Wesley Sneijder begrijpt dat hij altijd groot zal blijven

Foto: Wesley Sneijder begrijpt dat hij altijd groot zal blijven

Iedereen heeft recht op een privéleven. Maar voor sommigen, de grootste voetballers aller tijden, is dat meer een papieren conclusie. Ik zag met eigen ogen Wesley Sneijder genieten van zijn sportende zoon. En ondertussen keek de hele omgeving over zijn schouder mee. Enige compassie drong zich bij mij op.

Opinie: de mens Wesley Sneijder is nóg groter dan hij als voetballer ooit was

Braziliaanse toptalenten die worden ondersteund door het bedrijf van de welbekende rode stier. Een paar vrijgevochten blonde Denen en een groep sterren-in-de-dop uit het mondaine Monte Carlo. Ja, zelfs ook AS Monaco had zich de moeite genomen om de Zuid-Franse warmtegolven te verruilen voor een Limburgs voetbalcomplex.

Een groep sponsoren van Roda JC, een clubje vermogende ‘vrienden’ met gevoel voor historie, hield onlangs een nieuwe editie van het prestigieuze Jacques Koole-jeugdtoernooi. Niet voor kinderen, maar voor jongvolwassenen die aanhikken tegen de hoofdmachten van hun eigen clubs. Plaats van handeling was het beruchte Sportpark Kaalheide in grensplaats Kerkrade.

Voetbalprinsjes in Limburg

Waar in het verleden roemruchte wedstrijden om de Europa Cup tegen Anderlecht, Rode Ster Belgrado, Sredets Sofia en Benfica werden afgewerkt. Ook het eerdergenoemde AS Monaco trok hier ooit, op dinsdag 18 september 1990 om precies te zijn, de kicksen aan. De Liberiaanse goalgetter George Weah stond erbij en keek niet alleen: hij scoorde ook.

Dik dertig jaar later waren de jongere nazaten uit het prinsdom terug op diezelfde plek. Allemaal leuk en wel, plots klonk er rond het middaguur gefluister onder de talloze bezoekers. Er was enige vorm van opwinding voelbaar. “Wesley Sneijder is op het complex”, liet een glunderende tiener zich ontvallen. Tegelijkertijd wees hij enthousiast in de richting van een schaduwplek, ergens in een uithoek.

Een golf van vervoering liet het Kerkraadse grondgebied als het ware trillen. Een recordinternational van Oranje die zich de moeite had genomen om aldaar over de afrastering te komen leunen? Waarom? Een antwoord op die vraag kwam al snel: Sneijders zoon Jessey stond namens FC Utrecht op de groene kunstmat. Banjerend over het middenveld namens de club uit de Domstad.

Foto’s met Wes

Terwijl vaders hem bekeek, keek de rest ongegeneerd mee. Maar er was ook een horde kids dat na ‘de ontdekking’ nog maar één ding wilde: op de foto met hun grote Oranje-held van weleer. Sneijder senior liet blijken terecht en nog altijd een echte ster te zijn. Hij begreep duidelijk dat hij figuurlijk gezien altijd groot zal blijven. Door letterlijk klein te zijn, maar voor zijn aanbiddende landgenootjes altijd klaar te staan.

Ik aanschouwde deze taferelen vanop een afstandje, voelde enige compassie voor de voormalig topvoetballer in me opkomen. Nooit even die rust als je privé je voetballende zoon wilt bewonderen. Nooit anoniem langs de lijn je keel schor kunnen schreeuwen zónder door alles en iedereen in de gaten wordt gehouden. Ga er maar aanstaan. Keerzijde van de medaille?

Ja, maar dan kan ik dat nog confronterend vinden. Niet alles is rozengeur en maneschijn als je de Champions League hebt gewonnen en in een WK-finale hebt gestaan. Maar Sneijdertje bleef sympathiek lachen, duimpjes opsteken en armen over schouders leggen. Ook bij bewonderende voetbalpapa’s van evenzo in extase verkerende kids.

Menselijke klasbak

O ja, het meisje van de plaatselijke ijsboer in het centrum van de stad was trouwens ook blij dat onze Wes enkele uurtjes later nog een verkoelende likker bij haar had gekocht. Selfie! Ook dát vond de hoofdpersoon in kwestie geen enkel probleem. Weer iemand voor even heel blij gemaakt. Ook al wist pakweg de halve wereld korte tijd later al dat deze ontmoeting had plaatsgevonden. Hopelijk had Wesley het ijsje wel gesmaakt. Gun ik hem wel, die menselijke klasbak.

Over Bjorn Thimister

Bjorn Thimister (1978) schrijft voor SoccerNews.nl onder andere over PSV, Fortuna Sittard, Roda JC, VVV en MVV. Ook richt hij zich onder meer op andere clubs in de Keuken Kampioen Divisie en Bundesliga en andere opmerkelijke zaken in het voetbal. Elke woensdag schrijft hij op SN een opinie. Hij is 24 jaar journalist. Tips? [email protected]

Wesley Sneijder moet een topfunctie krijgen als ‘voorbeeld’?

  • Ja
  • Nee
167+ Votes

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

08:15
1+
‘Dubbelslag voor Real Madrid’
08:00
1262+
Vermoedelijke opstelling Oranje: Koeman heeft twee vraagtekens
07:45
91+
Fans United gaan los over Ten Hag-beslissing: “Leave our club”
07:30
545+
Ophef over borsten vriendin Kenneth Taylor: ‘Dit kan toch niet?’
07:02
481+
‘PSV neemt duidelijk standpunt in bij eventuele schorsing Bosz’
07:00
20+
Op welke zender kijk je Hongarije – Nederland?
23:46
69+
Van de Ven is ‘op de brommer’: “Dat is een natuurtalent”
23:25
44+
Zo werd Frenkie de Jong overtuigd om toch voor Barça te kiezen
23:05
36+
Multifunctionele Oranje-klant duidelijk over positie: “Het liefst speel ik daar”
22:21
126+
Complimenten voor Farioli: “Team gesmeed met heel bereidwillige spelers”
21:58
47+
Zeer verrassende Barça-move: “Ik had je uitgelachen”
21:34
139+
“Fans in Tsjechië vonden Priske ook niet leuk”
21:10
47+
Tadic zocht contact met Twente-speler: “Waardeer ik enorm”
20:46
171+
Oranje-international kreeg dringend advies: ‘Geen Barcelona!’
20:18
23+
Voorbeschouwing Hongarije – Nederland: blijft Oranje op koers in Nations League?
19:58
21+
Eindelijk goed nieuws voor gehavend Real Madrid richting Clásico
19:35
0+
KNVB bezorgt zieke Pierre Vermeulen bijzondere dag in Zeist
19:33
26+
Ohio bezorgt doelpunten met een lach bij Jong Oranje | SN Mixed Zone
19:12
50+
Bizarre statistieken duiden overvolle internationale speelkalender
18:54
45+
Legendarisch: het Del Piero-gen wordt voortgezet bij Juventus na jeugdcontract voor kind
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie