Welkom aan de wijsneuzen

Foto: Welkom aan de wijsneuzen

Ik wilde het seizoen in het betaalde voetbal even laten beginnen, maar inmiddels weet ik het zeker: we hebben er weer wat wijsneuzen bij. Mannen die menen, als ze een trainingspak aan hebben, héél apart gedrag te moeten gaan vertonen.

Opinie: Ajax moet Farioli op de vingers tikken en bij Feyenoord hebben spelers kennelijk al ingegrepen

Stel: je wordt na wekenlang gesprekken voeren trainer van een topclub die in de drie seizoenen daarvoor succesvol is geweest. Gelauwerd en geprezen door in een bepaald systeem te spelen. Zou je daar dan op voortborduren? Of zou je dan denken: ik ga het eens even helemaal anders doen? De eigenwijze kant kiezen dus.

Brian Priske heeft bij Feyenoord als opvolger van oppergod Arne Slot hele grote schoenen te vullen. Een echt wijsneusje die Deen. Voor aanvang van de wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal wilde hij koste wat het kost niet prijsgeven wie er aanvoerder zou zijn binnen zijn elftal. Ik probeer nog altijd een reden te vinden waarom je dat niet zou kunnen zeggen.

Systeemwissel bij Feyenoord

Flauwekul van meneer Priske, anders kan ik dat niet noemen. Je kunt het ook overdrijven. Net zoals de kersvers Feyenoord-trainer eerst zijn eigen tactiek er doorheen trachtte te drukken, maar na het gelijkspel tegen Willem II greep hij voor het uitduel bij PEC Zwolle toch alweer terug op het systeem wat Slot altijd hanteerde.

Waarmee hij prompt de tegenstander oprolde. Kans is groot dat de spelers hun trainer hebben weten om te lullen. En hebben jullie Ayase Ueda bij het Feyenoord van Priske zien invallen? Vier keer met zijn schouder tegen iemand van de staf aanspringen. Kolderieker kan het niet, terwijl de hoofdtrainer in kwestie er nota bene zelf naast stond. Tja…

Pokerend Ajax

Bij Amsterdamse aartsrivaal vertoont ook Fransesco Farioli trekjes van een wijsneus. Deze hardwerkende Italiaanse babbelkoning husselt zijn opstelling behoorlijk vaak door elkaar. Of dit pokeren zo verstandig is, zal de toekomst moeten uitwijzen. Ik persoonlijk weet het antwoord trouwens al.

Opmerkelijk vind ik dat Farioli tijdens persconferenties wedervragen stelt aan mijn collega-journalisten. Slaat natuurlijk nergens op. Of hij doet dat om zelf even te kunnen nadenken over een te geven antwoord óf hij neemt het journaille niet serieus. En zichzelf wél. Gauw mee gaan stoppen, meneer Farioli. Vind ik zeker voor een Ajax-trainer onwaardig.

Slapstick op De Toekomst

Beetje de wise guy uithangen. Opvallend vind ik ook om te horen dat Farioli wil dat zijn spelers met hun auto’s naar het trainingscomplex moeten komen en dan met de bus naar het stadion gaan tijdens thuiswedstrijden. Wat een gedoe allemaal. Of zou dit bij ‘het proces’ horen? Ondertussen rent de Italiaan zich het laplazarus langs de lijn tijdens wedstrijden. Een slapstick.

Denk dat het raadzaam is dat de top van Ajax Farioli op het juiste pad gaat zetten. Verder ga ik weer even terug naar Rotterdam, want bij Excelsior loopt sinds kort ene Ruben den Uil als hoofdtrainer rond. Bij weinigen zal een lampje gaan branden, maar deze grote onbekende deelt tegenwoordig de voetbaltechnische lakens uit op het veld in Kralingen. Kans geven die man.

Keeperssoap in Kralingen

Maar ook hem hoorde ik uitleggen dat hij nog niet gekozen heeft voor een vaste doelman, maar twee keepers het met elkaar laat uitvechten. Terwijl de competitie in de Keuken Kampioen Divisie al ruimschoots begonnen is. Typisch voorbeeld van een trainer die als wijsneus wil laten zien dat hij vernieuwend kan zijn.

In Heerenveen is voetbalgrootheid Robin van Persie de nieuwe grote baas langs de lijn. Ik geniet van zijn presentatie en enthousiasme, dat vooropgesteld. De oud-international heeft er echter ook voor gekozen om per wedstrijd te bekijken welke doelman hij dan nodig heeft. Persoonlijk denk ik dat dit alleen maar voor onnodige onrust kan zorgen binnen een elftal.

Van Persie’s mars

Toch denk ik dat RvP overigens meer in de richting van een wijze neus gaat groeien in de toekomst. De voormalig topspits heeft in tegenstelling tot bovengenoemde trainers wel degelijk iets in zijn mars denk ik. Mits hij tijdens het ontgroeien van al zijn onervarenheid de gekke dingen achterwege gaat laten, voorzie ik mooie dingen voor hem. Om te beginnen in Friesland.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij op SN een opinie. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected].

Vind jij Farioli en Priske ook wijsneuzen?

  • Echt wel!
  • Nee hoor
25+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

14:04
13+
‘Hwang-nachtmerrie dreigt voor Feyenoord’
13:50
26+
‘Slot zet in op hereniging met Feyenoord-lieveling’
13:35
13+
‘Bizarre transfer dient zich aan voor Dirk Kuijt’
13:20
32+
Derksen: “Toen hij een keer nieste lag hier voor 2000 euro coke op tafel”
13:04
59+
‘Jurgen Klopp wordt bedreiging voor Ajax, Feyenoord en PSV’
12:47
51+
‘Opvolger René van der Gijp in VI staat al klaar’
12:33
39+
‘Miljoenentransfer op komst voor NEC’
12:16
115+
‘Feyenoord ver verwijderd van Champions League-deelname’
12:00
32+
Alarmsignalen voor Klopp-adept Lijnders na dramastart
11:45
15+
Ronaldinho investeert in Amerikaanse voetbalclub
11:30
7062+
‘Weghorst en Henderson leiden Ajax-ontslagen in’
11:13
48+
Farioli spreekt zich uit over Ajax-fans
11:10
223+
Eredivisie-smaakmaker naar PSV? “Een geweldige gozer”
10:50
25+
Milambo toont liefde voor invloedrijke stadsgenoten: ‘Onze band is sterk’
10:42
86+
‘Real Madrid wil Ajax-target verhuren’
10:30
35+
Dit moet Farioli aanpassen: ‘Daarin is hij best autistisch’
10:12
96+
Brobbey erkent: “Niet negatief naar Ajax, maar hij is verder dan Godts”
10:10
0+
Griekenland en Engeland in rouw na overlijden Baldock (31)
10:04
15+
Goed nieuws: geen voetbalstakingen meer na bereiken politieakkoord
09:40
99+
Levenslange schorsing vrouwelijke scheidsrechter door seksschandaal
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie