Wout Weghorst, wees blij

Foto: Wout Weghorst, wees blij

Wout Weghorst is een ongrijpbaar fenomeen. Voer voor de voetbaldeskundigen, maar nóg meer voor de psychologen. Het Nederlands elftal plaatste zich voor het EK, maar de 31-jarige man uit Borne vierde dit maar kort. Na zijn intense vreugde-uitbarsting kwam de Wout-stand weer op bloeddoorlopen ogen-agressiviteit te staan. Had Lionel Messi toch gelijk?

Opinie: Wout Weghorst moet tegen zichzelf in bescherming worden genomen

SoccerNews was er uiteraard bij in de catacomben van de Johan Cruijff ArenA en merkte al dat Weghorst het op alles en iedereen gemunt had. De boze blik van Wout richtte zich vooral op staatsomroep NOS. Zij nemen altijd de eerste interviews af na een wedstrijd van het Nederlands elftal en hebben al een zeer gespannen relatie met de spits van Hoffenheim. “Je mag van Weghorst geen kritische vragen stellen. Wij zijn niet uit op confrontatie of conflict, maar dat leeft in zijn hoofd”, zegt NOS-commentator Arman Avsaroglu daarover. De boomlange spits boog agressief over Avsaroglu heen. “Ik moest wel een paar stapjes achteruit zetten. Uiteindelijk heeft de KNVB hem weggehaald.”

Bij Weghorst leeft er iets in zijn hoofd dat alles en iedereen tegen hem is. Dat terwijl we in Nederland blij moeten zijn dat we überhaupt nog een spits hebben. De grote spitsen van weleer hebben we niet meer in een oranje shirt. De eerdere kritieken op het spel van Weghorst waren ook terecht. De belangrijkste: hij scoort niet. De immer hardwerkende en als een leeuw brullende Weghorst is nu juist weer aan het scoren. Hij besliste het uitduel bij Ierland en maakte ook de winnende zaterdagavond in de ArenA. Dankzij Weghorst mag het Nederlands elftal naar Duitsland voor het EK en dus mag je best blij zijn Weghorst.

Weghorst heeft lopen spijbelen bij mediatraining

Als topvoetballer heb je ook een top mediatraining gehad. Dat levert voor ons journalisten vaak saaie interviews op, maar de interviews van Weghorst zijn van het andere uiterste. Vooral omdat het voor hemzelf zoveel kwaad doet. Blijkbaar heeft Wout lopen spijbelen bij de mediatraining-lessen, want als hij wel was gegaan had hij geweten dat je als geïnterviewde de mogelijkheid hebt om het interview te ‘buigen’. Een echt sterke geïnterviewde kan er zo voor zorgen dat het toch een feeststemming is. Je maakt weer doelpunten bij zowel Oranje als je cluppie in Duitsland. Zet je beste lach op, je hebt ook een hele mooie lach en dat staat je veel beter.

Want Wout is nou eenmaal een excentriekeling. Iemand met de hart op de tong. Je kan zijn hand op zijn hart bij het volkslied gemaakt en overdreven vinden, maar het past bij Wout. En als hij boos is, dan laat hij dat merken. Of het nou Messi of een paar NOS-journalisten zijn, Wout ziet spoken.

Hopelijk heeft hij een goede psycholoog en anders moet de KNVB maar eens hun lijstje toppsychologen af gaan. Weghorst zou bij de NOS later hebben erkend dat wat hij deed en zei niet goed was. Hij wilde zelfs dat het interview niet werd uitgezonden. De spits beseft dus ook dat wat hij doet niet altijd goed is. Wout, wees blij. Weer een les geleerd en bel die psych. Die zal je leren om je woede te kanaliseren en te gebruiken in je leven. Hopelijk op het veld. Zet al die woede maar om in doelpunten, dan zal jij en al die journalisten vanzelf gaan lachen.

Over Eimert Pruis

Presentator en schrijver Eimert Pruis werkt onder de Spaanse zon voor SoccerNews. Hij richt zijn blik dus vooral op FC Barcelona en Real Madrid, maar maakt ook inside-verhalen over Feyenoord en Oranje. Heb je een tip? Mail naar [email protected].

Wat vind jij van het gedrag van Weghorst na de wedstrijd?

  • Beetje emotie, moet kunnen
  • Ga lekker door zo Wout, die journalisten maken het ernaar
  • Onacceptabel, Wout heeft een voorbeeldfunctie
428+ Votes

‘KNVB trok woedende Weghorst weg bij journalisten’

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie