hem te gaan vervangen. Mattia Zaccagni maakt na zijn belangrijke goal ook kans op een basisplaats.

Onderlinge ontmoetingen

Deze achtste finale is de tweeënzestigste editie van Italië – Zwitserland (of andersom) in de historie. Van de eerdere wedstrijden won Italië er negenentwintig en Zwitserland acht. Recentelijk is het vooral logisch voor deze twee om gelijk te spelen tegen elkaar. Dit gebeurde in vijf van de laatste zes interlands, waaronder in 2021 twee keer in het kader van de WK 2022-kwalificatie.

Conclusie

Historisch gezien is het logisch om Italië aan te wijzen als favoriet voor deze wedstrijd, maar dit toernooi heeft Zwitserland meer indruk gemaakt. Dit kan wel eens ontaarden in een tactisch schaakspel tussen twee teams die vooral op een sterke defensie proberen te bouwen. De uitkomst hiervan kan, zoals vaker tussen deze twee landen, zomaar een gelijkspel worden.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Zwitserland – Italië.

Welk land plaatst zich voor de kwartfinales?

  • Zwitserland
  • Italië
41+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie