Alessio Da Cruz

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Alessio Da Cruz

Alessio Da Cruz is een Kaapverdische vleugelaanvaller van Nederlandse komaf. In januari 2024 maakte hij de overstap van Feralpisalò naar Fortuna Sittard.

  • Da Cruz speelt momenteel voor Fortuna Sittard
  • De aanvaller voetbalde in Nederland tevens voor FC Twente, FC Dordrecht en FC Groningen
  • Hij vertoonde zijn kunsten daarnaast in België, Engeland en Italië
  • Da Cruz debuteerde in 2023 als international van Kaapverdië
  • Hij is een voormalig Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière Alessio Da Cruz

Da Cruz werd op 18 januari 1997 geboren in Almere. De rechtspoot zette zijn eerste stappen op het voetbalveld bij amateurclub BAS-Voetbal in Biddinghuizen. In 2007 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Ajax, maar die samenwerking bleef maar drie jaar intact. Na een tussenstap bij Almere City FC maakte de aanvaller in 2011 de overstap naar FC Twente.

Debuut voor FC Twente

Op 28 november 2014 maakte Da Cruz zijn debuut in het betaald voetbal. Met Jong FC Twente mocht de aanvaller na tachtig minuten invallen voor Merlin Schütte in de Jupiler League-wedstrijd tegen NEC (5-1 nederlaag). Met zijn eerste doelpunt als profvoetballer besliste hij op 20 maart 2015 meteen de thuiswedstrijd tegen TOP Oss (1-0). In totaal speelde de geboren Flevolander zes wedstrijden op Eerste Divisie-niveau.

Da Cruz mocht op 15 augustus 2015 zijn eerste Eredivisie-minuten maken. Met FC Twente viel de aanvaller meteen na rust in voor Bruno Uvini, maar hij wist daarmee een harde nederlaag tegen ADO Den Haag niet te voorkomen (1-4). In totaal mocht hij viermaal aantreden voor de hoofdmacht uit Enschede. Na afloop van het seizoen 2015-2016 besloot de clubleiding hem een jaar onder te brengen bij eerstedivisionist FC Dordrecht.

Verhuurd aan FC Dordrecht

Da Cruz debuteerde op 19 augustus 2016 met een thuisnederlaag tegen SC Cambuur (0-1) voor FC Dordrecht. De buitenspeler besliste op 24 september van datzelfde jaar de thuiswedstrijd tegen FC Volendam met zijn eerste doelpunt op De Krommedijk. Met vijf doelpunten en twee assists had de Twente-huurling zijn waarde voor de Dordtenaren, maar dat bleek niet voldoende om de verantwoordelijken in Enschede te overtuigen.

Italiaanse jaren

In de zomer van 2017 vertrok Da Cruz naar Italië, waar hij een driejarig contract ondertekende bij Novara Calcio. Met vijf doelpunten en vier assists in negentien wedstrijden vervulde de rechtspoot hier een waardevolle rol. Dit leidde al na een halfjaar tot een transfer naar Parma Calcio 1913. De Gialloblu telden zo’n drie miljoen euro voor diens handtekening, maar met tien officiële wedstrijden (één doelpunt) bleef zijn aandeel zeer bescheiden.

Parma besloot Da Cruz in januari 2018 onder te brengen bij Spezia. Met twee doelpunten in veertien wedstrijden had de aanvaller hier zijn waarde, maar dat bleek niet voldoende voor een kans bij diens eigenlijke werkgever. Om die reden vertrok hij medio 2019 op huurbasis naar Ascoli. De geboren Nederlander bloeide hier weer op met maar liefst zes doelpunten en zeven assists in achttien gespeelde wedstrijden.

Nieuwe uitleenperiodes

Zijn bloedvorm bij Ascoli bleek voor Parma Calcio 1913 opnieuw te weinig aanleiding om hem weer bij de groep te halen. In januari 2020 werd de aanvaller daarom ondergebracht bij Sheffield Wednesday. The Owls lieten hem op 1 februari debuteren tegen Millwall (0-0), maar in de volgende maanden wisselde hij basisplaatsen en invalbeurten met elkaar af. Na vijftien gespeelde wedstrijden stond diens teller op twee assists. Door de coronapandemie duurde zijn verblijf in Engeland langer dan aanvankelijk gepland.

In de zomer van 2020 wist FC Groningen een nieuwe huurdeal te sluiten met Parma. De Italianen stonden daarbij ook een optie tot koop toe. Op 18 oktober mocht hij als spits debuteren in de thuiswedstrijd tegen FC Utrecht, maar doelpunten leverde dit affiche niet op. Met vier doelpunten en drie assists in 23 wedstrijden wist de huurling niet het gewenste stempel te drukken in Stadion Euroborg. De Trots van het Noorden activeerde de koopclausule dan ook niet.

In het seizoen 2021-2022 werd Da Cruz nog eens tweemaal uitgeleend door Parma. In de eerste helft van het seizoen mocht hij opdraven voor Santos Laguna in Mexico, waar hij drie doelpunten maakte in negen wedstrijden. Gedurende de winter maakte hij een nieuwe huurtransfer dankzij LR Vicenza, dat in 21 officiële duels gebruik van hem maakte (twee doelpunten). Da Cruz liep in de zomer van 2022 uit zijn contract in Parma.

Eén seizoen in Mechelen

Da Cruz accepteerde in de zomer van 2022 een aanbieding van KV Mechelen. De Belgische club liet hem op 24 juli van dat jaar debuteren in de thuiswedstrijd tegen Royal Antwerp FC (0-2 nederlaag). Zijn eerste doelpunt voor Malinwa produceerde deaanvaller op 22 oktober in de met 2-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen KAS Eupen. In het seizoen 2022-2023 liep zijn aandeel op naar vier doelpunten en drie assists in 34 officiële wedstrijden.

Met KV Mechelen bereikte Da Cruz in 2023 de finale van het Belgische bekertoernooi. Tegen KSC Lokeren-Temse (0-5 zege) zette hij de club op het goede spoor met een doelpunt en een assist. Nadien wist zijn team ook RFC Seraing, KV Kortrijk en SV Zulte Waregem uit te schakelen. De finale tegen Royal Antwerp FC ging daarentegen echter verloren (0-2), mede dankzij een treffer van landgenoot Vincent Janssen.

Via Italië naar Fortuna Sittard

Da Cruz vertrok al na één seizoen bij KV Mechelen. In de zomer van 2023 koos hij voor een terugkeer naar Italië, maar zijn periode bij Feralpisalò bleek geen succes. Na slechts één wedstrijd nam de aanvaller begin 2024 de benen door in te gaan op een meerjarig aanbod van Fortuna Sittard. Trainer Danny Buijs liet hem op 28 januari vlak voor tijd invallen in de uitwedstrijd tegen FC Volendam (0-1 zege). Op 16 maart produceerde Da Cruz zijn eerste treffer voor de Limburgers in de met 3-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen PEC Zwolle.

Alessio Da Cruz (Fortuna Sittard)
In het shirt van Fortuna Sittard (Pro Shots)

In zijn eerste halfjaar speelde Da Cruz zestien officiële wedstrijden in Fortuna-tenue (één doelpunt). Door een voetblessure moest hij de start van het seizoen 2024-2025 aan zich voorbij laten gaan.


Interlandcarrière Alessio Da Cruz

Da Cruz speelde als jeugdinternational voor de Onder-18 en Onder-20 van Nederland. De stap naar Jong Oranje of het Nederlands elftal bleek echter veel te groot. Om die reden aanvaarde de buitenspeler de kans om A-international te worden van Kaapverdië. Op 24 maart 2023 debuteerde hij in de Afrika Cup-kwalificatiewedstrijd tegen Eswatini (0-0). Na 77 minuten mocht de rechtspoot invallen voor Cuca.

Laatste update: 20 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie