Wesley en Owen begrijpen niet wat Ajax nodig heeft

Foto: Wesley en Owen begrijpen niet wat Ajax nodig heeft

Het is een grote puinhoop bij Ajax. Chaos, zo u wilt. En ondertussen roept clubicoon Wesley Sneijder dat hij wel wil praten, maar liever nu niet in de club wil stappen. Terwijl miskoop Owen Wijndal is overgestapt naar Royal Antwerp FC. Verlost uit zijn lijden. Twee mannen die niet (willen) begrijpen wat de Amsterdammers nodig hebben. Ik heb mijn hoop nog wel op Wes gevestigd.

Opinie over Wesley Sneijder en Owen Wijndal

Zou Wesley Sneijder eigenlijk in de gaten hebben hoe groot hij écht als voetballer is geweest? Of is hij dat sinds het einde van zijn imposante voetballoopbaan misschien een klein beetje vergeten? Dat zou zomaar kunnen, want de oud-international maakt zichzelf spreekwoordelijk gezien kleiner als hij over de voortgang van zijn ‘nieuwe’ carrière praat.

Sneijder doet dit vaker als analist in tv-programma’s, omdat hem er dan naar gevraagd wordt. Natuurlijk komt dan ook altijd ‘zijn’ Ajax ter sprake. Wes liet onlangs nog weten dat er wél nog contact is met de Amsterdamse club, na meerdere gesprekken met Maurice Steijn en technische baas Sven Mislintat, over een eventuele rol in de technische staf.

Maar Sneijder vindt dit moment niet het juiste om in te stappen. Dáár maakt de voormalig begenadigd voetballer een grote inschattingsfout, vind ik: hij lijkt niet te begrijpen wat Ajax op dit moment nodig heeft. Wesley Sneijder moet met al zijn ervaring, kijk op het voetbal en deskundigheid juist nú instappen bij de zieltogende Amsterdamse club.

Koningsstatus van Sneijder

Gewoon lef tonen, een stoere kerel zijn. Met zijn status krijgt hij in de Johan Cruijff ArenA misschien iets aangezwengeld waardoor er op sommige plekken toch nog een lampje gaat branden voordat het – zeker voor wat betreft dit seizoen – te laat is. Kom op Wesley: neem verantwoordelijk en durf de club waar je als speler groter bent geworden, te gaan helpen. Zet je eigen imago even opzij.

Zeg de mannen en vrouwen die er intern nu een grote rotzooi van maken in de hoofdstad, de waarheid in hun gezichten. Jij kúnt dat, Wesley. En jij kunt je dat permitteren ook. Omdat er voor jou deuren opengaan die voor anderen gesloten zouden blijven. Ik zag op Instagram een filmpje waarin jouw zoontje Xess Xava in Los Angeles zijn grote idool Lionel Messi mocht ontmoeten.

Deuren openen zich

Prachtige beelden. Had jij persoonlijk voor hem kunnen regelen hè, Wesley. Jij bent figuurlijk groter dan je denkt man. Niet wachten tot de successen er weer zijn bij Ajax, maar des temeer proberen om deze nú al terug te krijgen. Wie zichzelf trouwens best groot vindt, is Ajacied Owen Wijndal. Ik zeg dat niet zomaar hoor, maar ik weet van insiders dat hij sterallures kan hebben. Aan zelfingenomenheid geen gebrek.

In juli vorig jaar kwam de verdediger over van AZ waar hij aan de linkerflank grote indruk had gemaakt met zijn verdedigende maar vooral ook met zijn aanvallende kwaliteiten. Voor de twintiger lag een grote toekomst in het verschiet. Transfers naar de Europese topclubs werden hem al toegedicht. Nu, dik een jaar later, is van dat perspectief nog maar heel erg weinig over.

Wijndal bleek in Amsterdam niet mee te kunnen komen, zo liet hij meermaals ook tijdens de speelminuten die hij kreeg zien. Hij had het moeilijk. Zo gaat dat vaker in carrières van jongere spelers: er volgen tegenslagen omdat bijvoorbeeld het vereiste voetbalniveau toch hoger blijkt dan gedacht.

Falende trainingsarbeid

Daar komt nog eens bij dat het als profvoetballer in je kopje ook helemaal goed moet zitten. Qua mentaliteit en gedrevenheid onder andere. Er álles voor willen doen, elke minuut en elke dag weer. Jaar in, jaar uit. Het was geen toeval dat toenmalig Ajax-trainer Alfred Schreuder kritiek had op de geleverde trainingsarbeid van meneer Wijndal.

Die begreep het allemaal niet, was het daar niet mee eens. Ik denk dat juist daar het probleem zit: Owen wíl niet begrijpen wat Ajax nodig heeft op dit moment. Geen misplaatste net-niet-sterren dus. De linkspoot is nu verhuurd aan het Antwerp van Mark van Bommel. Deze Limburger wist als voetballer juist wél wat er nodig was om te slagen in de absolute top.

Thuis met Kerstmis

Misschien kan hij dat Owen nog aan het verstand brengen. Ondertussen wacht ik dus op het moment dat Wesley alsnog bekendmaakt dat hij aan de slag gaat in de technische staf van Ajax. Slechter als op dit moment kan het in Amsterdam namelijk niet gaan. Misschien maakt de recordinternational dan nog Maurice Steijn mee als hoofdtrainer aldaar.

Dan moet hij wel heel erg snel zijn. Want trainers die nu al gaan roepen dat zij hopen dat de aangekochte spelers kunnen brengen wat de technisch directeur ervan verwacht, die zitten meestal voor Kerstmis alweer werkloos thuis. Nóg een reden dus om als oud-speler razendsnel je nek uit te steken, Wesley. De fans zullen je dankbaar zijn.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga. Elke woensdag schrijft hij een opinie over gebeurtenissen in het Nederlandse of internationale voetbal. Thimister is sinds achttien jaar journalist. Tips? [email protected]

Ajax moet Wesley Sneijder per direct aanstellen?

  • Ja
  • Nee
862+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

17:52
2+
Feyenoorders dreigen aftrap Champions League te missen
17:48
2+
Mazraoui doet Manchester United-fans grote belofte
17:32
53+
Opstelling Feyenoord tegen Bayer Leverkusen: Priske stunt al
17:29
17+
‘Feyenoord moet oppassen voor enorme afstraffing’
17:23
297+
Dit is waarom er ook donderdag Champions League-wedstrijden zijn
17:18
123+
Op welke zender kijk je Feyenoord – Bayer Leverkussen?
17:14
12+
Fraser kon tegen ‘buitencategorie’ Ihattaren geen ‘nee’ zeggen
16:44
89+
“PSV had veel meer aan Henderson gehad”
16:27
36+
Slechte generale: Feyenoord onderuit in Youth League
16:13
30+
‘Van Dijk is een van de beste Liverpool-verdedigers ooit’
15:46
79+
Been uit kritiek op Legioen: “Op alle slakken zout gelegd”
15:25
219+
Sc Heerenveen-selectie maakt statement naar Van Persie
15:05
289+
Onzeker Feyenoord rekent tegen Bayer Leverkusen op één zekerheid
15:01
81+
Ihattaren aan de slag bij RKC Waalwijk
14:46
18+
Frimpong haalt herinneringen op bij terugkeer in Kuip
14:30
50+
Priske verklaart vormdip: “Heeft te maken met verwachtingen”
14:11
118+
Farioli maakt opvallende keuze: “Dát zou je denken”
13:44
7+
Ex-Willem II’er Alexander Isak geblesseerd: ‘Niet bij duel tegen Fulham’
13:24
18+
Anderlecht stuurt Deense coach de laan uit na verlies tegen Genk
13:17
141+
Baas onthult: ‘Door video’s van hem worden ik en Ajax beter’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie