Volgende wedstrijd Nederlands elftal:

Roemenië

-

Nederland
2 juli 18:00

Wed €5 en scoor €50 aan free bets tijdens het EK 2024!

Zo ziet de voorbereiding van Ajax eruit

Foto: Zo ziet de voorbereiding van Ajax eruit

Francesco Farioli begon half juni met Ajax aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. De nieuwe hoofdtrainer moet de selectie uit het slop trekken, maar krijgt in zijn eerste weken al met flinke uitdagingen te maken. Eind juli wacht de eerste wedstrijd in de tweede voorronde van de Europa League. Hoe ziet de aanloop naar dat duel eruit?

Inside: Voorbereiding Ajax op seizoen 2024-2025

Waar Ajax in eerste instantie op zoek ging naar een Nederlandse oefenmeester, kwam technisch directeur Alex Kroes uiteindelijk uit bij Farioli. De Italiaanse trainer, die met zijn 35-jarige leeftijd zeer jong is, heeft opvallenderwijs geen verleden als profvoetballer en dus neemt de directie op het eerste gezicht een flinke gok. Het lijkt Kroes niet te deren: hij heeft heilig vertrouwen in de werkwijze van Farioli en verwacht dat Ajax met deze formule weer aansluiting bij de top weet te krijgen. Een goede voorbereiding zal de Italiaan daarbij goed uitkomen.

Die vindt vooralsnog plaats zonder de spelers die voor hun land actief zijn. Zo zitten Steven Bergwijn en Brian Brobbey momenteel voor het Nederlands elftal in Duitsland voor het Europees kampioenschap. Farioli kan dan ook niets anders dan zich op de spelers te richten die er wél zijn. “De kennismaking was zeer positief”, merkte hij half juli op bij ESPN. “Uiteraard brengt dat een hoop emoties met zich mee. Ik ben natuurlijk de nieuwe in de groep en ik probeer nieuwe energie te brengen. Maar ik krijg ook heel veel positieve energie van de groep terug.”

Francesco Farioli ging op het trainingsveld van Ajax aardig tekeer.

Drie oefenwedstrijden voor eerste test

Naast het feit dat de Amsterdammers hun internationals missen in de opbouwfase, ziet de voorbereiding er ook anders uit door vorig seizoen. Ajax kwam namelijk niet verder dan een vijfde eindplek en dus stroomt het in de tweede voorronde van de Europa League al in. Het betekent dat het op 25 juli haar eerste officiële wedstrijd van het seizoen afwerkt, thuis tegen FK Vojvodina. De Servische club is een week later de gastheer. Hoewel Ajax de grote favoriet is om de volgende ronde te bereiken, is de opponent zeker niet te onderschatten.

Komende vrijdag, op 5 juli, speelt het team van Farioli haar eerste oefenwedstrijd. PEC Zwolle is dan de tegenstander. De eredivisionist eindigde vorig seizoen op de twaalfde plaats in de Nederlandse competitie en was in het verleden lang niet altijd een eenvoudige opponent. Vorig jaar pakte Ajax op bezoek in Zwolle een 1-3 overwinning, maar thuis liep het wél tegen puntverlies aan. In de Johan Cruijff ArenA kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel, waardoor het met een slecht gevoel de winterstop inging. Volgende week zal Ajax weer eens willen winnen.

Vervolgens neemt Ajax het tegen een Belgische tegenstander op. Sint-Truidense VV bleek namelijk bereid te zijn om vier dagen later de opponent te zijn. Met de Belgen treft Ajax een club dat al jarenlang in de middenmoot van de competitie speelt. Het was afgelopen seizoen goed voor een negende positie in de reguliere speelronde. Op 13 juli staat een duel met Rangers FC op het programma. De Schotten streden vorig voetbaljaar voor de landstitel, maar verloren uiteindelijk van Celtic. De opponent had 8 punten meer. In de Europa League was Benfica in de achtste finale te sterk.

20 juniStart voorbereiding
5 juliAjax – PEC Zwolle
9 juliAjax – Sint-Truidense VV
13 juliAjax – Rangers FC
15 – 19 juliTrainingskamp Wageningse Berg
25 juliAjax – FK Vojvodina
1 augustusFK Vojvodina – Ajax
De voorbereiding van Ajax in het seizoen 2024-2025.

Trainingskamp in Nederland nieuw

Mede vanwege de rommelige voorbereiding besloot Ajax om dit seizoen eens niet naar Oostenrijk af te reizen, maar om gewoon in Nederland te blijven. Het trainingskamp vindt plaats bij de Wageningse Berg op de Veluwe en moet Ajax de nodige rust geven om langzaam toe te leven naar de eerste confrontatie in de Europa League. Op maandag 15 juli vertrekken de selectie en technische staf naar het tijdelijke onderkomen, om daar tot vrijdag te blijven. Zes dagen later staan de Amsterdammers in de Johan Cruijff ArenA tegenover de Servische tegenstander.

Op 1 augustus, eveneens op een donderdag, staat de terugwedstrijd op het programma. Weet Ajax de tweede ronde door te komen, dan staat het op 8 en 15 augustus de ontmoetingen in de derde ronde te wachten. De play-offs staan op 22 en 29 augustus gepland, waarna duidelijk is welke clubs zich plaatsen voor de poulefase van het tweede Europese toernooi. Tussendoor is voor Ajax dan alweer de Eredivisie van start gegaan. Ajax speelt op 11 augustus het eerste competitieduel van het seizoen: dan ontvangt het in eigen huis sc Heerenveen.

Pakt Ajax komend seizoen de landstitel?

  • Ja, absoluut
  • Nee, zeker niet
760+ Votes

Lees meer

Deel op sociale media:

Laatste nieuws

15:10
3+
“Er mag meer respect zijn voor wat we hebben gepresteerd bij Ajax”
14:55
45+
Virgil van Dijk ingewisseld bij Oranje?
14:35
12+
FC Emmen plukt talentvolle verdediger weg bij FC Twente
14:25
92+
‘Oorlog na EK-titel Oranje’
14:10
7+
Sparta lost defensieve problemen op met vastleggen transfervrije Venezolaan
13:55
417+
‘Oranje-defensie compleet op de schop’
13:40
36+
‘NEC strikt KKD-revelatie’
13:25
195+
Borst loopt he-le-maal leeg over ‘armoedig’ Oranje
13:10
71+
‘FC Groningen strikt derde zomeraanwinst’
12:48
168+
Turkse minister niet blij met SoccerNews | SN Oranje | EK Vlog #4
12:36
847+
‘Daverende verrassing in transfersoap Wout Weghorst’
12:19
157+
Kees Jansma: “Hij was niet zo slecht als gezegd wordt”
12:05
206+
Ajax bevestigt miljoenentransfer Mikautadze
11:48
650+
‘PSV heeft miljoenenaanwinst bijna binnen’
11:35
303+
Jeroen Stekelenburg belachelijk gemaakt met pijnlijke bijnaam
11:21
1313+
Koeman ‘kiest voor eigen hachje’ en ‘slachtoffert basisklant’
11:04
115+
‘Oranje zou zonder hen bezig zijn aan een kansloze missie’
10:49
147+
‘Feyenoord richt vizier op broertje AZ-aanvaller’
10:34
129+
Beelden bezopen Balotelli gaan viral: kan niet meer op benen staan
10:19
60+
Afellay prijst verrassende ‘speler van het EK’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie