Anouar El Azzouzi is een Marokkaanse middenvelder van Nederlandse komaf. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van FC Dordrecht naar PEC Zwolle.

• Zijn tweelingbroer Oussama El Azzouzi is ook profvoetballer

Clubcarrière Anouar El Azzouzi

El Azzouzi werd op 29 mei 2001 geboren in Veenendaal. De rechtsbenige middenvelder is een tweelingbroer van Oussama El Azzouzi, die het eveneens tot profvoetballer heeft geschopt. Zijn eigen voetbalcarrière ging van start bij amateurclub VV VRC. Hij speelde in de jeugdopleiding van zowel Vitesse (2011-2019) als NEC (2019-2020). Tijdens zijn periode in Arnhem mocht hij onder meer zijn voetbalkunsten vertonen in de Tweede Divisie.

Doorbraak in Dordrecht

In december 2020 vertrok El Azzouzi tamelijk abrupt bij NEC. Beide partijen lagen niet op één lijn, waardoor de samenwerking voortijdig werd beëindigd. De middenvelder raakte hierdoor meer dan een halfjaar clubloos. Hij wist zijn professionele voetbalcarrière desondanks op te starten door in 2021 een proefperiode bij FC Dordrecht goed te doorstaan. Op 5 september 2021 maakte El Azzouzi zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (0-1 overwinning) door zes minuten voor tijd in te vallen voor Ruggero Mannes.

Anouar El Azzouzi (FC Dordrecht)
In balbezit bij FC Dordrecht (Pro Shots)

El Azzouzi wist op 17 januari 2022 zijn eerste doelpunt als profvoetballer tot stand te brengen. De Veenendaler droeg daarmee bij aan de 2-0 overwinning op Jong AZ. Bij FC Dordrecht mocht hij vooral als centrale verdediger minuten maken, waardoor zijn teller steeg naar 29 officiële wedstrijden (twee doelpunten). Ook in het seizoen 2022-2023 maakte hij zijn minuten hoofdzakelijk in de laatste linie (37 wedstrijden, drie doelpunten).

Transfer naar PEC Zwolle

In de zomer van 2023 ondertekende El Azzouzi een driejarig contract bij PEC Zwolle, dat ook een optiejaar liet opnemen. Zijn debuut op 2 september werd er eentje om snel te vergeten. De Blauwvingers wonnen weliswaar met 1-2 van Almere City FC, maar als invaller haalde hij de eindstreep niet. Scheidsrechter Marc Nagtegaal stuurde hem diep in blessuretijd met zijn tweede gele kaart van het veld. Mede hierdoor verliep zijn start in Zwolle moeizaam, maar in het seizoen 2023-2024 veroverde hij alsnog een basisplaats. El Azzouzi sloot het jaargang af met 22 officiële duels.

Interlandcarrière Anouar El Azzouzi

El Azzouzi zag het levenslicht in Nederland, maar koos voor een interlandcarrière namens Marokko. Op 1 maart 2020 mocht de rechtspoot debuteren in de Onder-20 selectie tegen de leeftijdsgenoten van Tunesië (0-4 nederlaag). Het betekende ook meteen zijn enige wedstrijd als jeugdinternational.

Laatste update: 22 augustus 2024