Anthony Gordon

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Anthony Gordon

Anthony Gordon is een Engelse vleugelaanvaller. De international van Engeland maakte in januari 2023 de overstap van Everton naar Newcastle United.

  • Gordon speelt momenteel voor Newcastle United
  • De aanvaller kwam in januari 2023 over van Everton
  • Hij heeft daarnaast een verleden bij Liverpool (jeugd) en Preston North End
  • Gordon debuteerde in 2024 als Engels international

Clubcarrière Anthony Gordon

Anthony Michael Gordon zag op 24 februari 2001 het levenslicht in Liverpool. De rechtspoot trapte zijn voetbalcarrière af bij Whiston Juniors, waar hij de aandacht van grootmacht Liverpool trok. In 2012 vertrok hij naar stadgenoot Everton. Namens The Toffees wist de vleugelaanvaller vervolgens het volledige traject te doorlopen.

Debuut voor Everton

Gordon maakte op 7 december 2017 zijn debuut in de hoofdmacht van Everton. In de Europa League-wedstrijd tegen Apollon Limassol (0-3 zege) mocht de flankspeler na 88 minuten invallen voor Kevin Mirallas. Zijn tweede optreden liet vervolgens meer dan twee jaar op zich wachten. Pas op 18 december 2019 mocht hij opnieuw invallen tijdens de League Cup-wedstrijd tegen Leicester City. Zijn werkgever werd na strafschoppen uitgeschakeld in het tweede bekertoernooi van Engeland.

Op 18 januari 2020 maakte Gordon zijn Premier League-debuut voor Everton, dat West Ham United op een 1-1 gelijkspel wist te houden. Vanaf maart 2020 mocht de aanvaller wekelijks zijn kunsten vertonen op het hoogste niveau. Zijn teller liep in het seizoen 2019-2020 op naar twaalf officiële optredens, waarna hij nog eens zeven keer mocht opdraven in de eerste helft van het volgende seizoen. Daarin viel de rechtsbenige Gordon op met een viertal assists.

Uitgeleend aan Preston North End

In januari 2021 vertrok Gordon op huurbasis naar Preston North End, een club uit het Championship. Hier maakte hij als linksbuiten zijn debuut in de thuiswedstrijd tegen Rotherham United (1-2 nederlaag). In totaal mocht hij elf keer opdraven voor The Lilywhites. Een overtuigende indruk liet hij niet achter op Deepdale, maar desondanks keerde hij na een halfjaar weer terug naar Everton om daar zijn geluk te beproeven.

Doorbraak bij Everton

Gordon wist in het seizoen 2021-2022 zijn kans te grijpen bij Everton. Als links- of rechtsbuiten groeide hij uit tot een vaste waarde op Goodison Park. Dat resulteerde op 2 januari 2022 tot zijn eerste twee doelpunten in het betaald voetbal, al bleek dat niet voldoende voor een goed resultaat tegen Brighton & Hove Albion (2-3 nederlaag). Later dat seizoen produceerde hij eveneens een treffer tegen Leeds United (3-0 zege) alsmede Manchester United (1-0). In veertig officiële wedstrijden noteerde Gordon daarnaast drie assists.

Tussen de zomer van 2022 en januari 2023 bleef Gordon waardevol in het shirt van Everton. In achttien officiële wedstrijden maakte hij drie doelpunten. Zijn prestaties vielen in de smaak bij Newcastle United, dat als beloning zo’n 45 miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Op St. James’ Park ondertekende de aanvaller een meerjarig contract.

Anthony Gordon (Newcastle United)
Juichend voor Newcastle United (Pro Shots)

Smaakmaker in Newcastle

Gordon debuteerde op 4 februari 2023 voor Newcastle United, dat tegen West Ham United een 1-1 gelijkspel behaalde. Zijn eerste doelpunt voor The Magpies maakte de aanvaller op 28 mei van datzelfde jaar tijdens het bezoek aan Chelsea (eveneens 1-1). In zijn eerste halfjaar fungeerde hij vooral als invaller, maar dat beeld veranderde tijdens het seizoen 2023-2024. Met twaalf doelpunten en elf assists in 48 officiële wedstrijden haalde Gordon een zeer fraai rendement. Als beloning werd hij uitgeroepen tot Player of the Year.


Interlandcarrière Anthony Gordon

Gordon heeft een Ierse en Schotse achtergrond, maar opteerde voor een interlandcarrière namens Engeland. De aanvaller doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen. Op 23 maart 2024 liet bondscoach Gareth Southgate hem zelfs debuteren in de nationale ploeg, dat met 0-1 verloor van Brazilië. Diezelfde zomer behoorde hij meteen tot de EK-selectie. The Three Lions bereikten in Duitsland de finale (verloren van Spanje), maar zijn aandeel bleef beperkt tot één minuut speeltijd tegen Slovenië (0-0) in de groepsfase.

Laatste update: 8 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie