Alexander Büttner

Leeftijd: 35

Het laatste nieuws over Alexander Büttner

Alexander Büttner is een Nederlandse linksback. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van De Graafschap naar Vitesse.

  • Büttner speelt momenteel voor Vitesse
  • In 2024 begon de linksback aan zijn derde periode in Arnhem
  • Hij won in 2017 de KNVB Beker met die club
  • Büttner veroverde in 2013 de landstitel met Manchester United
  • Hij speelde tevens voor Dinamo Moskou, Anderlecht, New England Revolution, RKC Waalwijk en De Graafschap

Clubcarrière Alexander Büttner

Büttner werd op 11 februari 1989 geboren in Doetinchem. De linkspoot trapte zijn voetbalcarrière af voor VV Doetinchem, waar talentscouts van Ajax hem op het spoor kwamen. Op elfjarige leeftijd maakte de verdediger de overstap naar de jeugdopleiding van de Amsterdammers. Na een verblijf van vijf jaar verliet hij de overstap om terug te keren naar Gelderland, waar Vitesse hem aan de academie toevoegde. In Arnhem doorliep Büttner de hoogste jeugdelftallen.

Doorbraak bij Vitesse

Op 15 maart 2008 maakte Büttner zijn debuut in het betaald voetbal. In de uitwedstrijd tegen FC Twente (4-3 nederlaag) mocht de vleugelverdediger al na vijf minuten invallen voor Haim Megrelishvili. Trainer Aad de Mos zorgde met die wissel voor verbazing, aangezien er geen sprake was van een blessure. Een droomdebuut bleef echter uit. Niet alleen verloren de Arnhemmers in Enschede, maar ook haalde de jongeling het eindsignaal niet door twee gele kaarten. Op dat moment gaf het scorebord nog een 2-2 stand aan.

Büttner maakte op 27 december 2008 zijn eerste Eredivisie-doelpunt in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam (3-1 zege). Later dat seizoen scoorde hij eveneens tegen AZ en FC Utrecht. Vooral zijn winnende doelpunt in Alkmaar (1-2) viel op, aangezien de linkspoot daarmee het kampioensfeest van de opponent uitstelde. Tijdens het seizoen 2008-2009 liep zijn aandeel op naar 25 officiële wedstrijden. In de twee seizoen kwam zijn teller uit op respectievelijk 29 en 25 wedstrijden, waarin hij tweemaal wist te scoren.

Tijdens het seizoen 2011-2012 beleefde Büttner zijn absolute doorbraak bij Vitesse. In 39 officiële wedstrijden produceerde de linksback maar liefst vijf doelpunten en vijf assists. Supporters verkozen hem tot Speler van het Jaar, maar de lofzang nam in de zomer van 2012 daalde hij in aanzien door een arbitragezaak aan te spannen. Büttner bepleitte in Zeist ontbinding van zijn contract, maar wist de arbitragecommissie niet te overtuigen. Die zomer ketste een deal met Southampton af.

Droomtransfer naar Manchester United

In augustus 2012 kreeg Büttner alsnog een prachtige transfer. Vitesse wist een akkoord te bereiken met de Engelse topclub Manchester United, waar hij een vijfjarig contract ondertekende. Op Old Trafford beleefde de Nederlander een droomdebuut door tegen Wigan Atletic (4-0 zege) een doelpunt en een assist te produceren. Manager Sir Alex Ferguson raakte desondanks niet onder de indruk van diens kwaliteiten. In het restant van het seizoen mocht hij nog viermaal opdraven voor The Red Devils, waaronder de afscheidswedstrijd van de Schot. Büttner maakte tegen West Bromwich Albion (5-5) zijn tweede treffer voor de club.

Met Manchester United veroverde Büttner de landstitel van 2013. In totaal mocht hij dertien keer opdraven in het seizoen 2012-2013, waaronder drie Champions League-wedstrijden. Ferguson maakte medio 2013 plaats voor zijn landgenoot David Moyes, maar hij sneuvelde in minder dan een jaar. Clubicoon Ryan Giggs maakte het seizoen op huurbasis af als speler/interim-manager. Met vijftien gespeelde wedstrijden mocht de geboren Doetinchemmer wel iets vaker opdraven voor de Premier League-gigant.

Via Dinamo Moskou naar Anderlecht

In de zomer van 2014 maakte Büttner de overstap van Manchester United naar Dinamo Moskou. De Russen betaalden zo’n vijfenhalf miljoen euro voor diens handtekening, exclusief bonussen. Op 31 juli maakte de linksback zijn debuut in de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Ironi Kiryat Shmona (1-1). In de volgende kwalificatieronde pikte hij een doelpunt mee in de thuiswedstrijd tegen Omonia Nicosia (2-2). Büttner maakte tussendoor zijn competitiedebuut in de met 7-3 gewonnen thuiswedstrijd tegen FK Rostov.

Tijdens het seizoen 2014-2015 mocht Büttner in totaal 31 keer in actie komen voor Dinamo Moskou. Met de formatie uit de Premjer-Liga bereikte hij de achtste finale van de Europa League (exit tegen Napoli). In de tussenronde pakte de voormalig United-speler nog een rode kaart tegen Anderlecht. Uitgerekend de Belgische topclub werd in de winter van 2016 zijn nieuwe club, op huurbasis. Na een halfjaar met amper speeltijd (welgeteld negen minuten) besloot Büttner het dichter bij huis te zoeken.

Bij Anderlecht debuteerde Büttner op 5 februari 2016 in de uitwedstrijd tegen KV Mechelen (2-2). Een week later maakte de huurling zijn eerste doelpunt tegen SV Zulte Waregem (3-0 zege). Met zestien gespeelde wedstrijden wist de vleugelverdediger zich te herpakken. Medio 2016 keerde hij terug naar Dinamo Moskou, maar in Rusland bleef zijn invloed nihil. Ondanks het verblijf op het één na hoogste seizoen bleef de teller in een halfjaar tijd steken op een handvol wedstrijden.

Tweede Vitesse-periode

Begin 2017 had Büttner het helemaal gehad met Dinamo Moskou. De Doetinchemmer liet zijn contract ontbinden en keerde terugkeer naar Arnhem, waar hij een contract voor tweeënhalf jaar tekende bij Vitesse. Op 19 februari maakte de verdediger zijn rentree voor de club in de thuiswedstrijd tegen Ajax (0-1 nederlaag). Door een fysieke achterstand wist hij geen vaste basisplaats te veroveren in zijn eerste halfjaar. Zo bleef Büttner op de bank tijdens de historische bekerfinale tegen AZ (2-0 overwinning).

In augustus 2017 benutte Büttner na een VAR-interventie een strafschop tegen Feyenoord. De strijd om de Johan Cruijff Schaal ging verloren na strafschoppen. Scoren deed hij niet vanaf de stip in de bekerwedstrijd tegen amateurclub AVV Swift, waardoor Vitesse als bekerhouder werd uitgeschakeld in de eerste ronde. De linkspoot werd in het seizoen 2017-2018 enkele maanden uit de selectie verbannen, maar speelde desondanks nog 28 wedstrijden (negen assists). Met de Arnhemmers won hij de play-offs om Europees voetbal.

Büttner mocht in het seizoen 2018-2019 in totaal 38 keer opdraven voor Vitesse. Met twee doelpunten en zes assists had hij opnieuw zijn waarde voor het team. Voor het tweede opeenvolgende seizoen mocht de club aantreden in de finaleronde van de play-offs om Europees voetbal. Ook nu stond men tegenover FC Utrecht, maar ditmaal trokken de Domstedelingen aan het langste eind. Na dat seizoen trok Büttner voor de tweede keer de deur achter zich dicht in Stadion Gelredome.

Amerikaans avontuur

Na zijn vertrek bij Vitesse maakte Büttner de overstap naar New England Revolution. Zijn debuut voor de club maakte hij echter pas in juli 2020 tijdens de MLS Is Back-wedstrijd tegen Montral Impact (0-1 overwinning). Op 21 augustus volgde zijn MLS-debuut tegen Philadelphia Union (0-0). In het restant van het kalenderjaar liep zijn teller op naar achttien officiële wedstrijden en een drietal assists. Begin 2021 besloten beide partijen om de samenwerking per direct te beëindigen.

Het was de bedoeling dat Büttner zijn carrière zou voortzetten op Cyprus. Apollon Limassol haalde de Nederlander in huis, maar al na twee weken sneuvelde deze relatie. Volgens de Cyprus Times slaagde de verdediger niet voor zijn conditietest. Kamp-Büttner ontkende dit tegenover De Gelderlander en gaf aan dat de clubleiding zich niet hield aan de gemaakte afspraken. In ieder geval werd zijn contract al snel weer ontbonden.

Eén seizoen bij RKC

In de zomer van 2021 keerde Büttner terug naar Nederland. Hij tekende een contract voor één seizoen bij RKC Waalwijk, waar de verdediger werd herenigd met trainer Joseph Oosting. Op 14 augustus debuteerde hij als controlerende middenvelder in de thuiswedstrijd tegen AZ (1-0 overwinning). Zijn eerste doelpunt voor de club maakte Büttner op 18 september in de uitwedstrijd tegen FC Utrecht (2-2). In totaal maakte Büttner drie doelpunten in 27 officiële wedstrijden voor de Waalwijkers.

Alexander Büttner (De Graafschap)
In het shirt van De Graafschap (Pro Shots)

Doetinchemse belofte ingelost

Büttner wist in de zomer van 2022 een belofte in te lossen door zich te verbinden aan De Graafschap. Voor het eerst in zijn carrière mocht hij het shirt van de club uit zijn geboortestad dragen. Op 7 augustus werd die primeur een feit tijdens de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle (2-1 nederlaag). Zijn eerste doelpunt als Superboer maakte de linksback op 14 oktober in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Jong FC Utrecht. Op 4 november maakte Büttner een wereldgoal in de uitwedstrijd tegen FC Den Bosch (2-1 nederlaag).

Met vier doelpunten en negen assists in 37 officiële wedstrijden beleefde Büttner een goed debuutseizoen bij De Graafschap. Als nummer tien van de Keuken Kampioen Divisie plaatste de club zich echter niet voor de play-offs om promotie/degradatie. Het seizoen 2023-2024 stond in het teken van herstel. Zijn team draaide mee in de subtop van de Keuken Kampioen Divisie, maar verloor al in de eerste ronde van ADO Den Haag in de play-offs. De Doetinchemmer produceerde twee doelpunten en acht assists in 32 officiële wedstrijden.

Terugkeer bij Vitesse

Büttner nam in augustus 2024 afscheid van De Graafschap. Voor de derde keer in zijn carrière streek hij neer bij Vitesse. In Arnhem ondertekende de linkspoot een contract voor de duur van twee seizoenen.


Interlandcarrière Alexander Büttner

Büttner is een voormalig jeugdinternational van Nederland. De linksback speelde onder meer één interland voor Jong Oranje, op 26 maart 2008 tegen de leeftijdsgenoten van Tsjechië (1-1).

Laatste update: 8 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie