‘Walgelijke’ Ajax-actie met grond gelijkgemaakt

Foto: ‘Walgelijke’ Ajax-actie met grond gelijkgemaakt

De Nederlandse politiebond is laaiend op de Ajax-fans, die zondag tijdens de demonstratie voor de nodige ongeregeldheden hebben gezorgd. Voorzitter Nine Kooiman is woest noemt het gedrag van de Ajax-fans ‘waanzin’.

Politiebond woedend op rellende Ajax-supporters

De aanhang van Ajax verzamelde zich zondag op het Leidseplein vanwege het gegeven dat de wedstrijd tussen Ajax en FC Utrecht werd afgelast door de politiestakingen. De demonstratie van de Ajax-supporters liep echter volledig uit de hand. Er werd onder meer vuurwerk afgestoken, met bakstenen gegooid en politiebusjes werden gemolesteerd.

Bij Renze Op Zondag haalt Kooiman dan ook keihard uit. “Het gaat mis bij het feit dat deze mensen de kans hadden om te laten zien dat het een keertje zonder politie-inzet kan. Ze hadden ook naar het hoofdbureau kunnen gaan om een keer te applaudisseren. Wát fijn dat de wedstrijden over het algemeen gewoon door kunnen gaan, met zo ontzettend veel politie-inzet. Dankjewel. In plaats daarvan slopen ze het hoofdbureau.”

KNVB nuanceert voetbalrellen

Kooiman is dan ook woedend. “Ik vind het echt waanzin wat er gebeurt. Ik ben woest. Het vreet aan je. Het maakt duidelijk hoe zwaar en ingewikkeld de politie-inzet soms is en waarom het nodig is om te strijden voor het vroegpensioen.” Ook Jan de Jong, voorzitter van de Eredivisie CV, spreekt zijn afschuw erover uit. “Je kunt het onverdedigbare niet verdedigen. Dit is zo erg, dit moet gewoon niet gebeuren. Dit heeft niets met voetbal te maken.” Wel plaatst De Jong vervolgens een nuance. “Er worden meer dan achthonderd wedstrijden per jaar georganiseerd en bij minder dan één procent is er een probleem. Dat is veel te veel, maar er gaat heel erg veel goed in het voetbal. Er is vanuit het voetbal hartstikke veel waardering voor de politie. Wij kunnen niet zonder, zoals de samenleving niet zonder kan. Het is al best bijzonder dat het voetbal ervoor zorgt dat de veiligheid in het stadion helemaal zonder politie gebeurt.”

Kooiman vindt het gedrag van de misdragende supporters echt walgelijk. “Ik vind het waanzin. Er staan stewards onder zware druk en er komen mensen met stadionverbod in het stadion. Als je dat al niet op orde hebt, dan heb je dat buiten ook niet. In het stadion kun je ook maatregelen treffen om de veiligheid buiten ook te creëren.”

Doet de politie er verstandig aan om niet meer te gaan staken bij voetbalwedstrijden?

  • Ja, daar worden beide partijen beter van
  • Nee, mogen ze gewoon blijven doen
550+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie