Ingreep Koeman laat Oranje brullen op weg naar EK 2024

Foto: Ingreep Koeman laat Oranje brullen op weg naar EK 2024

Het Nederlands elftal heeft in Dublin een grote stap gezet op weg naar het EK 2024 in Duitsland. Bondscoach Ronald Koeman greep in de rust in en schakelde weer terug naar zijn geliefde 4-3-3. In de tweede helft zagen we een heel ander en brullend Oranje dat met 2-1 won van Ierland.

Wedstrijdverslag Ierland – Nederland 1-2 (EK-kwalificatie)

Koeman had enkele verrassingen in petto in het Aviva Stadium in Dublin. Matthijs de Ligt, Mats Wieffer en Donyell Malen kregen een basisplaats. Dat ging ten koste van de geblesseerde Lutsharel Geertruida, Marten de Roon en Wout Weghorst. Het systeem van de wedstrijd tegen Griekenland (3-4-3) bleef wel gehandhaafd. Weghorst moest na rust alsnog opdraven om de boel te redden. Samen met uitblinker Denzel Dumfries slaagde hij daarin en brulde hij net als heel Oranje na het uitstekende resultaat in het doldwaze Dublin.

Flekken laat Oranje schrikken

Het was gelijk schrikken voor Oranje als Mark Flekken de bal in het strafschopgebied lekker rond wilde laten gaan terwijl Ierland vol druk zette. Dat ging nog op het nippertje goed, maar bij de daaruit volgende kreeg Virgil van Dijk de bal op zijn arm: penalty. Adam Idah schoot de strafschop feilloos binnen.

Het bleef benauwd in Dublin voor Oranje want de bal ging maar niet rond. Balbezit was van korte duur en Koeman zat zich duidelijk op te winden. Ierland kreeg onder aanvoering van de twaalfde man (het uitzinnige Ierse publiek) vleugels en bleef dreigend. Mats Wieffer moest in de 16e minuut bijvoorbeeld een veelbelovende Ierse aanval eruit halen, dat de Feyenoorder al gelijk met geel moest bekopen.

Gakpo steekt, Gakpo scoort

Gelijk daarna was de eerste uitbraak van Oranje. Cody Gakpo kreeg de ruimte, versnelde en stak Denzel Dumfries geweldig weg. De rechter wingback omspeelde de Ierse keeper Gavin Bazunu, die niet anders kon dan de Nederlander neerhalen: pingel en geel voor de goalie. Gakpo zelf schoot de bal keurig in het hoekje voor 1-1.

De gelijkmaker veranderde de wedstrijd. De Ierse storm was gaan liggen, het publiek werd stiller en Oranje slaagde er eindelijk in om het balletje rond te laten gaan. Na een handig overstapje van Xavi Simons tikte Donyell Malen de bal voor zich uit om op snelheid alleen op het Ierse doel af te rennen. Zijn schot was niet genoeg in de hoek om ook een doelpunt op te leveren.

Cody Gakpo en Frenkie de Jong schreeuwen het uit bij de gelijkmaker.

Nederland blijft slordig, maar krijgt grootste kansen

Nederland kon de korte opleving van goed voetbal niet doorzetten. De slordigheid sloop er weer snel in en een paar keer dom balverlies op onhandige plekken gaf de Ieren weer hoop. Oranje kwam een paar keer goed weg dat Ierland niet bij machte waren om de grote fouten af te straffen. Malen had vlak voor rust Ierland nog pijn kunnen doen. Bij een soortgelijke actie als eerder in de eerste helft kwam hij rechts in het strafschopgebied uit, hij vuurde, maar weer was de bal niet te ver in het hoekje om keeper Bazunu te verschalken.

Koeman grijpt in bij rust

Koeman had genoeg gezien en wisselde in de rust twee spelers. De met geel bestrafte Wieffer kon gaan douchen en ook Daley Blind moest in de kleedkamer achterblijven. Dat had alles te maken met een formatiewissel. De Oranje-bondscoach besloot om toch weer terug te gaan naar 4-3-3 met Tijjani Reijnders en Weghorst erbij. Het leverde gelijk een stuk meer voetbal op.

Want Oranje begon uitstekend aan de tweede helft. Er zat meer lijn in het spel en nogal belangrijk de bal ging weer naar het juiste kleur shirt (oranje). Of het nou 3-4-3, 5-3-2 of 4-3-3 is, Dumfries is op dit moment dé man van Oranje. De nu rechtsback stormde weer eens op en legde panklaar voor Simons die de bal totaal verkeerd raakte. Nog geen 1-2.

Denzel Dynamite en Weghorst laten Oranje brullen

In de 56e minuut was het wel raak. Je raadt het al: met assist van Denzel Dynamite. Hij schatte een heerlijk balletje van Frenkie de Jong goed in en kopte met het hoofd richting het hoofd van een andere goede kopper: invaller Weghorst. Die gleed bij het juichen weer over de grond en brulde als een leeuw. Koeman schreeuwde het ook uit, zijn ingreep had effect.

Oranje stond een stuk beter, maar kon zelf na nog een korte periode van aanvallen niet voor de 3-1 zorgen. Ierland daarentegen had moeite met de omzettingen van de tegenstander en kon de 4-3-3 niet goed bespelen met hun 3-4-3 (op lijn). De spanning in het Aviva Stadium bleef wel onverminderd hoog. Koeman had van te voren al gezegd dat het resultaat boven alles gaat, want bij winst houdt Oranje EK-plaatsing in eigen hand.

Het moment van de wedstrijd: Wout Weghorst kopt de 1-2 binnen.

Opluchting, traumaverwerking, maar één grote onzekerheid

De Oranje Leeuwen hielden stand en brulden het weer uit bij het laatste fluitsignaal. Van geluk, maar ook vooral van opluchting. Oranje zet een grote stap naar het EK en heeft met Griekenland (dat uiteraard won van Gibraltar, met 4-0) nog één concurrent over. Volgende maand staan Frankrijk-thuis en Griekenland-uit op het programma en kan de klap gegeven worden. Hoe, dat blijft de grote vraag en taak voor Koeman. Want het ‘Drama van Dublin‘ van 2001 is verwerkt, de september-missie is geslaagd en het EK-ticket ligt praktisch klaar, maar er is één grote onzekerheid: hoe gaan we straks voetballen?

Scoreverloop: 1-0 ‘4 A. Idah (strafschop), 1-1 ’19 C. Gakpo (strafschop), 1-2 ’56 W. Weghorst.

Worden we Europees kampioen?

  • Yes, Oranje boven!
  • Nee, niet op deze manier
199+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
0+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
2+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
51+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
15+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
297+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
123+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
12+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
89+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
35+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
30+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
79+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
216+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
289+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
80+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
118+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
18+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
141+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie