“André Hazes was lid van Feyenoord supportersvereniging”

Foto: “André Hazes was lid van Feyenoord supportersvereniging”

Meer dan welke zanger dan ook is André Hazes een symbool voor Amsterdam en Ajax. De uitvaart van de volkszanger vond plaats in de ArenA en ‘Bloed, zweet en tranen’ is een vast nummer bij thuiswedstrijden van Ajax. Toch bestaan er foto’s van de volkszanger in een Feyenoord-shirt. In Rotterdam beweren ze zelfs dat de ras-Amsterdammer lid was van de supportersvereniging van Feyenoord. Voor welke club was Hazes nou?

De favoriete club van André Hazes

Voor elke thuiswedstrijd in de Johan Cruijff ArenA zingen de supporters van Ajax traditioneel mee met ‘Bloed, zweet en tranen’. Ze adopteerden het nummer als een Ajax-lied en plaatsten het op nummer twee van de Ajax Radio Top 100, achter ‘Three Little Birds’ van Bob Marley. Voor de kampioenswedstrijd tussen Ajax en FC Twente op 15 mei 2011 kwam Dré Hazes het live zingen en schreeuwden alle supporters massaal mee. De naam Hazes is voor velen onlosmakelijk verbonden aan Ajax, maar de volkszanger, die op 23 september 2004 overleed, was van huis uit helemaal geen supporter van de club.

Hazes was vanaf jonge leeftijd fan van DWS, sinds het moment dat hij op zevenjarige leeftijd door zijn oudste broer werd meegenomen naar een wedstrijd van de voormalige profclub uit Amsterdam. “Ik was meteen verslingerd aan die club en wilde zelf ook op dat veld staan. In het Olympisch Stadion hebben zich zoveel mooie dingen afgespeeld”, vertelde de zanger in een persbericht over een concert in het Olympisch Stadion in 2002. DWS was dus zijn eerste liefde. Nadat deze club in 1972 met Blauw-Wit werd samengevoegd tot FC Amsterdam, bleef Hazes als supporter trouw naar het Olympisch Stadion komen.

FC Amsterdam kreeg het Olympisch Stadion nooit vol en werd in 1982 opgeheven vanwege aanhoudende financiële problemen. Hazes voelde het einde al aankomen na de degradatie uit de Eredivisie en schreef een melancholisch lied, waarin hij snakte naar de betere tijden van weleer. Hij zong over bekende oud-spelers van FC Amsterdam, zoals Gerard van der Lem en keeper Jan Jongbloed:

“Waar zijn de tijden van weleer?
Mijn Amsterdam wat doet dit zeer.
Nooit meer Nico Jansen, Van der Lem.
Doe ik mijn ogen dicht, hoor ik Jongbloeds harde stem.”

Hazes in Feyenoord-shirt

Hazes had vanaf dat moment geen club meer. Hij liet zich vaker zien bij Ajax, maar van exclusieve clubliefde was geen sprake. Voor het afscheid van zijn goede vriend Willem van Hanegem presenteerde hij zich op 4 juni 1983 in De Kuip. De twee hadden elkaar ontmoet bij een benefietwedstrijd en namen al eens een duet op genaamd ‘Wij zijn vrienden’. Voorafgaand aan de afscheidswedstrijd zong Hazes het Feyenoord-icoon toe met een speciaal geschreven lied op de melodie van ‘Voor mij geen slingers aan de wand.’ Ze stonden schouder aan schouder en Hazes had voor de gelegenheid een Feyenoord-shirt aangetrokken.

Hazes zou volgens verschillende bronnen meer affiniteit hebben gehad met Feyenoord dan met Ajax. In het boek ‘Cruijff’ van Bert Hiddema staat de volgende passage over die dag in De Kuip: “Voor de wedstrijd brengt André Hazes, de kleine barkeeper van een kroeg aan de Krommerdt in Amsterdam-West en fanatiek FC Amsterdam-supporter, die een ongezonde, bijna Rotterdamse bloedhekel heeft aan Ajax, een hartverscheurende aubade aan van Hanegem.”

Tot zover de band van Hazes met de Rotterdamse club? Niet helemaal. Kort na de afscheidswedstrijd zou de zanger zich zelfs hebben aangemeld bij de supportersvereniging van Feyenoord. Hazes kwam op Schiphol een toenmalig bestuurslid van FSV de Feijenoorder tegen, Willem Uittenbogaard, verantwoordelijk voor de ledenwerving. Ze raakten aan de praat en de Amsterdammer openbaarde zijn voorkeur voor Feyenoord. Hij was meer dan welkom bij de supportersvereniging en werd direct aangemeld. Uittenbogaard is inmiddels overleden, maar navraag bij andere bestuursleden levert een eenduidig verhaal op. “André is inderdaad een jaar of drie lid geweest van de Feyenoord Supportersvereniging. Ik heb her en der geïnformeerd, maar de supportersvereniging heeft geen archief dat zo ver terug gaat”, vertelt Jeannette Floor, oud-bestuurslid van FSV De Feijenoorder.

Was André Hazes voor Ajax of voor Feyenoord?

Tekstueel past zijn nummer ‘Bloed, zweet en tranen’ inderdaad beter bij het karakter van de Rotterdamse volksclub, maar bewijs van het lidmaatschap blijft uit. Ajax-supporters zullen zeggen dat hij het shirt alleen aantrok voor zijn vriend Van Hanegem. Op latere leeftijd zat Hazes namelijk regelmatig met zijn zoon Dré op de tribunes van de Arena en hij kreeg zijn afscheidsceremonie op het veld van Ajax. Het geeft de supporters uit Rotterdam alleen maar meer voer om Ajacieden te sarren met de foto’s in het Feyenoord-shirt.

Uit andere foto’s blijkt overigens dat Hazes het totaal niet moeilijk vond om shirts van verschillende clubs aan te trekken. Zo bestaat er een foto van hem uit 1983 in het shirt van Sparta Rotterdam, met De Efteling als legendarische sponsor op de borst. Ook werd Hazes vastgelegd met een AZ-pet en AZ-sjaal. Toch is zijn naam tegenwoordig vooral verbonden aan Ajax, waar zijn stem ook de komende jaren door de speakers te horen zal zijn.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie