Louis van Gaal

Louis van Gaal is een Nederlandse voetbaltrainer. De voormalig profvoetballer werd driemaal aangesteld als bondscoach van het Nederlands elftal en had daarnaast de leiding over gerenommeerde clubs, waaronder Ajax, FC Barcelona en Bayern München.

  • Van Gaal is momenteel adviseur van de raad van commissarissen van Ajax
  • Als clubtrainer was hij actief bij Ajax, FC Barcelona, AZ, Bayern München en Manchester United
  • Driemaal fungeerde de Amsterdammer als bondscoach van het Nederlands elftal
  • Van Gaal won in 1995 de Champions League als Ajax-trainer
  • De trainer won prijzen in Duitsland, Engeland en Spanje
  • Zelf speelde hij in Nederland en België

De persoon Louis van Gaal

Aloysius Paulus Maria (Louis) van Gaal werd op 8 augustus 1951 geboren in Amsterdam. Hij groeide op in een katholiek gezin in Amsterdam-Oost, in de wijk Watergraafsmeer. Het gezin bestond uit maar liefst negen kinderen. In april 2022 waren daar ‘nog maar drie van over’, vertelde Van Gaal in de destijds verschenen film LOUIS. “We hebben helaas zwakke genen.”

Op elfjarige leeftijd moest Van Gaal afscheid nemen van zijn vader, die ernstig hartpatiënt was. Nadien mocht hij regelmatig bij zijn moeder in bed slapen. “Misschien dat ik er daarom geen moeite mee heb emoties te tonen”, vertelde hij in LOUIS. “Ik heb al vroeg geleerd en gezien hoe dat moet. Ik werd weleens wakker van mijn moeders verdriet. Dat was geen pretje.”

Van Gaal trouwde in 1973 met zijn jeugdliefde Fernanda. Uit dit huwelijk zijn twee dochters voortgekomen: Brenda en Renate. Zij waren tieners op het moment (17 januari 1994) dat hun moeder overleed aan de gevolgen van alvleesklierkanker. Van Gaal was op dat moment trainer van Ajax, waardoor hij voor een dilemma stond: doorgaan of kiezen voor de kinderen? Zijn kinderen mochten bepalen. “Mama zou willen dat u doorgaat op deze weg”, zo zouden zij volgens de Volkskrant hebben gezegd. “En wij ook. En wij kunnen dat.”

Van Gaal en zijn dochters kozen voor een strakke aanpak in het huishouden. Zij kwamen de enorme klap daardoor te boven. Nog datzelfde jaar kwam Van Gaal zijn nieuwe liefde tegen. Tijdens het WK 1994 in de Verenigde Staten werkte Truus Opmeer als gastvrouw bij Nationale Nederlanden, waarbij zij topmannen verzorgde. Van Gaal behoorde tot dat gezelschap, waardoor zij elkaar leerden kennen. In 2008 trouwden zij in het Portugese Albufeira.

Clubcarrière Louis van Gaal

Van Gaal begon zijn voetbalcarrière bij de amateurs van RKSV De Meer. In 1967 maakte hij de overstap naar Ajax, waar hij via de jeugdopleiding het tweede elftal bereikte. Voor de Amsterdamse club speelde de Amsterdammer nooit een officiële wedstrijd in de hoofdmacht. Om die reden besloot hij Ajax in 1973 in te ruilen voor een avontuur op de Belgische voetbalvelden.

Royal Antwerp FC

Tussen 1973 en 1977 speelde Van Gaal zijn wedstrijden voor Royal Antwerp FC. In het shirt van The Great Old speelde de Amsterdammer 33 officiële wedstrijden (één doelpunt) in zijn debuutseizoen, maar daarna verdween de middenvelder grotendeels uit beeld. In de drie daaropvolgende seizoenen kwam hij niet verder dan 22 wedstrijden (drie doelpunten).

Telstar

Van Gaal was in de beginjaren van zijn carrière nog spits van beroep en later werd hij omgeturnd tot middenvelder. Halverwege zijn twintiger jaren accepteerde hij een baan als leraar gymnastiek in Amsterdam, waardoor Royal Antwerp FC besloot om de samenwerking te beëindigen. Van Gaal zette zijn loopbaan voort bij Telstar, waar hij in het seizoen 1977-1978 zijn voetbalkunsten zou vertonen (25 wedstrijden, één doelpunt).

Sparta Rotterdam

Na één seizoen in Telstar-shirt te hebben gespeeld maakte Van Gaal in 1978 de overstap naar Sparta Rotterdam. Bij de Kasteelheren speelde hij het gros van zijn wedstrijden als profvoetballer: 248 keer. Gedurende zijn periode in Rotterdam (1978-1986) werd Van Gaal gezien als ‘de ziel’ van het elftal. De Amsterdammer won in 1984 de Zilveren Schoen als Spartaan en was enige tijd teamgenoot van Danny Blind, die in de jaren negentig diens aanvoerder zou worden bij Ajax.

Louis van Gaal als Sparta-speler
(Pro Shots)

In het seizoen 1984-1985 eindigde Sparta Rotterdam achter de traditionele topdrie als vierde in de Eredivisie. Het elftal dwong daarmee kwalificatie voor de UEFA Cup af. In de eerste ronde werd Sparta gekoppeld aan het Hamburger SV van Ernst Happel, dat na een rode kaart voor Gerard Plessers met 2-0 werd verslagen in De Kuip. HSV wist de schade in de returnwedstrijd weg te poetsen, maar een strafschoppenserie moest de winnaar bepalen. Sparta-doelman Bas van Noortwijk maakte hierin furore door drie penalty’s te stoppen, waar Van Gaal de zijne benutte. Na ‘het wonder van Hamburg’ werd Sparta overigens roemloos uitgeschakeld door Borussia Mönchengladbach (1-1 en 5-1).

AZ

In het seizoen 1986-1987 speelde Van Gaal voor AZ. In Alkmaar speelde de middenvelder de laatste zeventien wedstrijden uit zijn profcarrière. De Amsterdammer, die gedurende zijn loopbaan meermaals een neusbreuk opliep, combineerde het spelen van wedstrijden met de job van assistent-trainer. Na afloop van het seizoen ging Van Gaal officieel verder als assistent.

PeriodeClub
1972-1973Ajax
1973-1977Royal Antwerp FC
1977-1978Telstar
1978-1986Sparta Rotterdam
1986AZ

Trainerscarrière Louis van Gaal

Van Gaal fungeerde in de periode 1986-1988 als assistent-trainer bij AZ. Een jaar na zijn afscheid als profvoetballer maakte hij de overstap naar provinciegenoot Ajax, waar hij dezelfde rol toebedeeld kreeg. Ook fungeerde de oud-middenvelder als jeugdtrainer en hoofd jeugdopleiding in zijn geboortestad.

Ajax

In september 1991 vertrok Leo Beenhakker bij Ajax om aan de slag te gaan bij Real Madrid, waarna Van Gaal werd gepromoveerd tot hoofdtrainer. Zijn aanstelling zorgde voor enige scepsis. De start was uiterst moeizaam en de spelersgroep had moeite met zijn manier van coachen, maar gaandeweg het seizoen ontwikkelde hij een klik. Dat had deels te maken met een aantal tactische omzettingen. Zo besloot Van Gaal om Dennis Bergkamp als ’tien’ op te stellen en mocht Wim Jonk centraal op het middenveld routinier Jan Wouters vervangen.

Ajax eindigde in het seizoen 1991-1992 als tweede in de Eredivisie en werd in de kwartfinale van het bekertoernooi uitgeschakeld door aartsrivaal Feyenoord (1-0). Toch werd het seizoen in stijl afgesloten. Ajax bleek achtereenvolgens te sterk voor Örebro SK, Rot-Weiss Erfurt, Osasuna, AA Gent en Genoa, waardoor er in een tweeluik mocht worden gestreden om de UEFA Cup. Een 0-0 gelijkspel in Amsterdam volstond voor de eindzege na het 2-2 gelijkspel op het bezoek bij Torino. “Ik denk wel dat dit de mooiste beker is die ik gewonnen heb”, vertelde Van Gaal jaren later in een documentaire van ESPN.

Ook in het seizoen 1992-1993 greep Ajax naast de landstitel, maar het bekertoernooi werd wel een Amsterdamse prooi na een 6-2 overwinning op eerstedivisionist sc Heerenveen. In de bekerfinale bestond het elftal uit spelers als Edwin van der Sar, Danny Blind, Frank en Ronald de Boer, Edgar Davids, Wim Jonk, Dennis Bergkamp, Stefan Pettersson en Marc Overmars. Van Gaal beschikte over een gigantisch potentieel en dat werd in de daaropvolgende seizoenen meer dan duidelijk.

Louis van Gaal (Ajax)
Louis van Gaal met de Champions League van 1995 (Pro Shots)

In 1994, 1995 en 1996 kroonde Ajax zich telkens tot landskampioen. Ook werd de Nederlandse Supercup, later de Johan Cruijff Schaal genoemd, in drie opeenvolgende jaren een prooi voor de Amsterdammers (1993, 1994 en 1995). Het grootste succes dateert echter uit de Champions League-campagne van het seizoen 1994-1995. Als groepswinnaar plaatsten de Ajacieden zich voor de kwartfinales, waarin Hajduk Split werd verslagen. Na in de halve finales te hebben afgerekend met Bayern München (0-0 en 5-2) bleek een puntertje van Patrick Kluivert op 24 mei 1995 voldoende om AC Milan in de finale met 1-0 te verslaan. Van Gaal uitte tijdens het duel zijn frustratie over de arbitrage door een hoge karatetrap voor te doen.

Ajax won ook de Europese Supercup (ten koste van het Spaanse Real Zaragoza) en de wereldbeker voor clubteams. In deze WK-finale voor clubs werd in Tokio na strafschoppen afgerekend met het Braziliaanse Grêmio. Kluivert faalde vanaf elf meter, maar de Zuid-Amerikanen faalden bij de eerste twee pogingen. Uiteindelijk mocht uitgerekend zijn voormalig Sparta-teamgenoot Danny Blind als aanvoerder het vonnis voltrekken door Ajax de wereldbeker te bezorgen.

Van Gaal bleef succes boeken met Ajax. In het seizoen 1995-1996 werd andermaal de finale van de Champions League bereikt, maar ditmaal ging de strafschoppenserie verloren tegen Juventus. De nederlaag tegen De Oude Dame is omstreden, aangezien er serieuze beschuldigingen van dopinggebruik zijn geweest richting de Italiaanse club.

FC Barcelona

Van Gaal boekte geen succes in zijn laatste seizoen als Ajax-trainer. In 1997 vertrok hij uit Amsterdam, na te zijn benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. FC Barcelona stelde hem aan als opvolger van Sir Bobby Robson en kende hem een Portugees toe als rechterhand: José Mourinho. Op voorspraak van Van Gaal haalde de Catalaanse topclub veel landgenoten naar Camp Nou. In 1997 ging het om Winston Bogarde, Michael Reiziger en Ruud Hesp, waar later ook Pihllip Cocu, Boudewijn Zenden, Patrick Kluivert en de gebroeders Frank en Ronald de Boer volgden.

Onder Van Gaal beleefde FC Barcelona een voortreffelijke start. In zijn debuutseizoen won de club meteen de landstitel, de Copa del Rey en de Europese Supercup. FC Barcelona prolongeerde het kampioenschap in zijn tweede jaar, maar gaandeweg verslechterde zijn relatie met de Spaanse media en de supporters. Vlak voor Kerstmis 1999 sloeg de vlam in de pan tijdens een persconferentie. Van Gaal schreeuwde ‘siempre negativo, nunca positivo!’ richting de Nederlander Edwin Winkels en diens collega Rafael, die voortijdig besloten te vertrekken.

Gedurende zijn verblijf ontstond er een heuse machtsstrijd binnen FC Barcelona. Na een prijsloos derde jaar besloot voorzitter Josep Lluís Núñez na meer dan twintig jaar te vertrekken bij de club door zich niet herkiesbaar te stellen. Daarop besloot Van Gaal zich solidair te verklaren door op te stappen.

Nederlands elftal

In 2000 keerde Van Gaal terug naar Nederland. Frank Rijkaard besloot na de pijnlijke uitschakeling in de halve finale van EURO 2000 tegen Italië te vertrekken als bondscoach van het Nederlands elftal, waarna de voormalig trainer van Ajax en FC Barcelona het stokje mocht overnemen. Onder zijn leiding lukte het niet om Portugal en Ierland voor te blijven in de WK-kwalificatiefase. Vooral de 1-0 nederlaag tegen de Ieren op Lansdowne Road werd de oranjehemden fataal.

In november 2001 stapte Van Gaal op als bondscoach van Oranje. Bij diens afscheid kon de Amsterdammer het niet laten om een sneer uit te delen aan de kritische journalisten. “KNVB plus, plus. Media min, min”, zo fulmineerde Van Gaal tijdens de persconferentie. Zijn moeizame relatie met de media vormde een rode draad tijdens zijn trainerscarrière. In de jaren negentig was hij als Ajax-trainer ook al boos op Ted van Leeuwen (later technisch directeur), die hij de maat nam met een historische uitspraak: ‘Ben ik nou degene die zo slim is, of ben jij zo dom?’.

Terug bij FC Barcelona

In mei 2002 keerde Van Gaal op voorspraak van president Joan Gaspart terug naar FC Barcelona. In de tussenliggende periode had de club al verschillende trainers versleten, maar nieuw sportief succes bleef uit. Niet iedereen in Catalonië stond te springen om de comeback van de Nederlander. Van Gaal was op de hoogte van de gevoeligheden en besloot zich te wapenen door een ontslagvergoeding van zeven miljoen euro in zijn driejarige contract te laten opnemen.

De terugkeer van Van Gaal bleek geen succes. Rivaldo had slechte ervaringen opgedaan in de jaren negentig en besloot over te stappen naar AC Milan, waar FC Barcelona vooral in competitieverband een povere indruk maakte. Eind januari 2003 werd de Nederlander andermaal ontslagen.

Technisch directeur bij Ajax

In november 2003 keerde Van Gaal terug naar Amsterdam. Net als in 1991 werd hij de opvolger van Leo Beenhakker bij Ajax, maar ditmaal in een andere rol: technisch directeur. Van Gaal kreeg de opdracht mee om een technisch beleidsplan uit te werken, waarbij zowel de A-selectie als de jeugdopleiding centraal kwam te staan. Ronald Koeman was in die periode werkzaam als hoofdtrainer van Ajax. Er ontstonden talloze conflicten tussen de twee heren, zeker na de transfer van Zlatan Ibrahimovic naar Juventus in 2004.

Koeman werd uiteindelijk dusdanig ontevreden dat hij de Ajax-leiding voor het blok stelde: hij eruit óf Van Gaal wegsturen. Het bestuur van de Amsterdamse club ging helemaal mee in het technische beleidsplan, maar Van Gaal stelde voor om een deel van de verantwoordelijkheid van de hoofdtrainer (onder meer het transferbeleid) weg te halen bij de hoofdtrainer. Dit bleek een struikelblok, waarna Van Gaal zich in oktober 2004 gedwongen voelde om zijn ontslag in te dienen. Koeman bleef eindverantwoordelijk voor de A-selectie, maar vertrok later dat jaar ook.

Louis van Gaal als AZ-trainer
(Pro Shots)

AZ

In de zomer van 2005 werd Van Gaal aangesteld als hoofdtrainer van AZ. Co Adriaanse had de schwung in de Alkmaarse club gekregen en de Amsterdammer kreeg de opdracht om te oogsten. In zijn eerste seizoen lukte dat bijna meteen, maar in de Eredivisie moest het elftal genoegen nemen met een tweede plaats achter landskampioen PSV. In de play-offs om het voorronde Champions League-ticket verloor AZ verrassend van FC Groningen, waardoor er slechts een UEFA Cup-ticket resteerde. Na afloop botste hij op de persconferentie verbaal met Ron Jans.

Van Gaal presteerde in zijn tweede seizoen als AZ-trainer opnieuw geweldig. Na de 3-1 overwinning op sc Heerenveen ging de Alkmaarse club de slotdag van het Eredivisie-seizoen in als koploper van Nederland. Een overwinning op Excelsior zou volstaan voor het kampioenschap, maar een vroege rode kaart van Boy Waterman bleek fataal: de Kralingers wonnen met 3-2, waardoor PSV na een krankzinnige middag de titel kaapte. Van Gaal werd desondanks verkozen tot beste trainer van de Eredivisie.

De verloren kampioenswedstrijd tegen Excelsior hakte er zwaar in bij AZ. Het derde seizoen verliep dramatisch, waarbij de club zelfs even in degradatiegevaar dreigde te komen. Eind maart 2008 besloot Van Gaal zijn zomerse afscheid aan te kondigen, maar hij gaf de spelersgroep de kans om hem op andere gedachten te brengen. Dit sorteerde effect: AZ beleefde een prima slotfase van het seizoen, waardoor de Amsterdamse oefenmeester aanbleef als hoofdtrainer.

AZ draaide in het seizoen 2008-2009 weer mee in de titelstrijd. Ook ditmaal ging de geplande kampioenswedstrijd verloren door toedoen van Vitesse, maar in hetzelfde weekend ging de vlag alsnog uit door de harde nederlaag van concurrent Ajax bij PSV. Tijdens het kampioensfeest herhaalde Van Gaal zijn eerdere Ajax-toespraak met de befaamde woorden ‘Wij zijn de beste!’, met vanzelfsprekend een iets andere tekst: “Van wie, van wie? Van Rotterdam, daar waar mijn Truusje heeft gewoond. Maar ook van Eindhoven. En we zijn zelfs de beste van Amsterdam. We zijn dus de beste van Nederland!”

Bayern München

Met zijn prestaties als AZ-trainer zette Van Gaal zichzelf weer op de kaart. In de zomer van 2009 verzilverde de Amsterdammer zijn nieuwe succesverhaal door over te stappen naar de Duitse voetbalgrootmacht Bayern München, waar hij voor drie seizoenen tekende. In zijn eerste seizoen bereikte Bayern meteen de finale van de Champions League, maar uitgerekend zijn voormalig Barcelona-assistent José Mourinho bleek met Internazionale een maatje te groot (0-2). Bayern had nationaal meer succes door de dubbel te winnen.

Het veelbelovende eerste seizoen kon niet worden doorgetrokken. Na een reeks sportieve tegenvallers besloot de leiding van Bayern München om de samenwerking na twee seizoenen te beëindigen. Het was de bedoeling dat hij het seizoen nog wel zou afmaken, maar Van Gaal werd op 10 april 2011 na het 1-1 gelijkspel tegen 1. FC Nürnberg alsnog per direct ontslagen.

Ajax-crisis

Van Gaal was als speler, hoofd jeugdopleiding, assistent-trainer, hoofdtrainer en technisch directeur verbonden aan Ajax. Het was de bedoeling dat hij in de zomer van 2012 een comeback zou maken in wéér een andere functie: algemeen directeur. Eind 2011 werd dit nieuws al bekend, maar dit gebeurde zonder medeweten van misschien wel de belangrijkste commissaris van de Amsterdamse club: Johan Cruijff. Van Gaal en Cruijff onderhielden geen goede relatie, waardoor de boel compleet escaleerde.

Cruijff besloot samen met een aantal jeugdtrainers van Ajax een rechtszaak aan te spannen tegen de overige commissarissen. Naast Van Gaal stonden ook de benoemingen van Martin Sturkenboom (interim-directeur) en Danny Blind (technisch directeur) ter discussie. De rechter besloot de benoemingen rechtsgeldig te verklaren doch op te schorten, waardoor de aandeelhouders zich uit konden uitspreken. Tijdens de aandeelhoudersvergadering werden alle commissarissen weggestuurd vanwege het ontstane wantrouwen. In hoger beroep werden de contracten van Van Gaal en Sturkenboom ongeldig verklaard door de rechter, waar Blind zelf opstapte.

Louis van Gaal en Jasper Cillessen
Louis van Gaal na de historische wissel op het WK 2014: Tim Krul voor Jasper Cillessen (Pro Shots)

Herkansing bij Oranje

Van Gaal sprak van een grote teleurstelling na het mislopen van zijn Ajax-baan, maar het alternatief mocht er ook zijn. In de zomer van 2012 kreeg hij een herkansing als bondscoach van het Nederlands elftal. Na het dramatisch verlopen EK (exit in de groepsfase) nam Bert van Marwijk afscheid, waardoor de geboren Amsterdammer voor de tweede keer voor de Oranje-selectie werd gezet. Ondanks de 4-2 nederlaag bij België in de eerste wedstrijd ontstond er een goede klik.

Al in mei 2013 kondigde Van Gaal aan dat hij maar één cyclus zou aanblijven als bondscoach van het Nederlands elftal. Enkele maanden later, in september, lukte het hem ditmaal alsnog om de Oranje-spelers naar het WK te loodsen. Sterker nog: met een relatief jonge selectie werd een prachtig resultaat gehaald door de troostfinale tegen Brazilië met 0-3 te winnen, nadat Argentinië in de halve finale vanaf de penaltystip te sterk bleek. Oranje maakte vooral indruk in de eerste groepswedstrijd tegen titelverdediger Spanje (5-1 zege).

Van Gaal zorgde zelf voor een historische zet. In de verlenging van de kwartfinalewedstrijd tegen Costa Rica besloot hij Jasper Cillessen te vervangen door Tim Krul, die als specialist de strafschoppenserie mocht keepen. Krul pareerde twee strafschoppen, waardoor de halve finale van het WK 2014 werd bereikt.

Manchester United

Van Gaal keerde in de zomer van 2014 terug bij een Europese topclub: Manchester United. Na Ajax, FC Barcelona, Bayern München en het Nederlands elftal stond een topclub uit de Engelse Premier League hoog op zijn verlanglijstje. Op Old Trafford kreeg hij een contract voor drie seizoenen en een gigantisch transferbudget cadeau. De opvolger van David Moyes leidde Manchester United in zijn eerste seizoen naar de vierde plaats en haalde daarmee de geëiste Champions League-kwalificatie binnen.

Manchester United stelde in zijn tweede contractjaar zwaar teleur. The Red Devils eindigden op een vijfde plaats in de Premier League en werden in de groepsfase van de Champions League uitgeschakeld, mede door toedoen van PSV. Het seizoen eindigde alsnog in stijl door de FA Cup te winnen ten koste van Crystal Palace (1-2 na verlenging), maar na afloop van de bekerfinale vertelde zijn vrouw Truus dat hij zou worden ontslagen. Van Gaal was ‘not amused’ dat zij de euforie verpestte, ware het niet dat zij enkele dagen later wel degelijk gelijk kreeg. Achter zijn rug om bleek de vervanger zelfs al te zijn geregeld: zijn voormalig assistent José Mourinho volgde hem op.

Louis van Gaal (Oranje)
Na de WK-uitschakeling in 2022 (Pro Shots)

Laatste Oranje-kunstje

Na het ontslag bij Manchester United in 2016 genoot Van Gaal van de relatieve rust. In 2019 kondigde de oefenmeester zijn voetbalpensioen aan, maar als ambassadeur van de stichting Spieren voor Spieren stemde hij twee jaar later in met een voorstel van Telstar om voor één wedstrijd de scepter te zwaaien. Zijn comeback op de bank resulteerde in een 1-0 overwinning op Jong AZ. Er werden duizenden euro’s ingezameld voor het goede doel.

Van Gaal zat op de Telstar-bank wetende dat hij toch nog één groot avontuur tegemoet zou gaan. Frank de Boer vertrok in de zomer van 2021 voortijdig als bondscoach van het Nederlands elftal en de KNVB-leiding voelde zich genoodzaakt om het nog één keer te proberen. Zijn vrouw Truus was niet enthousiast, maar besloot uiteindelijk toestemming te geven voor een laatste kunstje bij Oranje. Onder zijn leiding werd het WK 2022 bereikt, al moest Van Gaal de beslissende wedstrijd tegen Noorwegen (2-0 zege) vanaf de tribune toekijken vanwege een breuk in zijn heup na een onfortuinlijke val.

Zijn heupblessure bezorgde Van Gaal veel pijn, maar gedurende zijn derde Oranje-periode werd hij geconfronteerd met nóg groter leed. In april 2022 vertelde de bondscoach aan tafel bij Humberto Tan dat hij was getroffen door een agressieve vorm van prostaatkanker. Van Gaal onthulde dat er een voorkeursbehandeling was geregeld: “Ik mocht via de achteruitgang naar binnen als ik naar een afspraak ging en werd dan meteen in een andere kamer geduwd. Ik had een geweldige behandeling. Je zegt het ook tegen vrienden en familieleden, maar dat zegt ook iets over mijn familie, dat ze dat geheimhouden. Ik ben tijdens mijn periodes als bondscoach iedere keer ’s nachts naar het ziekenhuis gegaan, zonder dat de spelers het wisten.”

Van Gaal droomde van een wereldtitel als afscheid van een prachtige trainersloopbaan, maar dat zat er niet in. De kwartfinalewedstrijd tegen Argentinië (opnieuw na strafschoppen) bleek het eindstation. Wel werd Van Gaal na de 2-0 zege op Senegal in de eerste groepswedstrijd de bondscoach met de meeste overwinningen met het Nederlands elftal (38 keer). Dick Advocaat raakte zijn record uit 2017 (37 zeges) kwijt).

Michael van Praag en Louis van Gaal
Met Michael van Praag bij Ajax (Pro Shots)

Adviseur bij Ajax

In de zomer van 2023 werd Van Gaal genoemd als nieuwe bondscoach van Duitsland. Die baan kreeg hij niet toegewezen, maar in oktober van dat jaar werd wel bekend dat hij een nieuwe functie gaat bekleden: adviseur van de raad van commissarissen van Ajax.

PeriodeTeamFunctie
1986-1987AZAssistent-trainer
1987AZInterim-trainer
1988-1991AjaxAssistent-trainer
1991-1997AjaxHoofdtrainer
1997-2000FC BarcelonaHoofdtrainer
2000-2002NederlandBondscoach
2001Nederland -20Bondscoach
2002-2003FC BarcelonaHoofdtrainer
2003-2004AjaxTechnisch directeur
2005-2009AZHoofdtrainer
2009-2011Bayern MünchenHoofdtrainer
2012-2014NederlandBondscoach
2014-2016Manchester UnitedHoofdtrainer
2021-2022NederlandBondscoach
2023-hedenAjaxAdviseur raad van commissarissen

Laatste update: 5 oktober 2023

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie