Waarom Ajax voor Forbs de hoofdprijs wil

Foto: Waarom Ajax voor Forbs de hoofdprijs wil

Carlos Forbs heeft de mogelijkheid om zich naar de uitgang te bewegen. De aanvaller staat in de belangstelling van Olympique Lyon en wil naar verluidt zelf dolgraag vertrekken. Ajax ligt voorlopig echter dwars. Wat is de reden dat Alex Kroes inzet op een hoog bedrag en nog geen genoegen neemt met de eerste aanbieding?

Inside: Vertrek Forbs hangt bij Ajax in de lucht

De Portugese buitenspeler kwam een jaar geleden over van Manchester City en moest onder Maurice Steijn snel een basisplaats in de hoofdmacht veroveren. Ajax toonde haar vertrouwen door maar liefst 14 miljoen euro op tafel te leggen, een bedrag dat met bonussen kan oplopen tot 19 miljoen euro. Na ruim een jaar is de conclusie te trekken dat het huwelijk niet zo succesvol is als van tevoren gehoopt. Forbs kwam in zijn debuutseizoen namelijk niet verder dan drie doelpunten en vijf assists, waardoor hij al snel op de reservebank terechtkwam.

In de voorbereiding op zijn tweede jaar in Amsterdam mocht hij echter hopen. Francesco Farioli was namelijk zijn nieuwe hoofdtrainer geworden en hij maakte in de oefenduels verschillende keren van Forbs gebruik. De Italiaanse oefenmeester houdt van buitenspelers met snelheid en hoopte dat de Portugees aan zijn verwachtingen kon voldoen, maar eenmaal aan de officiële wedstrijden begonnen staat hij steeds vaker langs de kant. Voor Forbs is daarom duidelijk geworden dat een overstap naar een nieuwe werkgever een interessante optie kan zijn.

Het melden van Olympique Lyon kwam alle partijen dan ook goed uit. De Fransen zijn Ernest Nuamah kwijt en zien in Forbs hun ideale vervanger. Het talent vindt de Ligue 1 een interessante competitie en heeft Ajax daarom laten weten dat hij graag wil vertrekken, maar Kroes wil hem niet zomaar verkopen. Het eerste bod van 15 miljoen euro veegde de technisch directeur namelijk van tafel, hopend dat hij meer voor Forbs kan ontvangen. Het lijkt in eerste instantie een flinke gok te zijn, maar Kroes weet waar hij het over heeft. Hij heeft meerdere redenen voor zijn keuze.

Transferbedrag terugverdienen

De verkoop van Forbs levert Ajax dan wel een flinke transfersom op, maar gezien de uitgaven van vorig jaar hoopt de clubleiding ook wat bedragen weg te kunnen poetsen. Met een transferbedrag van 15 miljoen euro houden de Amsterdammers nog altijd een miljoenenverlies over en daar zit Kroes niet op te wachten. De directeur hoopt de komende jaren de financiële zaken in de Johan Cruijff ArenA onder controle te krijgen en weet dat het transfereren van de aankopen van zijn voorganger Sven Mislintat een flinke kluif gaat worden.

Met Forbs weet Kroes dat de aanvaller eveneens van interesse geniet in Engeland. De jongeling kende een uitstekende periode in de jeugdafdeling van Manchester City en kwam destijds op de radar van verschillende Engelse clubs. Kroes gokt er daarom op dat de geïnteresseerde partijen bereid zijn om diep in de buidel te tasten, wetende dat Forbs een hoop talenten met zich meebrengt. Dat hij het bij Ajax niet voor elkaar krijgt om zich in het eerste team te spelen, heeft namelijk ook voor een gedeelte te maken met zijn kwaliteiten die niet goed met de club matchen.

Carlos Forbs (Ajax)
Carlos Forbs heeft een moeilijk jaar achter de rug.

Belangrijk wapen met Forbs

Bovendien hoeft Ajax niet direct van Forbs af. Hij heeft nog een contract tot medio 2028 en laat wekelijks op het trainingsveld zien hard te willen werken. Dat hij niet elke wedstrijd op een basisplaats kan rekenen, betekent niet dat Farioli het gehele seizoen niets aan hem gaat hebben. Met zijn snelheid en neusje voor de goal heeft Forbs alles in huis om dit voetbaljaar als invaller belangrijk te kunnen zijn. Wanneer de tegenstander moe is en aan Ajax de nodige ruimtes weggeeft, kan de Italiaan met het inbrengen van Forbs voor extra energie in het elftal zorgen.

Forbs vindt de interesse van Olympique Lyon dan wel interessant, maar staat ook niet onwelwillend tegenover een langer verblijf. Met zijn overstap naar Amsterdam besloot hij vorig seizoen namelijk voor zichzelf dat hij via Ajax de stap naar het internationale topvoetbal wilde maken. Hij ziet dat het met zijn huidige rol in de selectie ingewikkelder is geworden, maar houdt het vertrouwen dat hij in de toekomst in het stadion van Ajax kan shinen. Van beide kanten is er dan ook vertrouwen dat de samenwerking alsnog een succes zal zijn.

Verkoop Bergwijn in de lucht

Wil Ajax daarnaast écht wat verdienen, dan heeft het naar verwachting meer aan het afscheid van Steven Bergwijn. Het vertrek van de Oranje-international hangt al maandenlang in de lucht en achter de schermen zouden een aantal clubs al naar hem hebben geïnformeerd. Ervaring leert dat in de laatste paar dagen van de transferperiode verrassende dingen kunnen gebeuren en Kroes houdt sterk rekening met het afscheid van Bergwijn. Waar de aanvoerder sportief nog altijd zijn bijdrage levert, heeft dit financieel een groot voordeel voor Ajax.

Naar verluidt verdient Bergwijn namelijk een salaris van zo’n 5 miljoen euro per jaar. Gezien zijn verleden kan Ajax bovendien een torenhoog transferbedrag vragen. Het zou veel lucht geven in de financiële huishouding, wat ervoor kan zorgen dat Kroes de transfermarkt op kan gaan om nog enkele versterkingen binnen te halen. De transfer van Bergwijn biedt Ajax vervolgens de mogelijkheid om Forbs binnenboord te houden en dit seizoen een nieuwe kans te geven om zich te bewijzen. Het is voor Forbs de laatste mogelijkheid en die moet hij met beide handen aanpakken.

Moet Ajax Forbs behouden?

  • Ja, absoluut
  • Nee, ik vind van niet
594+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie