Amadou Onana

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Amadou Onana

Amadou Onana is een Belgische middenvelder van Senegalese afkomst. De international van België verruilde Everton in de zomer van 2024 voor Aston Villa.

  • Onana speelt momenteel voor Aston Villa
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Hoffenheim, Hamburger SV, Lille OSC en Everton
  • Hij is geboren in Senegal, maar is A-international voor België

Clubcarrière Amadou Onana

Onana werd op 16 augustus 2001 het levenslicht in het Senegalese Dakar. Hij is de zoon van een Kameroenese vader en een Senegalese moeder. In zijn geboorteplaats groeide hij op in een familiehuis, maar op twaalfjarige leeftijd reisde hij zijn vader achterna naar België. Onana verdiende in Brussel een kans in de jeugdopleiding van Anderlecht. Via White Star Bruxelles en SV Zulte Waregem verdiende de tweebenige middenvelder een transfer naar het Duitse TSG 1899 Hoffenheim.

Doorbraak in Duitsland

Namens TSG 1899 Hoffenheim doorliep Onana verschillende jeugdelftallen. Op 13 maart 2019 mocht de middenvelder zijn debuut maken in het betaald voetbal. Met het tweede team van Die Kraichgauer viel hij in tijdens de Regionalligs Südwest-wedstrijd tegen FC 08 Homburg (0-2 nederlaag). In januari 2020 maakte hij transfervrij de overstap naar Hamburger SV. Op 14 september van datzelfde jaar mocht Onana debuteren in de bekerwedstrijd tegen Dynamo Dresden (4-1 nederlaag) en prompt maakte hij zijn eerste treffer als prof.

Onana maakte op 18 september 2020 zijn competitiedebuut voor Hamburger SV. In de Tweede Bundesliga mocht de middenvelder tachtig minuten opdraven tegen Fortuna Düsseldorf (2-1 overwinning). Zijn eerste competitietreffer volgde op 15 december in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen SV Sandhausen. Met 26 wedstrijden en drie doelpunten beleefde hij een prima seizoen in Hamburg.

Eén seizoen bij Lille

In augustus 2021 maakte Onana voor zo’n acht miljoen euro de overstap naar Lille OSC. De begeerde middenvelder zette zijn handtekening onder een vijfjarig contract. Hij debuteerde op 14 augustus 2021 in de met 0-4 verloren thuiswedstrijd tegen OGC Nice voor diens Franse broodheer. Zijn eerste competitietreffer volgde op 19 maart 2022 in de uitwedstrijd tegen FC Nantes (0-1 zege), maar in januari had hij al tweemaal toegeslagen in de Coupe de France-wedstrijd tegen RC Lens. Die wedstrijd won men na strafschoppen.

Lille OSC deed in het seizoen 2021-2022 in totaal 42 keer een beroep op Onana (drie doelpunten). De tweebenige middenvelder mocht onder meer acht keer aantreden in de Champions League. Zijn team wist de groepsfase te overleven, maar moest in de achtste finale buigen voor Chelsea. In augustus 2022 verzilverde de geboren Senegalees zijn goede seizoen met een transfer naar Everton. De Premier League-club telde zo’n veertig miljoen euro voor hem neer.

Amadou Onana (Everton)
In het shirt van Everton (Pro Shots)

Steunpilaar bij Everton

Everton liet Onana op 13 augustus 2022 debuteren in de met 2-1 verloren uitwedstrijd tegen Aston Villa. De Belg maakte zijn eerste doelpunt voor The Toffees op 14 januari 2023 in de thuiswedstrijd tegen Southampton, maar ook die ging verloren (1-2). Zijn team maakte dan ook een teleurstellend seizoen door. Everton wist lijfsbehoud ternauwernood af te dwingen door Leicester City, de nummer achttien, op twee punten achterstand te houden. Met 35 wedstrijden groeide Onana desalniettemin uit tot sterkhouder.

In het seizoen 2023-2024 raakte Everton acht punten kwijt door overtredingen van de Premier League-reglementen. Hierdoor werd de club opnieuw naar onderen gedrukt, maar uiteindelijk bleef men gevrijwaard van echte degradatiezorgen (vijftiende). Onana speelde in zijn tweede contractjaar 37 officiële wedstrijden en wist daarin driemaal te scoren. Hiermee wekte hij de aandacht van Aston Villa, dat medio 2024 zo’n zestig miljoen euro voor hem betaalde.

Transfer naar Aston Villa

Onana maakte op 17 augustus 2024 zijn debuut voor Aston Villa, dat een 1-2 zege behaalde bij West Ham United. De Belg kopte zijn nieuwe werkgever naar een 0-1 voorsprong in de vierde minuut.


Interlandcarrière Amadou Onana

Onana verbleef tot zijn twaalfde in Senegal, maar verkreeg nadien ook de Belgische nationaliteit. De middenvelder besloot dan ook in te gaan op uitnodigingen van de KBVB om uit te komen voor vertegenwoordigende jeugdelftallen. Zijn debuut als A-international van België maakte hij op 3 juni 2022 in de Nations League-wedstrijd tegen het Nederlands elftal (1-4 nederlaag). Bondscoach Roberto Martínez liet hem starten, maar liet Onana halverwege in de kleedkamer achter ten faveure van Hans Vanaken.

Martínez besloot Onana op te nemen in de WK-selectie van 2022. In Qatar mocht de middenvelder aantreden tegen zowel Canada (1-0 zege) als Marokko (0-2 nederlaag), maar door een schorsing moest hij het duel met Kroatië missen. De Rode Duivels wisten zich niet te ontdoen van die opponent (0-0) en vlogen daardoor al in de groepsfase huiswaarts. In 2024 fungeerde Onana als sterkhouder op het EK-middenveld van de Belgen, die ditmaal wel de eerste ronde overleefden. Frankrijk bleek in de achtste finale nipt te sterk (0-1).

Laatste update: 18 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie