WK-winnaars treffen elkaar in poule des doods

Foto: WK-winnaars treffen elkaar in poule des doods

Het WK komt steeds dichterbij en we kunnen langzamerhand vooruitkijken naar de mooiste wedstrijden. In de poulefase is er één affiche dat eruit springt: Spanje – Duitsland. De twee voormalige wereldkampioenen ontmoeten elkaar op 27 november.

Speel gratis mee met het €100.000 SoccerNews WK-spel!

Aanloop naar topper

In veel poules kun je de favoriet al aanwijzen, maar in poule E is dat anders met Spanje en Duitsland in één groep. De twee grootmachten werden aan elkaar gekoppeld omdat Duitsland op basis van de FIFA-ranglijst in pot 2 zat. Die Mannschaft stond tijdens de loting op nummer 12 en kon daarom gekoppeld worden aan Spanje uit pot 1.

Duitsland stelde de afgelopen twee toernooien teleur. De wereldkampioen van 2014 kwam in Rusland niet door de groepsfase dankzij nederlagen tegen Mexico en Zuid-Korea. Op het EK 2021 ging Duitsland als nummer twee door naar de achtste finales, waarin het verloor van Engeland. Door de recente teleurstellingen hoort Duitsland niet bij de favorieten, maar het blijft een land om rekening mee te houden gezien de grote historie en vier wereldtitels (1954, 1974, 1990, 2014).

Duitsland mist een spits

Van de kampioenen uit 2014 is weinig overgebleven, welgeteld vier spelers. Manuel Neuer, Thomas Müller, Mario Götze en Matthias Ginter maakten het succesvolle toernooi mee en zitten acht jaar later in de selectie van bondscoach Hansi Flick. Het geeft de Duitsers een brok aan ervaring, met Neuer als aanvoerder en leider van de verdediging.

Het grootste gebrek van Duitsland is het ontbreken van een spits. Het land van centrumspitsen als Miroslav Klose en Gerd Muller had zijn hoop gevestigd op Timo Werner, maar die stelde teleur in 2018 en is nu geblesseerd afgehaakt. Ook Lukas Nmecha van Wolfsburg ontbreekt door fysiek leed. De enige echte centrumspitsen in de selectie zijn Niclas Füllkrug (Werder Bremen) en de zeventienjarige Youssoufa Moukoko (Borussia Dortmund).

Alternatieven voor de spitspositie zijn geen authentieke nummer 9’s, maar gelegenheidsspitsen als Kai Havertz, Serge Gnabry of Thomas Müller. Bij hun clubs spelen ze op de flank of op het middenveld, maar bij Duitsland moeten ze bijspringen in de punt van de aanval.

Nieuwe generatie Spanje

Van het Spaanse elftal dat in 2010 wereldkampioen werd hebben alleen Jesús Navas en Sergio Busquets de tand des tijds overleefd. Zij worden omringd door een jonge generatie toptalenten als Eric García, Pedri, Gavi en Ferrán Torres. Onder het motto ‘goed genoeg, is oud genoeg’ slijpt bondscoach Luis Enrique de nieuwe diamanten. Met name Pedri wordt een belangrijke rol toegedicht. Hij moet als dirigent op het middenveld het spel gaan verdelen. De jeugdigheid van de selectie heeft ook een nadeel; veel spelers hebben geen toernooiervaring. Dat kan Spanje opbreken als het in moeilijke situaties terechtkomt.

Denkend aan de successen uit 2008, 2010 en 2012 hunkeren de Spaanse voetbalfans naar nieuwe glorietijden. In 2018 ging het in de achtste finale al mis toen Spanje werd uitgeschakeld door Rusland. Tijdens het EK 2021 keerde het moreel terug, maar het toernooi strandde voortijdig in de halve finales na strafschoppen tegen Italië. De kwalificatie voor dit WK verliep niet probleemloos met een gelijkspel tegen Griekeland, een krappe overwinning op Georgië en een nederlaag tegen Zweden. Luis Enrique overleefde de mediastorm, maar kan zich in Qatar geen zeperd veroorloven.

Onderlinge historie

Duitsland is gewaarschuwd voor de kwaliteiten van Spanje. Vorig jaar verloor Die Mannschaft in de Nations League met 6-0 van de aankomende tegenstander. Ferrán Torres stal de show met een hattrick.

In eerdere belangrijke wedstrijden trok Spanje ook aan het langste eind, zoals in de EK-finale van 2008 en de halve finale van het WK 2010. Beide keren wonnen de Zuid-Europeanen met 0-1. In de groepsfase van het WK won Spanje echter nog nooit van Duitsland.

Wint Spanje dit keer wél van Duitsland?

*Odds zijn onderhevig aan verandering.

Het zal een clash worden waarin de twee giganten strijden om het balbezit en de controle over de wedstrijd. Het voetbal dat Flick met Duitsland wil spelen tekent zich door hoog drukzetten en flexibiliteit qua posities. Ook bij het Spanje van Enrique staat het collectief voorop, maar er is ruimte voor individuele acties om kansen te creëren. Waar Duitsland zoekt naar de juiste spits om de ballen binnen te werken, vertrouwt Spanje op Álvaro Morata als eindpunt van aanvallen. Aan hem de uitdaging Manuel Neuer te passeren.

Het belang

In de poule met Japan en Costa Rica zullen Duitsland en Spanje vechten om de eerste en tweede plek in poule E. Degene die bovenaan eindigt, neemt het op tegen de nummer twee van poule F. Daarin zitten België, Kroatië, Canada en Marokko. De ploeg die tweede eindigt treft de nummer één van die poule, naar verwachting België. Om hen te ontwijken is de onderlinge wedstrijd tussen Duitsland en Spanje dus van groot belang. De voormalige wereldkampioenen kunnen de messen slijpen voor 27 november.

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie