Adamo Nagalo is een Burkinese centrale verdediger van Ivoriaanse komaf. De international van Burkina Faso verruilde FC Nordsjaelland in september 2024 voor PSV.

• Hij is international voor Burkina Faso

Clubcarrière Adamo Nagalo

Nagalo werd op 22 september 2002 geboren in het Ivoriaanse Adjamé. De rechtspoot vertrok op jonge leeftijd naar Ghana, waar hij in de Right to Dream Academy zijn kunsten mocht vertonen. In de zomer van 2020 verliet hij het continent Afrika om zijn voetbalgeluk te beproeven bij het Deense FC Nordsjaelland. Hier startte de verdediger in de Onder-19 en doorliep vervolgens het traject naar een profcarrière.

Doorbraak bij FC Nordsjaelland

Op 12 maart 2021 maakte Nagalo zijn debuut voor FC Nordsjaelland. In de Superligaen-wedstrijd tegen Lyngby BK (0-3 overwinning) mocht de verdediger na 87 minuten invallen voor Daniel Svensson. Gedurende de Deense kampioensronde gunde de technische staf hem nogmaals vijfmaal speeltijd. Zijn prestaties vielen in de smaak, waardoor hij in de zomer permanent promoveerde naar de A-selectie. Dit resulteerde voor het seizoen 2021-2022 in een vaste basisplaats (29 wedstrijden).

Nagalo maakte op 26 september 2021 zijn eerste doelpunt als profvoetballer. In de thuiswedstrijd tegen FC Kopenhagen verkleinde hij de achterstand tot één doelpunt, maar uiteindelijk ging FC Nordsjaelland er met stevige cijfers af: 1-5. De Burkinees mocht in de volgende seizoenen respectievelijk 33 wedstrijden (twee doelpunten) en 45 wedstrijden (één doelpunt) afwerken voor de Superligaen-formatie. Met zijn team mocht hij zich in het jaargang 2023-2024 zelfs meten op Conference League-niveau.

De start van het seizoen 2024-2015 ging voorbij aan Nagalo. Pas in speelronde zes maakte de verdediger zijn rentree in de thuiswedstrijd tegen FC Kopenhagen (3-2 overwinning). Enkele dagen later viel zijn naam nadrukkelijk in relatie tot een transfer naar PSV. Op 2 september 2024 werd deze transfer officieel afgerond. Nagalo ondertekende in Eindhoven een contract voor de duur van vijf seizoenen.

Transfer naar PSV

Op 14 september 2024 maakte Nagalo zijn debuut voor PSV. In de thuiswedstrijd tegen NEC (2-0 overwinning) viel de aankoop na 87 minuten in voor Ryan Flamingo.

Interlandcarrière Adamo Nagalo

Op 19 november 2022 maakte Nagalo zijn debuut voor de nationale ploeg van Burkina Faso. Tijdens het oefenduel met Ivoorkust (2-1 zege) maakte de verdediger de negentig minuten vol. Hij bleef nadien een gerespecteerd selectielid en mocht begin 2024 dan ook deelnemen aan de Afrika Cup. Tijdens deze eindronde mocht de rechtspoot opdraven tegen zowel Algerije (2-2, groepsfase) als Mali (1-2 nederlaag, achtste finale).

Laatste update: 15 september 2024