Feyenoord grijpt Johan Cruijff Schaal in promotiewedstrijd met alleen maar winnaars

Foto: Feyenoord grijpt Johan Cruijff Schaal in promotiewedstrijd met alleen maar winnaars

Feyenoord heeft heel verrassend het eerste mentale klapje uitgedeeld van het seizoen aan grote concurrent PSV. De bekerwinnaar en tegenwoordig ploeg van de nieuwe Deense coach Brian Priske kwam net als de landskampioen uitstekend voor de dag in een promotiefilm voor het Nederlandse voetbal. Een strijd vol doelpunten die eigenlijk alleen maar winnaars kende, moest toch echt één echte winnaar en een verliezer krijgen. Penalty’s wezen Feyenoord aan als winnaar en PSV als verliezer.

Wedstrijdverslag van de intense strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen PSV en Feyenoord (4-4)

Een nieuwe start van het seizoen, twee strijdende aanvallende ploegen met PSV en Feyenoord. De strijd om de Johan Cruijff Schaal ontbrandde al vroeg met Feyenoord dat vliegend uit de startblokken kwam. De ploeg van de nieuwe Deense trainer Brian Priske speelt iets anders dan onder voorganger Arne Slot maar in deze wedstrijd was van een achteruitgang geen sprake.

Fris Feyenoord begint sterk tegen eveneens goed spelend PSV

Zo begon Feyenoord sterk met een vrijgespeelde Igor Paixão, die verwoestend uithaalde. De sterke PSV-doelman Walter Benítez kon ternauwernood zijn vingers achter de bal krijgen. Via corners drong Feyenoord ook aan, een kopballetje van Bart Nieuwkoop was weliswaar eenvoudig prooi voor de Argentijnse keeper.

PSV toonde zich ook al snel. Bij de selectie van trainer Peter Bosz zijn nog niet veel veranderingen zichtbaar, al zagen we met Ryan Flamingo en Fredrik Oppegard wel twee nieuwelingen. De Eindhovenaren speelden in de bekende aanvallende speelstijl met dezelfde topspelers van het vorige seizoen. Zo was daar natuurlijk aanvalsleider Luuk de Jong. Hij kon bijna de openingstreffer maken, maar Dávid Hancko greep uitstekend in.

PSV opent de score dankzij hulp van stoppende Feyenoorders

Het eerste doelpunt kwam snel en voor PSV, maar dat had Feyenoord grotendeels aan zichzelf te wijten. Ramiz Zerrouki kreeg een licht tikje van Malik Tillman en ging schreeuwend naar de grond. Santiago Giménez ging verhaal halen en de helft van het Feyenoord-team besloot te stoppen met voetballen. PSV ging vrolijk verder en bereikte de aan de linkerkant volledig vrijstaande Noa Lang. De man die vorig jaar de enige treffer maakte in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tussen dezelfde ploegen opende de score met een harde uithaal in het dak van het doel. Feyenoord sputterde nog tegen bij scheidsrechter Jeroen Manschot die wees naar zijn oortjes, maar ook de VAR zag geen reden om het doelpunt af te keuren.

PSV juicht bij de 1-0, terwijl Ramiz Zerrouki nog op de grond ligt.

Wellenreuther geeft nieuw visitekaartje af

PSV nam de controle over en dwong Feyenoord in de verdrukking. Timon Wellenreuther liet zich zien bij een poging van dichtbij van De Jong. De spelers om wie het meeste te doen was vooraf (de ene won de keeperstrijd van Justin Bijlow, de ander was ziek) zorgden voor een spectaculair moment. Uit de lucht nam de PSV-spits de bal in een keer op de pantoffel. De Feyenoord-goalie redde met zijn typische reflex op katachtige wijze. De Jong stond weliswaar buitenspel, maar Wellenreuther gaf toch even zijn nieuwe visitekaartje van eerste keeper af.

Giménez bevrijdt zich met goal vanaf elf meter

Vervolgens richtte Feyenoord zich weer op via de sterk spelende Nieuwkoop. Hij kon echter niet binnenglijden en ook Lutsharel Geertruida zag zijn schot gepareerd worden door een PSV-lichaam. Vervolgens was de vrij voetballende Gjivai Zechiël de man die de gelijkmaker inleidde. De nieuwe Feyenoorder (althans in de basis, vorig seizoen viel hij al regelmatig in) speelde een tegenstander uit en zag Oppegard op zijn pad. De PSV-linksback vloerde de Feyenoord-middenvelder opzichtig en Manschot kon niet anders dan naar de stip wijzen. Giménez wist deze keer wel raad met een penalty en ramde de bal keihard in de rechterbovenhoek.

Santiago Giménez maakt vanaf de penaltystip gelijk en dat doet hem goed.

Feyenoord neemt heft in handen tegen PSV

Deze keer had Feyenoord de controle overgenomen. Ook op de tribunes, want daar zaten (zo bleek na de gelijkmaker) her en der wat plukjes Feyenoord-supporters. Dat leidde tot onrust en een paar minuten onderbreking. Na de hervatting maakte een beter Feyenoord er zelfs 1-2 van. Priske stuurde zijn mannen naar voren en Giménez was opeens een stuk sterker aan de bal. Met het vertrouwen van het doelpunt ontworstelde hij zich van zijn directe tegenstander en zag hij Nieuwkoop aan de rechterkant vogelvrij staan. Die hoefde de bal alleen maar binnen te schuiven en zo geschiedde, tot grote vreugde van de Deense Feyenoord-coach.

Laconieke Paixão mist gigakans op beslissing wedstrijd

PSV wilde nog voor rust gelijkmaken, maar het slotakkoord van de eerste helft was toch echt voor Feyenoord en had de 1-3 moeten zijn. Weer wist Giménez een splijtende pass van links naar rechts af te leveren en deze keer kon Nieuwkoop niet de netten vinden. Benítez redde sterk, maar Paixão had vervolgens op één meter het hele doel voor zich alleen. Laconiek schoot de Braziliaan binnen, al denkende hoe hij zou gaan juichen. Met een uiterste krachtsinspanning gooide de Argentijnse PSV-keeper zich terug achter de lijn en keerde met zijn handen de bal voor de lijn. Was het nonchalant slecht ingeschoten of een weergaloze redding? Laten we het op allebei houden.

Igor Paixão mist geweldige kans om de wedstrijd te beslissen.

PSV drinkt heerlijke thee

PSV had een heerlijke pauze met dito thee, want de mannen van Bosz kwamen geweldig uit de kleedkamer. Een aanval over veel schijven. Tillman kwam vrij op rechts door en gaf strak voor, De Jong hoefde alleen maar binnen te lopen: 2-2. En dus stond het Philips Stadion weer in vuur en vlam.

De Eindhovenaren gingen er eens goed voor zitten want nu toch wel zou PSV gaan uitlopen en de wedstrijd naar zich toetrekken. Even rustig achterover leunen of bier halen zat er niet in tijdens deze wedstrijd want beide ploegen bleven aanvallen. In een counter was het deze keer toch weer Feyenoord dat veerkracht toonde. Giménez denderde op Benítez af, omspeelde de PSV-keeper en ging gretig naar de grond toen zijn been gegrepen werd. Geel voor de keeper en penalty voor de Mexicaan. De spits schoot de bal weer in dezelfde hoek, maar deze keer laag: ook raak.

Luuk de Jong blij met hoe PSV uit de kleedkamer komt.

PSV-invallers zorgen voor 3-3

Wie dacht dat de rust ooit zou wederkeren in deze intense aanvallende strijd kwam bedrogen uit. Bosz voerde met Guus Til en Couhaib Driouech enkele wissels door en dat leverde gelijk resultaat op. PSV drong aan en met wat geluk kwam de bal via Driouech bij Til. De oud-Feyenoorder haalde hard uit en zo was er toch weer reden tot juichen voor het PSV-publiek.

Ook was er reden tot juichen voor welke toeschouwer (PSV-, Feyenoord- of neutraal) dan ook. Deze wedstrijd was namelijk een reclame voor het voetbal en hopelijk een voorschot op het nieuwe Eredivisie-seizoen. Een winnaar moest er ook nog komen. Dan toch Feyenoord? Want uiteraard volgde er weer snel een doelpunt.

Vrijetrap-variant zorgt voor schreeuw Milambo

Met nog twintig minuten te spelen kregen de Rotterdammers een vrije trap. Waar men dacht dat Calvin Stengs of Paixão gingen vuren legde de Nederlandse aanvallende middenvelder juist slim af op de oplopende Hancko. De Slowaak zette voor, maar leek iedereen te passeren. Toch kwam de bal terug via de ingevallen Ayase Ueda en de andere invaller Antoni Milambo trof doel. De jongeling, vervanger van Zechiël, raakte vorig seizoen vroeg in het jaar geblesseerd, maar is weer helemaal terug, voor de grote doorbraak bij Feyenoord. Hij schreeuwde het uit van vreugde.

Dat deed niet veel later De Jong ook. Want ook het Milambo-doelpunt bleek niet de laatste treffer. De sterk ingevallen Til brak door en zag Wellenreuther uitkomen en gevaarlijk glijden. De Duitse keeper hield in, maar kon niet voorkomen dat hij de PSV-aanvaller raakte: penalty. De Jong had net zo weinig moeite met strafschoppen als Giménez en dus stond het weer gelijk met nog 10 minuten te spelen. Of ja, eigenlijk 17, want er was nog blessuretijd. Maar warempel gebeurde daarin plots niets meer. Beide ploegen leken te vertrouwen op de penalty’s. PSV drong nog heel even aan nadat doorgaans penaltynemer De Jong hinkend van het veld moest, maar de strafschoppen moesten uitkomst brengen. Vervelend, maar het is niet anders na deze promotiefilm.

Antoni Milambo schreeuwt het uit bij zijn 4-3. Het bleek echter niet de winnende treffer te zijn.

Scoreverloop Johan Cruijff Schaal 2024: PSV – Feyenoord 4-4

‘9 1-0 N. Lang, 29′ 1-1 S. Giménez (penalty), 33′ 1-2 B. Nieuwkoop, 48′ 2-2 L. De Jong, 54′ 2-3 S. Giménez (penalty), 65′ 3-3 G. Til, 72′ 3-4 A. Milambo, 80’ 4-4 L. De Jong (penalty).

Penalty’s: 2-4
R. Pepi 1-0
L. Geertruida 1-1
J. Bakayoko X
A. Ueda 1-2
G. Til X
D. Hancko 1-3
M. Tillman 2-3
L. Ivanusec 2-4

Wat vond jij van de wedstrijd?

  • Geweldig
  • Goed
  • Mwoah
  • Slecht
  • Waardeloos
220+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:47
2+
FC Utrecht teleurgesteld vanwege afgelast duel met Ajax
17:29
14+
Koeman verklaart keuze voor Brobbey: “Dat kan hij nóg beter dan Joshua”
17:11
172+
Nederland witheet na ‘schandalig’ breaking news: “Respect verloren”
17:00
52+
Hoe AZ het verlies van bepalende spelers op haar eigen wijze oploste
16:50
106+
Koeman verklapt na Brobbey volgende basisspeler tegen Duitsland
16:47
138+
BREAKING: Ook Ajax – FC Utrecht afgelast
16:33
63+
Van Hanegem wijst zijn grote Oranje-uitblinker tegen Bosnië aan
16:24
45+
Mossou trekt ‘simpele’ Weghorst-conclusie na trainingsruzie
15:49
52+
Koeman: “Daar heb ik wel wat van gezegd, want dat is gek”
15:33
125+
‘Ergernis bij Van der Gijp over gewoonte Derksen in VI’
15:16
178+
Koeman slechts een paar stappen verwijderd van juiste weg Oranje
15:00
186+
Koeman schept duidelijkheid over Oranje-toekomst Memphis
14:54
108+
Koeman reageert op akkefietje Weghorst met gebroeders Timber
14:41
1877+
Özcan Akyol hard aangepakt na uitspraak in VI: “Onzin”
14:28
62+
Ajax kan transfervrije optie wegstrepen: PEC slaat toe
14:17
314+
Farioli laat clubloze oude bekende meetrainen bij Ajax
14:00
81+
Andere toptrainer (in wording) haalt zijn gram in Eindhoven
13:48
172+
Zorgen om Oranje-basisspeler: “Wat is er met hem aan de hand?”
13:36
79+
Spits klopt op deur Koeman: ‘Als je dat niet nastreeft, wat doe je dan hier?’
13:20
1428+
‘Dit is de ware reden van ruzie Weghorst met gebroeders Timber’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie