Waarom Ajax afscheid neemt van Sosa, Wijndal, Vos én Tahirovic

Foto: Waarom Ajax afscheid neemt van Sosa, Wijndal, Vos én Tahirovic

Ajax gaat niet verder met Borna Sosa, Owen Wijndal, Silvano Vos en Benjamin Tahirovic. Buiten het feit dat van het viertal niemand een smaakmaker was binnen het team, kiest Ajax er niet voor niets voor om juist hen uit de selectie te zetten en naar Jong Ajax te sturen. Een verkoop kan namelijk een hoop problemen oplossen.

Inside: Sosa, Wijndal, Vos en Tahirovic vertrekken bij Ajax

Francesco Farioli stelde op de persconferentie, voorafgaand aan de return in de tweede voorronde van de Europa League tegen FK Vojvodina, dat het alles te maken had met het aantal spelers in de selectie. Dat zou te groot te zijn geweest, waardoor het partijspel ingewikkeld werd. “De laatste weken werd het team met de dag groter en groter. Dit zijn moeilijke beslissingen, want de spelers hebben alles gegeven in de afgelopen periode. Maar je moet zo’n besluit nemen, daar ben ik verantwoordelijk voor. Ik moet een limiet stellen”, aldus de Italiaanse hoofdtrainer.

De oefenmeester maakte de voorbije weken al meermaals de indruk dat hij weinig vertrouwen in de betreffende spelers had. Zo wilden Sosa en Wijndal dolgraag de linksbackpositie veroveren, maar maakte Farioli tegen de Serviërs al duidelijk de keuze voor Jorrel Hato. Voor Tahirovic was het nog veel eerder helder. Vanaf de start van de voorbereiding moest hij tijdens oefenduels overal op het veld staan, behalve op zijn vertrouwde positie van controlerende middenvelder. Hij was op zijn eigen positie vierde tot vijfde keuze, en dat is geen basis om een seizoen in te gaan.

Ook Vos was ver van een basisplaats verwijderd. Waar hij het vorig jaar vooral van invalbeurten moest hebben, had hij dit seizoen in ieder geval al Jordan Henderson en Sivert Mannsverk voor zich. Aangezien hij intussen ook alweer 56 wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie achter zijn naam heeft staan, leek hij zelf ook al voor te sorteren op een (tijdelijk) vertrek. Onlangs wisselde hij van zaakwaarnemer en nam hij Pinhas Zahavi in de hand. De negentienjarige Vos, die nog beschikt over een contract tot medio 2028, was daarmee helemaal klaar voor een transfer.

Kroes op zoek naar transfersommen

Dat Ajax precies voor deze vier spelers kiest, heeft dus voor een belangrijk gedeelte te maken met hun uitzicht op speeltijd, maar ook het financiële aspect speelt een rol. Vos speelde in de Johan Cruijff ArenA dan wel amper, maar heeft zich als talent allang bewezen aan andere Europese clubs. Bovendien beschikt hij nog over een langdurig contract, waardoor Ajax de komende weken voor hem een serieus bedrag kan vragen. Het enige wat niet meehelpt, is dat de geïnteresseerden ook weten dat de Amsterdammers dolgraag van hem af willen.

Ook de verkoop van Sosa kan Ajax veel opleveren. In Amsterdam slaagde hij er nooit in om zijn niveau te halen, maar in de Bundesliga bij VfB Stuttgart was hij jarenlang een belangrijke kracht. Niet direct met zijn verdedigende kwaliteiten, maar vooral met zijn assists en doelpunten. Sosa was jaarlijks een garantie voor minimaal zeven tot tien assists per seizoen, waardoor Stuttgart een extra aanvallend wapen had. De vraag is of Ajax het bedrag voor de Kroaat krijgt, dat het zélf betaalde. Vorig seizoen legde het namelijk 8 miljoen euro op tafel om hem binnen te hengelen.

Borna Sosa had het vorig seizoen al moeilijk.

Wijndal kan Antwerp-succes niet doortrekken bij Ajax

Wijndal liet zich afgelopen seizoen bij Royal Antwerp FC positief zien. Onder leiding van hoofdtrainer Mark van Bommel speelde de linksback zowel veel wedstrijden in de Belgische competitie als in de Champions League, waarbij hij doorgaans een goede indruk achterliet. Evenals hij in het verleden bij AZ aantoonde, kan Wijndal uitstekend meevoetballen en heeft hij een goede voorzet in huis. De Nederlander heeft in Amsterdam nog een contract tot medio 2027, waardoor Ajax ook Wijndal niet voor een laag bedrag hoeft te laten vertrekken.

Voor Tahirovic geldt dat hij in het Ajax-shirt nooit succesvol was. Als international van Bosnië en Herzegovina én met zijn verleden bij AS Roma, zullen er voldoende clubs in Europa zijn die het zien zitten om de middenvelder in te lijven. Ook hierbij zal technisch directeur Alex Kroes echter moeten stoeien met het prijskaartje. Ajax betaalde een jaar geleden namelijk zo’n 7,5 miljoen euro om hem in te lijven en de clubleiding zal een zo klein mogelijk verlies willen lijden. Het komt de komende weken daarom aan op de onderhandelingskwaliteiten van Kroes.

Transfermarkt moet loskomen voor Ajax

Verkoopt Kroes goed, dan kan Ajax met het afscheid nemen van het viertal zo 30 tot 40 miljoen euro bijschrijven. Eenvoudig gaat de directeur het echter niet krijgen. De huidige transfermarkt zit namelijk nog altijd muurvast en dat heeft een groot effect op het selectiebeleid van Ajax. De club kan pas spelers binnenhalen als het enkelen heeft geloosd, en dat lijkt vooralsnog onmogelijk te zijn. Aangezien de transferzomer nog slechts enkele weken duurt, gaat Kroes er echter vanuit dat het snel gaat losbarsten en de oplossingen nabij zijn.

De vraag is echter of de spelers die Ajax wil hebben, eind augustus nog wel haalbaar zijn. De betreffende clubs zullen namelijk niet staan te springen om hun belangrijke spelers vlak voor de deadline nog te laten gaan en Ajax heeft niet de financiële middelen om hen op deze manier te overtuigen. Kroes probeert er dan ook het beste van te maken, ondanks dat hij in een lastig parket zit waarbij de omgeving niet bepaald meehelpt. Voorlopig hebben Farioli en Kroes er vertrouwen in dat het goedkomt, al weten ze dat de problemen niet in één seizoen zijn opgelost.

Vertrekt Silvano Vos deze zomer uit Amsterdam?

  • Ja, ik denk het wel
  • Nee, zeker niet
281+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie