Voorbeschouwing Zwitserland – Spanje: Gehavende Zwitsers treffen ijzersterk Spanje

Foto: Voorbeschouwing Zwitserland – Spanje: Gehavende Zwitsers treffen ijzersterk Spanje

Kersvers Europees kampioen Spanje is niet goed begonnen aan deze interlandperiode. Op donderdagavond speelde de Spaanse selectie tegen Servië. In plaats van te laten zien waarom Spanje het EK heeft gewonnen, kwam de ploeg niet verder dan een gelijkspel tegen Servië. Dit resultaat is toch enigszins teleurstellend. Op zondagavond krijgen de Spaanse spelers de kans om revanche te nemen door te winnen van Zwitserland.

🇨🇭 Zwitserland: teaminfo en vorm

De ploeg van Murat Yakin heeft een goed EK achter de rug. In Groep A eindigde Zwitserland als tweede achter Duitsland, maar voor Hongarije en Schotland. In de achtste finale werd Italië vrij overtuigend met 2-0 verslagen, dankzij doelpunten van Remo Freuler en Ruben Vargas. In de kwartfinale trof Zwitserland Engeland. Toen Breel Embolo de Zwitsers in de 75e minuut op een 0-1 voorsprong schoot, leek het er even op dat het land zich zou plaatsen voor de halve finale. Maar niets was minder waar: Bukayo Saka scoorde enkele minuten later de gelijkmaker en na verlenging bleek Engeland beter in de strafschoppenreeks.

In de Nations League speelt Zwitserland in Groep 4, samen met Spanje, Denemarken en Servië. Dit is een vrij sterke groep waarin de landen behoorlijk aan elkaar gewaagd lijken te zijn. Afgelopen donderdag speelde Zwitserland tegen Denemarken. Dit duel ging met 2-0 verloren. Het leek lange tijd op een gelijkspel af te stevenen, maar in de laatste tien minuten wist Denemarken twee keer te scoren. Dit was grotendeels te wijten aan Zwitserland zelf. De ploeg van Yakin kreeg twee rode kaarten in de wedstrijd. Nico Elvedi maakte een overtreding als laatste man en kreeg daarmee een rode kaart. Extra pijnlijk was de rode kaart van aanvoerder Granit Xhaka. Na de 1-0 van Denemarken pakte hij een gele kaart en vijf minuten later kreeg hij opnieuw geel, wat leidde tot een rode kaart.

Blessures en schorsingen

Het is duidelijk dat de interlandperiode voor Elvedi en Xhaka door deze rode kaarten ten einde is gekomen. Het is nog niet volledig duidelijk wie de vervangers zullen zijn voor deze twee belangrijke spelers.

🇪🇸 Spanje: teaminfo en vorm

Spanje heeft een aantal indrukwekkende voetbalmaanden achter de rug. Naast het winnen van het EK werd ook het voetbaltoernooi bij de Olympische Spelen gewonnen. Dit toont aan dat er een getalenteerde generatie opkomt in Spanje. Er is volop talent aanwezig op de Spaanse velden, wat ook zichtbaar is in de selectie van bondscoach Luis De La Fuente. Momenteel zitten er slechts vier spelers van dertig jaar of ouder bij de selectie. Dit Spaanse team lijkt goed samengesteld met een mix van ervaring, spelers op het hoogtepunt van hun kunnen en veelbelovende talenten. Deze combinatie heeft Spanje het EK opgeleverd, maar afgelopen donderdag bleek dat dit niet altijd voldoende is voor een overwinning.

Tegen Servië eindigde de wedstrijd in een doelpuntloos gelijkspel. Met 74% balbezit was het een typische Spaanse wedstrijd. Spanje kwam tot 21 doelpogingen, maar geen enkele bal ging in het net. Servië verdedigde sterk en wist de Spaanse aanvallers goed tegen te houden. De 17-jarige Lamine Yamal speelde een uitstekende wedstrijd. Hij was erg creatief en creëerde drie grote kansen, maar deze werden niet afgemaakt.

Voor Spanje is de Nations League geen onbekend terrein. Naast het EK en de Olympische Spelen wist Spanje de afgelopen keer ook de Nations League te winnen. In 2023 werd Italië verslagen in de halve finale, waarna Spanje in de finale tegen Kroatië de strafschoppenreeks winnend afsloot.

Blessures en schorsingen

Álvaro Morata en Unai Simon zijn afwezig wegens blessures. Bovendien is Rodri momenteel niet opgeroepen vanwege een schorsing van de UEFA.

Onderlinge ontmoetingen

In de afgelopen vier jaar hebben Spanje en Zwitserland elkaar vier keer getroffen in officiële wedstrijden. Wanneer men naar de uitslagen kijkt, valt op dat de twee landen aan elkaar gewaagd zijn. Spanje won twee van de vier ontmoetingen, Zwitserland won eenmaal en één keer eindigde het duel in een gelijkspel. In geen van deze wedstrijden werden er meer dan drie doelpunten gescoord. Beide landen weten dus de defensie goed gesloten te houden tegen elkaar.

Conclusie

Spanje verkeert na het EK natuurlijk in topvorm. Tegen Servië kwam dit nog niet volledig tot uiting. Tegen Zwitserland zullen de spelers willen laten zien wat ze in huis hebben. Zwitserland begon de campagne met een nederlaag tegen Denemarken en zal in de topwedstrijd tegen Spanje zeker Elvedi en Xhaka gaan missen.

Voorspel de uitslag van deze wedstrijd in de poll hieronder. Ben je 24 jaar of ouder? Dan kun je een kijkje nemen bij onze voorspelling voor Zwitserland – Spanje.

Uitslag van Zwitserland – Spanje?

  • Zwitserland gaat winnen
  • Gelijkspel
  • Spanje wint dit duel
8+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie