Waarom Ajax wil dat Feyenoord de KNVB Beker wint

Foto: Waarom Ajax wil dat Feyenoord de KNVB Beker wint

Ajax en Feyenoord zijn doorgaans als water en vuur, maar heel soms hebben beide clubs elkaar nodig. Daar is dit jaar sprake van, nu Feyenoord is geplaatst voor de halve finale van de KNVB Beker en Ajax vecht om een Europees ticket. De Amsterdammers moeten hopen dat de concurrent het bekertoernooi wint, want zo ontstaat er voor Ajax een gunstig scenario.

SN legt uit: Bekerwinst Feyenoord geeft Ajax mogelijk Europa League-ticket

Het weggeven van de Europese tickets vindt dit seizoen anders plaats dan normaal. Dat heeft alles te maken met de extra Champions League-plek die Nederland erbij heeft gekregen. Het betekent dat de eerste twee clubs op de ranglijst zich plaatsen voor de poulefase van het miljoenenbal, terwijl de nummer 3 aan de derde voorronde van het toernooi mag meedoen. De nummer 4 van de Eredivisie zit in de tweede voorronde van de Europa League, de nummers 5 t/m 8 vechten in de play-offs voor een plaats in de tweede voorronde van de Conference League en de bekerwinnaar heeft een plek in de groepsfase van de Europa League te pakken.

Waarom Ajax wil dat Feyenoord de KNVB beker wint
Ajax kan dit seizoen de hulp van Feyenoord goed gebruiken.

Feyenoord grote favoriet in KNVB Beker

Voor Ajax is er dan ook veel aan gelegen om van de vijfde plaats af te komen (ook omdat het in de play-offs niet in de Johan Cruijff ArenA kan spelen). Eenvoudig is dit echter allerminst, gezien de kwetsbaarheden die het Amsterdamse team kent. Weet het niet voorbij nummer 4 AZ te komen op de ranglijst, dan moet het vrezen voor deelname aan de play-offs om een Conference League-ticket. Er is echter een duidelijk scenario mogelijk waarin Ajax op de vijfde positie eindigt en tegelijkertijd zeker is van een plek in de voorronde van de Europa League.

Het moet daarvoor met een schuin oog kijken naar de bekerprestaties van Feyenoord. De Rotterdammers plaatsten zich voor de halve finale, waarin het in De Kuip tegen Keuken Kampioen Divisie-club FC Groningen speelt. Aangezien het andere duel tussen SC Cambuur en NEC Nijmegen gaat, heeft Feyenoord intussen de favorietenrol voor het winnen van de KNVB Beker. Dat is geweldig nieuws voor Ajax.

Doorschuiven van Europa League-ticket

In het geval dat Feyenoord het toernooi wint, heeft het een ticket voor de groepsfase van de Europa League te pakken. Feyenoord is in de Eredivisie echter hard op weg om zich direct te plaatsen voor de Champions League, waardoor alle Europese tickets zouden kunnen doorschuiven. De nummer 4 plaatst zich dan rechtstreeks voor de Europa League, terwijl de nummer 5 mag deelnemen aan de tweede voorronde van de Europa League. Het biedt Ajax dit seizoen weer meer perspectief.

 Geen bekerwinst FeyenoordWél bekerwinst Feyenoord
Nummer 1Groepsfase Champions LeagueGroepsfase Champions League
Nummer 2Groepsfase Champions LeagueGroepsfase Champions League
Nummer 3Derde voorronde Champions LeagueDerde voorronde Champions League
Nummer 4Tweede voorronde Europa LeagueGroepsfase Europa League
Nummer 5Play-offs tweede voorronde Conference LeagueTweede voorronde Europa League
Nummer 6Play-offs tweede voorronde Conference LeaguePlay-offs tweede voorronde Conference League
Nummer 7Play-offs tweede voorronde Conference LeaguePlay-offs tweede voorronde Conference League
Nummer 8Play-offs tweede voorronde Conference LeaguePlay-offs tweede voorronde Conference League
Nummer 9Geen Europees ticketPlay-offs tweede voorronde Conference League

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews ingewikkelde voetbalzaken op een heldere manier. Korte duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Denk jij dat Feyenoord de beker gaat winnen?

  • Ja
  • Nee
463+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie