Alec Van Hoorenbeeck is een Belgische centrale verdediger. In de zomer van 2023 verhuurde KV Mechelen hem aan FC Twente, dat hem een jaar later permanent contracteerde.

• Hij speelde in België voor KSK Heist en KV Mechelen

Clubcarrière Alec Van Hoorenbeeck

Van Hoorenbeeck werd op 30 december 1998 geboren in het Belgische Mortsel. De linksbenige verdediger begon zijn voetbalcarrière in de jeugd van Beerschot AC. In 2013 maakte hij de overstap naar KV Mechelen, waar hij het restant van de jeugdopleiding doorliep.

Debuut in België

Op 24 augustus 2019 maakte Van Hoorenbeeck zijn debuut in het betaald voetbal. Met KV Mechelen mocht de verdediger aantreden in de uitwedstrijd tegen KV Oostende (2-1 nederlaag). Trainer Wouter Francken haalde de debutant na 72 minuten naar de kant ten faveure van Dante Vanzeir. In de volgende maanden bleef een tweede wedstrijd uit, waardoor Malinwa hem in januari 2020 verhuurde aan KSK Heist.

Van Hoorenbeeck maakte op 19 januari 2020 zijn debuut voor KSK Heist. In de Eerste Klasse Amateurs mocht de huurling negentig minuten aantreden in de uitwedstrijd tegen FC Rupel Boom (0-1 overwinning). Tot en met 7 maart liep zijn teller op naar zeven wedstrijden, maar door de coronapandemie ging er een streep door het restant van het seizoen.

Verhuurd aan Helmond Sport

In de zomer van 2020 bleek de situatie van Van Hoorenbeeck bij KV Mechelen niet veranderd. De club besloot hem daarom een seizoen onder te brengen bij Helmond Sport. Op 29 augustus maakte de linkspoot zijn debuut in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen TOP Oss. Zijn eerste doelpunt voor de eerstedivisionist maakte hij op 6 oktober in de thuiswedstrijd tegen SC Cambuur. Veel plezier beleefde hij niet aan dat feit, aangezien de Leeuwarders met een 1-5 zege van het veld stapten.

Van Hoorenbeeck droeg in het seizoen 2020-2021 meermaals de aanvoerdersband van Helmond Sport. Zijn teller liep dat seizoen op naar 39 officiële wedstrijden en drie doelpunten). Met één van zijn doelpunten besliste hij het Brabantse onderonsje met FC Eindhoven (1-0). In competitieverband speelde de verdediger alle wedstrijden van begin tot eind.

Sterkhouder in Mechelen

Medio 2021 sloot Van Hoorenbeeck weer aan bij KV Mechelen. Aanvankelijk was er niets veranderd, maar op 27 november mocht hij dan toch minuten maken in de uitwedstrijd tegen Cercle Brugge (3-1 nederlaag). In de loop van het seizoen 2021-2022 mocht de verdediger vaker aantreden voor de club. Zijn teller liep op naar negentien officiële wedstrijden, waarvan zestien als basisspeler.

Van Hoorenbeeck wist de ingezette lijn door te trekken door 31 officiële wedstrijden te spelen voor KV Mechelen in het seizoen 2022-2023. Met zijn team bereikte hij de finale van de Beker van België, maar Royal Antwerp FC trok aan het langste eind (0-2). Zijn prestaties bleven niet onopgemerkt. In augustus 2023, na de derde speelronde in België, mocht de centrale verdediger op huurbasis overstappen naar de Nederlandse subtopper FC Twente.

Alec Van Hoorenbeeck (FC Twente)
In het shirt van FC Twente (Pro Shots)

Derde plaats in Enschede

Op 24 augustus 2023 mocht Van Hoorenbeeck debuteren in de voorronde Conference League-wedstrijd tegen de Turkse topclub Fenerbahçe. Trainer Joseph Oosting liet de Belg in de rust invallen voor Sem Steijn om defensieve zekerheid in te bouwen, maar hij kon een harde nederlaag niet voorkomen: 5-1. Tijdens het seizoen 2023-2024 wist hij door de aanwezigheid van Mees Hilgers en Robin Pröpper geen vaste basisplaats af te dwingen. Met zeventien gespeelde wedstrijden mocht Van Hoorenbeeck desondanks zijn minuten maken.

FC Twente kwalificeerde zich in 2024 voor de voorrondes van de Europa League. De nummer drie van de Eredivisie besloot Van Hoorenbeeck na dit succes definitief aan boord te halen. Door het vertrek van Pröpper begon de Belg het seizoen 2024-2025 met een basisplaats tegen RB Salzburg (2-1 nederlaag). Op 10 augustus 2024 kopte hij de Tukkers zelfs naar een 1-2 overwinning op NEC.

Laatste update: 11 augustus 2024