Amara Condé

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Amara Condé

Amara Condé is een Duitse middenvelder met Guinese roots. In de zomer van 2024 verruilde hij 1. FC Magdeburg voor sc Heerenveen.

  • Condé speelt momenteel voor sc Heerenveen
  • Met 1. FC Magdeburg won de middenvelder de 3. Liga
  • Hij speelde tevens voor VfL Wolfsburg II en Holstein Kiel
  • Condé is een voormalig Duits jeugdinternational

Clubcarrière Amara Condé

Condé werd op 6 januari 1997 geboren in het Duitse Freiberg, een stad in de deelstaat Saksen. Zijn ouders zijn afkomstig uit Guinee. Op jonge leeftijd verhuisde hij met zijn familie naar de deelstaat Noordrijn-Westfalen om zich te vestigen in Bergisch Gladbach. Hier trapte de rechtsbenige middenvelder zijn voetbalcarrière af in het shirt van SC 27 Bergisch Gladbach.

In 2006 verdiende Condé een kans in de jeugdopleiding van Bayer Leverkusen. De middenvelder vertrok als C-junior naar VfL Wolfsburg en werd daar zelfs aanvoerder in de Onder-19. Met die leeftijdscategorie maakte hij onder meer zijn opwachting in de UEFA Youth League.

Debuut voor Wolfsburg II

Op 27 augustus 2016 maakte Condé zijn debuut in het betaald voetbal. Met VfL Wolfsburg II mocht de middenvelder 85 minuten aantreden in de uitwedstrijd tegen FC Sankt Pauli II (2-2). In het seizoen 2016-2017 wist hij zich te ontpoppen tot een waardevolle schakel door 24 keer in actie te komen in de Regionalliga Nord. Met vier assists had de rechtspoot niet alleen in defensief opzicht zijn waarde voor het elftal.

In het seizoen 2017-2018 werd Condé uitgeleend door VfL Wolfsburg. Hij streek voor een seizoen neer bij Holstein Kiel, dat hem op 26 augustus 2017 liet debuteren in de uitwedstrijd tegen SSV Jahn Regensburg (1-2 zege). Zijn uitleenperiode bleek geen succes. Die Störche lieten hem in totaal acht keer opdraven, waarvan zesmaal in de Tweede Bundesliga.

De ontwikkeling van Condé stagneerde in het seizoen 2018-2019. Met VfL Wolfsburg II mocht hij ‘slechts’ veertien keer in actie komen in de Regionalliga Nord. Het tweede team van Die Wolfe bereikte de play-offs om promotie/degradatie. In de heenwedstrijd wist men Bayern München II te verslaan (3-1), maar de returnwedstrijd eindigde in een 4-1 nederlaag. De Zuid-Duitsers wisten daarmee promotie af te dwingen naar de 3. Liga.

Sterkhouder in Essen

Condé verruilde VfL Wolfsburg zonder speeltijd in de hoofdmacht voor Rot-Weiss Essen. Op 26 juli 2019 maakte de middenvelder zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Borussia Dortmund II (2-1 zege). Met een vrije trap schoot hij in de 81ste minuut de gelijkmaker tegen de touwen. Later dat seizoen kroonde de rechtspoot zich tot matchwinner in de uitwedstrijd tegen 1. FC Köln II (0-1). Zijn teller liep in het seizoen 2019-2020 op naar 28 gespeelde wedstrijden.

In het seizoen 2020-2021 verscheen Condé in 39 wedstrijden binnen de lijnen voor Rot-Weiss Essen. In die wedstrijden fungeerde hij tweemaal als afmaker en zesmaal als aangever. Met zijn team bereikte de middenvelder de kwartfinale van de DFB-Pokal, maar uitgerekend Holstein Kiel (zijn oud-werkgever) dwarsboomde een langere route: 0-3. Door een coronabesmetting moest hij deze wedstrijd aan zich voorbij laten gaan.

Kampioen met Magdeburg

Na twee seizoenen Rot-Weiss Essen maakte Condé medio 2021 de overstap naar 1. FC Magdeburg. Op 24 juli maakte de middenvelder zijn debuut in de uitwedstrijd tegen SV Waldhof Mannheim 0-7 (0-2 zege). Zijn eerste doelpunt voor de 3. Liga-formatie maakte hij exact twee maanden later op bezoek bij Hallescher FC (3-2 nederlaag). Met vijf doelpunten en zes assists in 41 officiële wedstrijden beleefde Condé een goed debuutseizoen namens FCM, dat zich tot kampioen kroonde.

In het seizoen 2022-2023 wist 1. FC Magdeburg zich tamelijk probleemloos veilig te spelen door als elfde te eindigen in de Tweede Bundesliga. Condé speelde niet alleen dertig wedstrijden (drie doelpunten), maar mocht ook veelvuldig de aanvoerdersband dragen. Met een vertiende plaats wist men in 2024 opnieuw lijfsbehoud veilig te stellen. De middenvelder speelde als captain opnieuw het gros van de wedstrijden (32 keer, één doelpunt).

Amara Condé (sc Heerenveen)
Als speler van sc Heerenveen (Pro Shots)

Transfer naar Heerenveen

Eredivisionist sc Heerenveen bereikte medio 2024 een akkoord met 1. FC Magdeburg over de transfer van Condé. In Friesland tekende hij een contract voor twee seizoenen met optiejaar.


Interlandcarrière Amara Condé

Condé doorliep tussen 2011 en 2016 verschillende jeugdelftallen van Duitsland. De middenvelder bleef steken bij de Onder-20 (elf wedstrijden).

Laatste update: 19 juli 2024

Meer nieuws over Amara Condé

16:13
1013+
Heerenveen kondigt meer transfers aan
18:45
122+
‘Heerenveen heeft vierde aanwinst beet’
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie