Benjamin Sesko

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Benjamin Sesko

Benjamin Sesko is een Sloveense centrumspits. De international van Slovenië maakte in de zomer van 2023 de overstap van RB Salzburg naar RB Leipzig.

  • Sesko speelt momenteel voor RB Leipzig
  • De spits kwam eerder uit voor FC Liefering en RB Salzburg
  • In Oostenrijk won hij twee landstitels en één beker
  • Sesko debuteerde in 2021 als Sloveens international

Clubcarrière Benjamin Sesko

Sesko werd op 31 mei 2003 geboren in het Sloveense Radece. De rechtspoot lanceerde zijn voetbalcarrière bij de lokale voetbalclub NK Radece. Via Rudar Trbovlje, opnieuw NK Radece, NK Krso en NK Domzale speelde de aanvaller zich uiteindelijk in de kijker bij de Oostenrijkse topclub RB Salzburg. Laatstgenoemde club telde zo’n tweeënhalf miljoen euro neer in ruil voor diens handtekening.

Debuut voor FC Liefering

RB Salzburg verhuurde Sesko in de zomer van 2019 aan zusterclub FC Liefering. Op 26 juli 2019 maakte de aanvaller zijn debuut als profvoetballer tijdens de met 2-3 verloren thuiswedstrijd tegen SKU Amstetten. Zijn eerste treffer als profvoetballer volgde op 14 september van datzelfde jaar tijdens het bezoek aan FC Dornbirn (2-2). Met één doelpunt in het voortijdig beëindigde seizoen 2019-2020 (vijftien wedstrijden) beleefde de Sloveen een moeizame start van zijn Oostenrijkse avontuur.

In september 2020 ging het nieuwe 2. Liga-seizoen in Oostenrijk van start. Sesko was vastberaden om zijn klasse te bewijzen bij FC Liefering en opende het seizoen meteen met een treffer tegen Rapid Wien II (3-0 zege). Die vorm wist hij door te trekken in de rest van het seizoen 2020-2021. Dit resulteerde onder meer in een vierklapper tegen Young Violets (5-1 zege) en een hattrick tegen SC Austria Lustenau (2-4 zege). Met 21 doelpunten in 29 wedstrijden noteerde Sesko verbluffende statistieken.

Goalgetter in Salzburg

Sesko debuteerde tijdens het seizoen 2020-2021 ook al voor RB Salzburg. Op 30 januari 2021 mocht de rechtspoot na 87 minuten invallen in de uitwedstrijd tegen HSC Hartberg (0-3 zege). Een halfjaar later sloot de spits zich definitief aan bij de hoofdmacht van Die Roten Bullen. Hij vierde zijn rentree op 16 juli 2021 met een dubbelslag in de bekerwedstrijd tegen WSC Hertha Wels (1-4 zege). Op 1 augustus van datzelfde jaar maakte de Sloveen eveneens twee treffers in de Oostenrijkse Bundesliga tegen SV Ried (7-1 zege).

In het seizoen 2021-2022 won Sesko de Oostenrijkse dubbel met RB Salzburg. Met elf doelpunten en zeven assists in 37 wedstrijden had de aanvaller een belangrijk aandeel in dat succes. In 2023 wist zijn team opnieuw de landstitel binnen te slepen. Met achttien doelpunten in 41 wedstrijden bleek hij nog waardevoller voor de club, waardoor hij een kans verdiende bij RB Leipzig. De Red Bull-clubs kwamen een transfersom van zo’n 24 miljoen euro overeen.

Benjamin Sesko (RB Leipzig)
Emotioneel in het tricot van RB Leipzig (Pro Shots)

Transfer naar Leipzig

Sesko debuteerde op 12 augustus 2023 voor RB Leipzig. Zijn nieuwe team trapte het seizoen 2023-2024 meteen af met daverend succes door landskampioen Bayern München met 0-3 te verslaan in de strijd om de DFL-Supercup. Zijn eerste doelpunt voor de Duitse formatie maakte de spits op 3 september van datzelfde jaar in de uitwedstrijd tegen 1. FC Union Berlin (0-3 zege). Sesko moest even op gang komen, maar vooral in de eindfase van het seizoen tikte Sesko zijn topvorm aan. Zijn teller eindigde daardoor op achttien doelpunten in 42 wedstrijden.


Interlandcarrière Benjamin Sesko

Sesko vertegenwoordigde Slovenië in de Onder-15 tot en met de Onder-19. De spits wist de Onder-21 over te slaan door op 1 juni 2021 al te debuteren in het nationale team van Slovenië, dat tegen Noord-Macedonië een 1-1 gelijkspel noteerde. Na 61 minuten mocht hij invallen voor Andraz Sporar. Zijn eerste doelpunt als A-international volgde op 8 oktober 2021 tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta. Zes minuten na diens invalbeurt bepaalde Sesko de eindstand op 0-4.

Mede dankzij de doelpunten van Sesko wist Slovenië zich te plaatsen voor het EK van 2024. In een groep met Engeland, Denemarken en Servië plaatste zijn team zich voor de achtste finale door driemaal gelijk te spelen. Ook Portugal ondervond flinke tegenstand, maar bleek na strafschoppen alsnog te sterk. De rechtspoot scoorde niet in Duitsland. Enkele maanden later, op 9 september 2020, maakte hij wel een hattrick in de Nations League-wedstrijd tegen Kazachstan (3-0 zege).

Laatste update: 17 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie