Zeldzame ziekte dwong international Schouten tot omweg naar Oranje

Foto: Zeldzame ziekte dwong international Schouten tot omweg naar Oranje

Jerdy Schouten stond tegen Ierland op de plek waar hij wil staan: op het middenveld bij het Nederlands elftal. De speler van PSV werd voor het eerst opgeroepen door Ronald Koeman en is definitief weer in beeld bij Oranje. Het is een gevolg van de bewuste keuze die hij maakte door bij PSV in de Eredivisie en de Champions League te gaan spelen. Maar in zo’n luxepositie heeft Schouten niet altijd gezeten. In het verleden moest hij na een complexe aandoening vechten voor zijn laatste kans in het profvoetbal.

De lange weg van Jerdy Schouten naar Oranje

Jerdy Schouten (26) is het type voetballer dat goed speelt als hij niet opvalt. In de samenvattingen op televisie zul je hem niet vaak zien. In de statistieken na afloop wel, met hoge passnauwkeurigheid, de meeste balveroveringen en veel balcontacten. Reden voor ons om tijdens Nederland-Ierland eens extra op hem te letten. Het simpele spel waar hij om wordt geroemd, kwam er in de eerste helft alleen niet echt uit. De eerste passes van Schouten waren niet op maat, kwamen achter teamgenoten terecht of vlogen zelfs over de zijlijn. Na afloop was de middenvelder van PSV, die in 2022 al eens door Louis van Gaal werd opgeroepen, de eerste om zijn matige start toe te geven – én dat in vier interviews te herhalen. Een zelfkritische en bescheiden houding, die mogelijk voortkomt uit het pad dat hij heeft moeten bewandelen.

Een deel van de internationals van het Nederlands elftal werd al op jonge leeftijd gezien als de topspelers van de toekomst. Ze speelden vanaf hun zevende in de opleiding van een Nederlandse of buitenlandse topclub en kwamen ieder jaar uit voor jeugdselecties van de KNVB. Ze waren voorbestemd om later in het grote Oranje te spelen. Schouten niet. Na zijn eerste wedstrijden bij F.C. Vlotbrug in zijn geboorteplaats Hellevoetssluis en later bij VV Spijkenisse, werd hij op zijn elfde opgepikt door ADO Den Haag. Hij doorliep alle jeugdelftallen en stond in Zuid-Holland bekend als een groot talent, maar op het moment dat hij het eerste elftal naderde, raakte hij voor lange tijd geblesseerd.

De achttienjarige Schouten kampte met een compartimentsyndroom en stond vanwege meerdere operaties anderhalf jaar aan de kant. Na zijn rentree in 2016 legde hij aan Haaglanden Voetbal uit wat hem precies dwarszat. “Je spieren in je onderbenen zitten in vier omhulsels. Bij mij zaten deze te strak en ze moesten dus alle vier worden opengebroken. Het is een hele zeldzame ziekte. De orthopeed die mij opereerde, had dit nog nooit gezien. Het komt dus heel weinig voor bij mensen, laat staan bij voetballers. Ik heb het opgezocht op internet, omdat ik wilde weten welke voetballers het nog meer hebben gehad. Ik was benieuwd hoe die spelers ermee zijn om gegaan. Ik kon echter niemand vinden.”

Schouten in het shirt van Telstar, seizoen 2017-2018.

Laatste kans

Nadat hij herstelde van de complexe blessure, keerde Schouten bij Jong ADO terug op de velden. Een maand later debuteerde hij in het eerste elftal, maar het zou bij drie wedstrijden in het groen-geel blijven. Hij kreeg geen contract aangeboden en moest op twintigjarige leeftijd vertrekken. Stages bij verschillende clubs in de KKD leverden geen contract op. Zonder succes keerde hij na proeftrainingen bij Cambuur Leeuwarden met de trein terug naar huis. Telstar was de enige club die hem wilde hebben. Hij kon er als amateur tegen een onkostenvergoeding terecht voor zijn laatste kans. “Gewoon voetballen. Daarom ben ik toen naar Telstar gegaan, omdat ik daar de grootste kans zag om elke wedstrijd te spelen. Ik was niet eens meer bezig om hoog te komen. Ik wilde gewoon weer plezier hebben in voetbal”, vertelde Schouten vorig jaar aan De Volkskrant.

Nadat Schouten de bodem raakte, zette hij de weg omhoog in. Na één seizoen bij Telstar zet hij weer twee stappen vooruit. Excelsior haalde de middenvelder naar de Eredivisie en gaf hem een basisplek. Weer een jaar later nam Bologna hem voor drie miljoen euro over. Het talent dat bij ADO niet doorbrak, tekende voor vijf jaar in Italië. “Ik heb altijd bewust nagedacht over mijn volgende stap. Welke club en welke stap past bij mij? Je weet het nooit van te voren, maar tot nu toe heeft het prima uitgepakt”, vertelde Schouten aan SoccerNews.nl na de interland tegen Ierland. “Door mijn blessure heb ik toen ik jong was een stapje achteruit moeten zetten, maar dat heeft me achteraf alleen maar sterker gemaakt.”

Dichterbij Oranje

Deze zomer maakte Schouten opnieuw een rake keuze. Als speler in de Serie A was hij al in beeld bij de KNVB, maar hij wilde letterlijk en figuurlijk dichterbij het Nederlands elftal komen. Schouten keerde terug naar de Eredivisie en tekende voor PSV om Champions League te spelen, de competitie die bondscoach Ronald Koeman als meetlat gebruikt in zijn selectiebeleid. “Ik koos echt voor PSV om op dat niveau te spelen en bij Oranje in beeld te komen. Het is heel fijn dat het ook uitpakt zoals ik had gehoopt”, aldus Schouten tegen deze site, na zijn tweede interland.

Misschien had hij tegen Ierland in de eerste helft wat last van zenuwen, gaf hij zelf toe in elk interview dat hij hield. Na zo’n eerlijke zelfreflectie kun je hem die slordige passes al bijna niet meer kwalijk nemen. Het is ook snel gegaan met de oud-jeugdspeler van ADO nadat hij zijn grootste tegenslag overwon. Via Telstar en Excelsior naar de Serie A, de Nederlandse top en de Champions League. Het Nederlands elftal is nu zijn nieuwe realiteit, maar daar houdt het niet op. Het is pas het begin. Schouten heeft zijn volgende doel alweer voor ogen: mee naar het EK. “Dat is nog ver weg, maar ik ga mijn best doen om erbij te zijn”, zei Schouten gemotiveerd. Zijn doorzettingsvermogen geeft hoop. Iemand die van ver komt, kan het vaak ook ver schoppen.

Lees meer

Deel op sociale media:

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie