Waarom PSV kiest voor ‘rustgevende factor’ als talentenopleider

Foto: Waarom PSV kiest voor ‘rustgevende factor’ als talentenopleider

Dat PSV niet stil is blijven zitten na het behalen van het landskampioenschap afgelopen seizoen moge duidelijk zijn. Niet qua transfers van nieuwe spelers, maar zeker ook niet op organisatorisch gebied. Zoals bij een heel belangrijke afdeling binnen de Eindhovense topclub: Jong PSV. Waar sinds kort een zeer ervaren rot voor de groep staat.

Inside: Alfons Groenendijk moet groeibriljanten PSV sneller gaan klaarstomen voor ‘grote werk’

De beloften van de Brabanders zijn al heel wat jaren actief in de Keuken Kampioen Divisie. Daar waar concurrent Feyenoord toentertijd onder leiding van Martin van Geel besloot om niet met een talententeam in te stappen, deed PSV dat wel. Om zo de doorstroming van spelers naar de hoofdmacht gemakkelijker en dus beter te kunnen maken.

In het verleden stonden onder meer oud-profs als Adil Ramzi en Ruud van Nistelrooij voor de groep bij Jong en de laatste tijd was dit Willy Boessen. Ook hij was in het verleden een voetballer die jarenlang in de Eredivisie speelde voor onder andere Fortuna Sittard, waarna hij aan de slag ging als trainer. De Limburger stond niet zonder succes voor de groep bij clubs als TOP Oss, FC Den Bosch, VVV en oude liefde Fortuna Sittard.

Willy Boessen op radar van PSV

Een tweetal jaar geleden kwam hij op de radar bij de leiding van PSV, mede doordat Boessen in het voetbalwereldje een goede naam heeft als trainer. Hij ging aan de slag als assistent bij de beloften op De Herdgang, waarna hij vorig seizoen doorschoof als hoofdverantwoordelijke. Boessen was in zijn sas, kon de talenten hier en daar dingen bijleren.

Een lokroep vanuit Sittard om bij Eredivisionist Fortuna aan de slag te gaan als rechterhand van Danny Buijs kon hij echter niet weerstaan. De uit Born afkomstige Boessen kon hierdoor terug naar zijn roots, naar zijn voetbalthuis. Maar hierdoor moest de technische leiding van PSV wél op zoek naar een geschikte opvolger als hoofdtrainer bij de grootste talenten.

Groenendijk was speler van Manchester City

Wie moest dát gaan worden? Intern werd er goed nagedacht wie geschikt zou zijn voor deze functie. Gekozen werd voor iemand met een grote bagage als voetballer maar óók als trainer: Alfons Groenendijk. Toen hij zelf nog actief was, krulde de middenvelder voor clubs als ADO Den Haag, Roda JC en Manchester City menig bal achter de doelman van de tegenstanders.

Groenendijk kon een heel aardig potje ballen. Was meestal overal een vaste waarde, die zeker ook zijn waarde had voor de teams waarin hij speelde. Een voetballer met een goede mentaliteit, wars van gekke dingen die zijn vak als prof meer dan verstond. Toen hij eenmaal de schoenen aan de wilgen had gehangen, koos Groenendijk ervoor om trainer te worden.

Bij Willem II, ADO Den Haag, Jong Ajax, Excelsior, FC Den Bosch en laatstelijk Al-Wahda FC in de spreekwoordelijke zandbak voerde hij het trainersvak met verve uit. Meestal als hoofdverantwoordelijke, soms als assistent. Met al die ervaring in zijn bagage, was PSV er nu als de kippen bij om hem voor het komende seizoen vast te leggen als dé talentenbegeleider.

De haast van PSV bij aanstelling Groenendijk

De benoeming had haast, want de Eindhovense club wil de beloften namelijk de komende weken goed voorbereiden op het nieuwe seizoen in de KKD, dat begin augustus start. Jong PSV moet komend seizoen een stap omhoog zien te zetten op het tweede niveau van Nederland, waar de ploeg de afgelopen jaren steevast in het rechterrijtje eindigde.

Het belangrijkste voor de club is dat er jong talent doorstroomt naar het eerste elftal en dat jonge spelers uit de A-selectie zich kunnen ontwikkelen in het team. De definitieve stappen voor talenten naar de hoofdmacht moeten nóg beter en sneller gemaakt gaan worden, zo vindt men intern bij PSV althans.

Jeugdopleiding kost PSV behoorlijk wat geld

Natuurlijk worden er ook spelers van buitenaf gehaald, maar de jeugdopleiding op zich kost ook behoorlijk wat geld. Waardoor de welbekende vruchten die dit moet opleveren, het liefste nog iets voortvarender moeten gaan groeien. Dit soort van druk ligt dus nu op de schouders bij Groenendijk.

Die zoals gezegd echter gepokt en gemazeld is in de voetballerij, een bewuste keuze van de PSV-top om hem aan te stellen. De voormalig middenvelder moet komend seizoen de aankomende groeibriljanten gaan oppoetsen en vooral gaan klaarstomen. Voor het grote(re) werk bij nog zo een ervaren rot, maar dan bij het vlaggenschip, Peter Bosz.

Bij wie zoals bekend de lat ook heel hoog licht. Waardoor PSV in de toekomst nog meer stappen vooruit kan gaan maken. Dat is het streven althans. Stilzitten kan immers leiden tot stilstand, dat realiseert men zich op de burelen in Eindhoven terdege.

Is Groenendijk een goede keuze van PSV?

  • Ja
  • Nee
271+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie