Wie is Damaris Egurrola?

Foto: Wie is Damaris Egurrola?

De vervangster van Daniëlle van de Donk bij de Oranje Leeuwinnen is (hoogstwaarschijnlijk) Damaris Egurrola. Uitgerekend in de WK-kwartfinale tegen Spanje mag zij haar kwaliteiten laten zien. Egurrola is extra getergd, want ze is half Spaans en lag eerder in de clinch met de Spaanse bondscoach Jorge Vilda. “De woede van toen heb ik altijd nog in mij.”

Alles over Damaris Egurrola, de half Spaanse middenveldster van de Oranje Leeuwinnen

Damaris Egurrola is geboren in het Amerikaanse Orlando en is kind van een Nederlandse moeder en Spaanse vader. Ze heet volledige Damaris Berta Egurrola Wienke. Daar zie je dus de Nederlandse invloeden in terug. Egurrola heeft drie paspoorten en zou naast Spanje en Nederland ook voor de Verenigde Staten kunnen uitkomen. Ze koos uiteindelijk voor Nederland.

Haar vader is een Bask en op zesjarige leeftijd verhuisde ze naar Bilbao. Daarom begon ze in de jeugd van de bekende Baskische club Athletic Bilbao. Bij die club spelen alleen spelers en speelsters met Baskische bloed. Bij Athletic Club, zoals de club tegenwoordig heet, debuteerde ze op het hoogste niveau. De middenveldster met pitbull-instelling, een soort half Spaanse Jackie Groenen, was al snel niet meer weg te denken bij Athletic. Toch ging ze in 2020 naar Everton om vervolgens bij topclub Olympique Lyon te gaan voetballen. Daar speelt ze samen met Leeuwin Daniëlle van de Donk op het middenveld. Die ze tegen Spanje dus gaat vervangen.

Egurrola besloot na debuut bij Spanje over te stappen naar Oranje

Egurrola doorliep de jeugdelftallen van Spanje en debuteerde in 2019 voor La Roja. Drie jaar later, op 8 april 2022, debuteerde ze voor Oranje. Wat was er gebeurd? Ze botst met de ‘harde’ bondscoach. Volgens Egurrola zelf mocht Vilda haar gewoon niet. Onder Vilda klom Spanje op de FIFA-ranking en is het een grote favoriet op het WK. Toch sprak diens werkwijze Egurrola niet aan. De mentale spelletjes, sfeer in het team, trainingen en selectiekeuzes zorgden ervoor dat ze besloot in te gaan op avances van toenmalig Oranje-bondscoach Mark Parsons. Inmiddels groeide bij Spanje een rel uit, waardoor zeker twaalf speelsters (onder hen de basiskeeper en belangrijke verdedigers) er niet bij zijn.

De wedstrijd tegen Spanje is, zo zegt Egurrola, “de belangrijkste dag van mijn leven”. Ze is “hele goede vriendinnen” met een groot deel van de Spaanse selectie en op de hoogte van alle huidige problemen rond bondscoach Vilda. “Het is voor iedereen een moeilijke situatie, het Spaanse team is verdeeld.” Spanje had nog veel sterker kunnen zijn op dit WK. “Het verdrietigste is dat goede vriendinnen nu thuis zijn gebleven omdat ze zich uitten over de problemen”, aldus Egurrola.

Egurrola kent Spanje van top tot teen: ‘Nu niet onverslaanbaar’

“Ik ken het team, de staf, de speelstijl en de Spaanse manier van werken. Dat werkt in ons voordeel. Veel mensen zijn automatisch bang voor Spanje omdat ze zo goed voetballen. Wij moeten daarom proberen op onszelf te focussen. We hebben de wereld al laten zien waar we toe in staat zijn tegen de Verenigde Staten (1-1).” Die groepswedstrijd, die ook in Wellington gespeeld werd, was voor Egurrola al speciaal, omdat ze dus de eerste jaren van haar leven opgroeide in Florida.

Als Spanje de volledige selectie tot zijn beschikking had gehad, was het land, nummer 6 op de wereldranglijst, volgens Egurrola bijna onverslaanbaar geweest. “Maar nu, zonder de eerste keepster en een paar belangrijke verdedigers, die wegbleven door het gedoe met Vilda, ben ik daar niet zo zeker van”, zegt Egurrola. “Al weet je het op dit WK toch nooit. Alle teams die in de kwartfinales staan, zijn goed.” In ieder geval is Egurrola tot op het bot getergd en wil ze zich maar al te graag laten zien tegen Spanje. “De woede van toen heb ik nog altijd in mij. Dat is zeker een motivatie, want het is allemaal niet makkelijk geweest”

Gaat Egurrola scoren tegen Spanje?

  • Ja, staat in de sterren geschreven
  • Nee, te gretig
278+ Votes

Profiel Damaris Egurrola

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie