Wervelwind Oranje blaast ook eigen verdediging omver tegen Duitsland

Foto: Wervelwind Oranje blaast ook eigen verdediging omver tegen Duitsland

Het Nederlands elftal heeft een grote kans laten liggen op een zege op Duitsland. De ploeg van bondscoach Ronald Koeman wervelde, maar wervelde zo hard dat de eigen verdediging ook begon te schutteren. In een spektakelduel in de Johan Cruijff ArenA moest Oranje in Nations League A Groep 3 genoegen nemen met een punt: 2-2

Wedstrijdverslag van het Nations League-duel van Oranje tegen Duitsland

Een op papier goed resultaat tegen een even verfrissend Duitsland. Waar Nederland zaterdag Bosnië en Herzegovina met 5-2 versloeg deed Duitsland met 5-0 tegen Hongarije een nog betere duit in het zakje. In de strijd om de Nations League Finals blijft het dus spannend tussen de twee landen. En ook voor Koeman was Duitsland-thuis een wedstrijd van veel wijze lessen.

Flitsende start Nederlands elftal zet Johan Cruijff ArenA in vuur en vlam

Oranje startte wervelend onder aanvoering van de oranjezee in de Johan Cruijff ArenA. Een razendsnelle combinatie eindigde met Ryan Gravenberch die de door het midden gesprinte Tijjani Reijnders wegstuurde. Een-op-een met Marc-André ter Stegen bleef de AC Milan-middenvelder uiterst koel: 1-0 en de ArenA ontplofte.

De wervelende wedstrijd kwam pas in de rust weer tot kalmte. Koeman had zijn mannen op scherp gezet om eindelijk weer eens van een topland te kunnen winnen. Dat betekende niet dat Duitsland geen kansen kreeg. Via Kai Havertz en Jamal Musiala waren de Duitsers een paar keer dicht bij een treffer. Maar niet zo dicht als Denzel Dumfries. Via een vrije trap van Xavi Simons kreeg de Internazionale-back de bal op zijn hoofd en knikte keihard in: naast.

Tijjani Reijnders laat de Johan Cruijff ArenA ontploffen met de vroege openingstreffer.

Simons mist net als Dumfries grote kansen op 2-0

Simons bleef, samen met de sterk spelende Brobbey, gevaarlijk en kreeg nog een paar grote kansen. Zijn schoten waren echter niet goed genoeg gemikt om de Oranje-voorsprong te vergroten. Hij kreeg de bal nog zo mooi van Ryan Gravenberch, maar alleen voor de keeper kon hij niet scoren. Cody Gakpo liet ook nog van zich spreken. De EK-topscorer loste een schot, maar zag een Duitser in de weg staan. De Oranjesupporters maakten zich op voor de volgende treffer, maar die viel aan de andere kant.

Tien minuten voor rust kwamen de Duitsers uit het niets op gelijke hoogte. Matthijs de Ligt, die tegen Bosnië ook al in de fout ging, leverde de bal zo in aan de tegenstander. Duitsland schakelde snel en vond Florian Wirtz. Met een flitsende armbeweging kon Bart Verbruggen nog redding brengen, maar op de harde inzet in de rebound van Deniz Undav had de Oranje-goalie geen antwoord.

Oranje Wet van Murphy in werking

Daarna moest Oranje de volgende tegenvaller slikken. Het schoot in de hamstring van Nathan Aké. De Manchester City-verdediger had zoveel pijn dat hij met brancard het veld moest verlaten. Jurriën Timber kwam erin. En als de Oranje Wet van Murphy ging het vlak voor de thee helemaal mis. Want we gingen rusten met een 1-2-achterstand. Dumfries en weer De Ligt zagen er niet best uit bij een Duitse aanval met een crossbal naar links. David Raum kreeg de bal via Undav bij de helemaal vrijstaande Joshua Kimmich, die binnenschoot.

Nathan Aké moet nog voor rust het veld verlaten met een ogenschijnlijk zware blessure.

Oranje drinkt hele sterke thee

Oranje toonde daarna veerkracht en had hele sterke thee gedronken. Ook Koeman greep in met het wisselen van Jerdy Schouten en dissonant De Ligt. Quinten Timber en Jan-Paul van Hecke waren de vervangers. Simons had zijn gemiste kansen ook uit zijn hoofd gezet en vond de krachtige Brobbey in de zestien. Die trok strak voor en de vrije Dumfries kon nu toch niet missen: 2-2.

Zo hadden we met bijna de hele tweede helft nog te gaan weer een gelijke stand en de heerlijke wedstrijd verdiende nog lang geen einde. In de tweede helft zagen we dezelfde uitblinkers. Bij Duitsland waren dat Havertz en Musiala en bij Oranje Brobbey, Simons en ook Gravenberch. Die laatste liet zijn sierlijke benen nog spreken met een uithaal van afstand. Ter Stegen kon de nieuwe Oranje-voorsprong voorkomen.

Oranje mist grote kans(en) op zege tegen Duitsland

Waar beide ploegen lieten zien dat ze fraai het balletje rond konden gaan, lieten ze zich ook in de verhitte duels gelden. Vooral bij Brobbey en Kimmich kwam het stoom uit de oren. Ook dat kon niet ontbreken in deze editie van Nederland-Duitsland. Een spektakelwedstrijd die eigenlijk geen winnaar verdiende en die ook niet kreeg. Zelfs niet toen supersub Wout Weghorst in de Oranje-ploeg kwam.

Nederland zal het meeste balen. De wederom fris spelende ploeg van Koeman liet het na om eindelijk weer van een topland te winnen en als er een keer een grote kans (of kansen) was dan was het deze dinsdagavond wel.

Wat vond jij van Oranje?

  • Geweldig
  • Goed
  • Voldoende
  • Matig
  • Slecht
  • Waardeloos
249+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

13:49
7+
Onvrede na ‘mislukt debuut’ Feyenoord-zomeraanwinst
13:34
14+
‘Spelers Feyenoord moeten in opstand komen tegen Priske’
13:20
28+
Boskamp kan zijn ogen niet geloven als hij dit Feyenoord ziet
13:02
5386+
‘Nederland – Duitsland krijgt bizar staartje’
12:47
30+
Irritatie om teksten Priske: ‘Past niet bij Feyenoord’
12:30
34+
‘Ontdekker’ Gernot Trauner nu architect Brabantse wederopstanding
12:18
61+
Genee over VI-gast: “Hij is inmiddels op de zwarte lijst gekomen”
12:10
41+
Van der Gijp vreest rampscenario voor Memphis in Brazilië
12:00
500+
PSV snoept Ajax toptransfer af
11:45
64+
Dit is hoe schorsingen werken in nieuwe opzet Champions League
11:22
198+
Vermoedelijke opstelling PSV: ‘Bosz neemt Noa Lang-besluit’
11:15
72+
Ajax strikt Real Madrid Legends voor 125-jarig jubileum
11:00
165+
PSV wil eerste slag slaan bij ‘dame’
10:50
23+
Cambuur wéér doelpuntloos: “Moet geilheid in de ploeg komen”
10:40
230+
‘PSV-exit voor Noa Lang’
10:30
149+
Dit bedrag kunnen PSV en Feyenoord in de Champions League verdienen
10:25
52+
Slot kijkt uit naar duel met AC Milan: “Reken er niet op dat hij start”
10:10
153+
Op welke zender kijk je Juventus – PSV?
10:00
222+
Ajax, Feyenoord en AZ scouten Portugees supertalent
09:50
22+
Schitterende beelden: PSV klaar voor Champions League
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie