Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Nederland

-

Engeland
10 juli 21:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Won Turkije ooit van het Nederlands elftal?

Foto: Won Turkije ooit van het Nederlands elftal?

Nederland en Turkije staan zaterdagavond voor de vijftiende keer tegenover elkaar. Nog nooit speelden beide landen op een eindtoernooi tegen elkaar, maar in andere situaties waren ze wel elkaars tegenstanders. Won Turkije weleens van Oranje? SoccerNews legt het uit.

SN legt uit wanneer Turkije van Nederland won

In de 14 eerdere onderlinge wedstrijden won Turkije 4 keer van Nederland. De eerste ontmoeting vond in 1958 plaats in Amsterdam. In de oefenwedstrijd bleek Turkije de sterkere van de twee landen: het won met 1-2. Het duurde vervolgens maar liefst 39 jaar voordat dit weer lukte. Voor de WK-kwalificatie voor het eindtoernooi van 1998, won Turkije in 1997 met 1-0 in het eigen land.

Wanneer verloor Oranje van Turkije?

Voor de andere twee nederlagen hoeven we slechts naar recente voorbeelden te kijken. Nederland moest in 2015 hard werken om het Europees kampioenschap van 2016 in Frankrijk te halen. Oranje ging echter onder leiding van Danny Blind met 3-0 onderuit, waardoor het een kalenderjaar later thuis zou zitten.

In 2021 ging het wederom mis. Na het eindtoernooi van 2021 in heel Europa, ging Nederland aan de slag om het WK van 2022 in Qatar te halen. Het was echter een valse start, want Turkije bleek met 4-2 te sterk te zijn. Het mocht echter niet baten, want Oranje bereikte desondanks onder Louis van Gaal het WK.

Vertrouwen bij Oranje voor kwartfinale EK

Nederland slaagde er in alle andere gevallen wél in om minstens een gelijkspel te behalen. Met 6 overwinningen en 4 gelijke spelen kan het team van Ronald Koeman met vertrouwen naar de kwartfinale van het eindtoernooi in Duitsland kijken. Succes in het verleden geeft echter allerminst garantie voor de toekomst.

SN legt uit

In SN legt uit duidt SoccerNews (ingewikkelde) voetbalzaken op een heldere manier. Korte, duidelijke stukken waardoor jij in één keer op de hoogte bent van wat er speelt. Data, schema’s, of (gekke) vragen? SN legt uit geeft antwoord. Heb jij een vraag voor SN legt uit? Mail naar [email protected]!

Wint Turkije van Nederland?

  • Ja, ik verwacht het wel
  • Nee, ik denk het niet
609+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie