Zeemansverhaal maakt van Texelse marineman hoofdscout in Tanzania

Foto: Zeemansverhaal maakt van Texelse marineman hoofdscout in Tanzania

Zoals een vlinder in Brazilië maanden later een tornado in Texas kan veroorzaken, kan een beslissing om op reis te gaan de rest van je leven veranderen. Mels Daalder werkte namens de Koninklijke Marine aan een missie tegen piratenrij in Somalië en besloot om tijdens een vrij weekend Tanzania te bezoeken. Tien jaar later is hij hoofdscout van Simba SC, een topclub in het Afrikaanse land. Vanuit Texel levert de marineman via zijn laptop talenten aan bij het clubbestuur in Dar es Salaam. “Dat is wel een apart verhaal, ja”, geeft Maalder toe aan SoccerNews.

Interview met Mels Daalder, voetbalscout in Tanzania

Als je bent geboren en getogen op Texel, is het niet zo gek dat je een voorliefde hebt voor water. Het begeeft zich immers continu om je heen. Met een militaire kazerne in Den Helder was de keuze om bij de mariniers te gaan voor Mels Daalder dan ook snel gemaakt. Tot zover een levensverhaal zoals vele andere eilandbewoners. De route naar hoofdscout in het Afrikaanse voetbal heeft wat meer uitleg nodig. “Tien jaar geleden werd ik uitgezonden naar Somalië om te patrouilleren tegen piraten. Er werden in die regio veel schepen gegijzeld en de NAVO wilde daar wat aan doen. Het grootste spektakel was tegen die tijd al achter de rug. Wij hebben daar vooral mensen opgeleid. We kwamen tussendoor in verschillende havens, zoals de Seychellen, Oman, Djibouti en dus ook Tanzania.”

Zoals het een echte zeeman betaamt liep Dalder in een ver land een vrouw tegen het lijf, inmiddels zijn ex. Hij keerde een paar maanden later terug en ging met zijn toenmalige vriendin naar de open dag van Simba SC, een topclub in de miljoenenstad Dar es Salaam. “Overal waar ik kom, ga ik op zoek naar voetbal. Vaak om spelers te bekijken en hun carrière daarna te volgen”, vertelt Daalder. Maar Simba maakte het supportersgevoel in hem los. “Na mijn eerste wedstrijd in het stadion was ik verkocht. De passie van de mensen en de sfeer op de tribune was geweldig om te zien. Ik raakte verknocht aan de club en wilde iets doen met mijn kennis over spelers.”

Nationale beroemdheid

In Nederland besloot Daalder zijn ambitie om voetbalscout te worden na te jagen. Hij volgde cursussen en lezingen, haalde internationale diploma’s en leerde om beelden van wedstrijden te analyseren. In de tussentijd keerde hij regelmatig terug naar Tanzania en bouwde hij contacten op binnen Simba. “Vanaf 2015 ben ik elk jaar naar een wedstrijd geweest. Op een gegeven moment heb ik een brief naar iemand uit het bestuur gestuurd om mijn hulp aan te bieden. Ik heb ze laten zien welke analyses ik kan maken en ze reageerden enthousiast. Ik heb ze daarna regelmatig spelers aanbevolen en vorig jaar werd ik aangesteld als hoofd scouting. Dat was groot nieuws in alle nationale kranten. Simba is de grootste club van Tanzania met zeker twintig miljoen supporters. Ik was ineens een halve beroemdheid in het land.”

Tussen de talenten in Tanzania.

Beelden uit Kazachstan

Met dank aan de globalisering kan Daalder een groot deel van zijn scoutingswerk ‘gewoon’ vanaf Texel doen. Vanaf het Nederlandse eiland kijkt hij op internet wedstrijden van competities in bijvoorbeeld Kazachstan, Soedan en Kameroen. Hij verzamelt beelden, informeert bij agenten over spelers en deelt zijn bevindingen met het bestuur van Simba. Ook analyseert hij wekelijks de tegenstanders. “Mijn informatie gebruiken ze in de wedstrijdbespreking. Het wordt serieus opgepakt. Ik hoop dat we nog meer stappen kunnen maken, maar je moet niet meteen alles willen veranderen. Dat gaat tegen je werken. Gelukkig ken ik de cultuur inmiddels goed en heb ik veel vrienden waar ik advies aan kan vragen.”

Twee à drie keer per jaar reist Daalder naar Tanzania om zijn team aan het werk te zien en te overleggen met collega’s. Ook als Simba internationale wedstrijden speelt in Noord-Afrika, is hij altijd van de partij. “Een paar maanden geleden ben ik in Marokko geweest voor een wedstrijd tegen Wydad Casablanca. Dan zit ik de hele week in het spelershotel en ben ik echt onderdeel van de club.” Zijn functie bij Simba is inmiddels een parttime baan geworden, naast zijn werk bij de marine en als video-scouting voor FC Twente. “Al mijn vrije avonden ben ik ermee bezig, zeker 25 uur per week. Ik krijg ervoor betaald, maar ik wil ook een bijdrage leveren aan Simba. Ik geef om de club en baal als ze verliezen. Met goede spelers kan ik ze verder helpen. Afgelopen winter hebben ze op mijn aanraden Pa Omar Jobe aangetrokken, een spits uit Gambia. Die is aardig begonnen.”

Tweede thuisland

Ondertussen is Daalder een specialist in Afrikaans voetbal en kent hij de kwaliteiten van clubs als Mamelodi Sundows (Zuid-Afrika), Power Dynamos (Zambia) en Jwaneng Galaxy (Botswana). “In Nederland krijgen veel mensen het niet mee, maar het niveau in sommige Afrikaanse landen is best aardig. Mamelodi Sundows won afgelopen zomer oefenduels van Sparta Rotterdam, Go Ahead Eagles en NAC Breda. Ik denk dat iedere Nederlandse ploeg het in Tanzania moeilijk zou hebben tegen Simba. Het stadion is een heksenketel en het klimaat is bovendien veel warmer dan in Nederland.”

In de afgelopen tien jaar is Tanzania voor Daalder zijn tweede thuisland geworden. Hij heeft er een stuk land en wil er een huis laten bouwen. Zijn contract bij Simba loopt na dit seizoen af, maar de internationale talentenjager zou graag doorgaan bij de club. “Het is mijn missie dat Simba de Afrikaanse Champions League wint. We spelen deze maand in de kwartfinale tegen Al-Ahly uit Egypte. Die ploeg ga ik de komende tijd veel bekijken om onze spelers optimaal voor te bereiden. We maken ook kans om volgend jaar aan het WK voor clubteams mee te doen. Dan kan ik misschien wel analyses maken van Manchester City of een Nederlandse club. Ja, soms vraag ik mezelf ook af hoe het zover heeft kunnen komen.”

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie