Bertrand Traoré

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Bertrand Traoré

Bertrand Traoré is een Burkinese aanvaller. De international van Burkina Faso keerde in de zomer van 2024 terug bij Ajax.

  • Traoré speelt momenteel voor Ajax
  • De aanvaller speelde in Nederland tevens voor Vitesse
  • In het buitenland kwam hij uit voor Chelsea, Olympique Lyon, Aston Villa, Istanbul Basaksehir en Villarreal
  • Traoré debuteerde in 2011 als international van Burkina Faso
  • Ook broer Alain en neef Lassina Traoré bereikten het profvoetbal

Clubcarrière Bertrand Traoré

Bertrand Isidore Traoré werd op 6 september 1995 geboren in Bobo-Dioulasso, de één na de grootste stad van Burkina Faso. Ook zijn broer Alain Traoré en neef Lassina Traoré hebben het profvoetbal bereikt. De linksbenige aanvaller trapte zijn eigen voetbalcarrière af in het shirt van ASF Bobo-Dioulasso. In 2009 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van het Franse AJ Auxerre.

Tussen 2009 en 2013 speelde Traoré in de jeugdopleiding van AJ Auxerre. In het laatstgenoemde jaar maakte de aanvaller een transfer van Les Diplomates naar Chelsea. Eigenlijk zou hij al in eerder stadium overstappen naar Londen, maar problemen met zijn werkvergunning dwarsboomden dat. Pas in juni 2015 verkreeg de Burkinees eindelijk een werkvergunning voor het Verenigd Koninkrijk.

Verhuurd aan Vitesse

Traoré speelde in de zomer van 2013 een aantal oefenwedstrijden voor Chelsea. Begin januari 2014 vertrok de aanvaller op huurbasis naar eredivisionist Vitesse. Op 26 januari maakte hij zijn debuut in de beladen thuiswedstrijd tegen NEC (1-1). Trainer Peter Bosz gunde hem in zijn eerste half jaar in Nederland een mix van basisplaatsen en invalbeurten. Traoré maakte zijn eerste Eredivisie-treffer op 29 maart 2014 in de thuiswedstrijd tegen sc Heerenveen (2-2). In de volgende duels scoorde hij ook tegen Ajax (1-1) en SC Cambuur (4-3 nederlaag).

In het seizoen 2014-2015 speelde Traoré opnieuw op huurbasis voor Vitesse. Met dertien doelpunten kroonde de aanvaller zich tot clubtopscorer in Arnhem. Ook wist hij driemaal te scoren in de KNVB Beker en één keer in de play-offs om Europees voetbal. De Gelderse formatie wist in de play-offs zowel PEC Zwolle als sc Heerenveen aan de zegekar te binden, waardoor men een Europees ticket verdiende.

Debuut voor Chelsea

Traoré keerde in de zomer van 2015 terug naar Chelsea. Op 16 september van dat jaar debuteerde de aanvaller eindelijk in de hoofdmacht van The Blues, die in de Champions League een 4-0 zege behaalden op Maccabi Tel Aviv. Zijn Premier League-debuut volgde op 5 december in de thuiswedstrijd tegen AFC Bournemouth (0-1). Op 31 januari 2016 had de linkspoot de primeur door zijn eerste Chelsea-treffer te produceren. Hij brak de ban in de FA Cup-wedstrijd tegen MK Dons (1-5 overwinning).

In de vijfde ronde-wedstrijd tegen Manchester City (5-1 zege) maakte Traoré opnieuw een doelpunt in de FA Cup. Scoren deed hij eveneens in de Premier League-duels met Newcastle United (5-1 zege) en Stoke City (1-1). Zijn teller liep daarmee op naar vier doelpunten in zestien officiële wedstrijden. Op dat aantal bleef de aanvaller nadien staan.

Europa League-finale met Ajax

Chelsea verhuurde Traoré in augustus 2016 opnieuw aan een Nederlandse club: Ajax. In Amsterdam werd hij herenigd met trainer Bosz. De multifunctionele aanvaller maakte zijn debuut in een thuiswedstrijd tegen Roda JC Kerkrade (2-2) op 13 augustus. Zijn eerste doelpunten voor de hoofdstedelingen maakte hij in september tegen Panathinaikos (1-2 zege, Europa League) en PEC Zwolle (5-1). In Eredivisie-verband maakte de Burkinees in totaal negen doelpunten in 24 wedstrijden.

Bertrand Traoré (Ajax, 2017)
In actie voor Ajax tegen Schalke 04 (Pro Shots)

Met Ajax speelde Traoré in het seizoen 2016-2017 eveneens twee voorronde Champions League-wedstrijden en dertien Europa League-wedstrijden. Zijn team wist het miljoenenbal niet te bereiken, maar liet zich vervolgens wel gelden in de Europa League. De Amsterdammers schakelden onderweg clubs als FC Kopenhagen, Schalke 04 en Olympique Lyon uit. Hierdoor bereikte men de finale, maar op 24 mei 2017 bleek Manchester United een maatje te groot (0-2). Traoré speelde in Solna de volle negentig minuten als rechtsbuiten.

Drie seizoenen Olympique Lyon

In de zomer van 2017 nam Traoré definitief afscheid van Chelsea. De Franse topclub Olympique Lyon betaalde zo’n tien miljoen euro voor diens handtekening. Op 5 augustus maakte de aanvaller zijn debuut in de Ligue 1 tegen RC Strasbourg (4-0 overwinning). Scoren deed hij niet bij zijn debuut, maar dat lukte hem wel in speelronde drie tegen Girondins de Bordeaux (3-3). De Afrikaan kwam gaandeweg het seizoen los met achttien doelpunten en zeventien assists in 43 officiële wedstrijden als rendement.

Met elf doelpunten en vier assists in 48 wedstrijden beleefde Traoré een moeizamer tweede seizoen bij Olympique Lyon. De aanvaller noteerde desalniettemin weer dubbele cijfers. Zijn derde seizoen had een kentering moeten inluiden, maar niets bleek minder waar: vier doelpunten en vijf assists in 35 wedstrijden. Tot overmaat van ramp verloren Les Gones ook nog eens de Coupe de la Ligue-finale tegen Paris Saint-Germain (na strafschoppen). Traoré faalde als enige vanaf elf meter.

Kwakkelend bij Aston Villa

Aan het begin van het seizoen 2020-2021 maakte Traoré geen minuten meer bij Olympique Lyon. In plaats daarvan maakte de Burkinees in september 2020 de overstap naar Aston Villa, dat ruim achttien miljoen euro voor hem betaalde. In zijn debuutwedstrijd tegen Bristol City (0-3 zege, League Cup) wist hij meteen te scoren. De aanvaller maakte in totaal acht doelpunten in zijn eerste seizoen voor The Villans. Traoré scoorde in beide Premier League-duels met Manchester United en vond het net eveneens tegen zijn oude Chelsea.

Bertrand Traoré (Aston Villa)
In het trainingstenue van Aston Villa (Pro Shots)

Door fysieke problemen en concurrentie speelde Traoré maar tien officiële wedstrijden in het seizoen 2021-2022. In het volgende seizoen deed Aston Villa in acht wedstrijden een beroep op hem (twee doelpunten). De aanvaller wilde weer wekelijks voetballen, waardoor de club hem in de winter van 2023 verhuurde aan Istanbul Basaksehir. Met achttien gespeelde wedstrijden en drie doelpunten wist de oud-Ajacied hier weer iets van zelfvertrouwen op te pikken.

Tijdelijk verblijf bij Villarreal

In het seizoen 2023-2024 veranderde het perspectief van Traoré bij Aston Villa nauwelijks. Tot en met januari 2024 mocht hij zesmaal opdraven voor de club uit Birmingham. De miljoenenaankoop uit 2020 mocht daardoor transfervrij vertrekken naar het Spaanse Villarreal, dat hem een contract voor de rest van het seizoen aanbood. Op 16 februari maakte de linkspoot zijn debuut in de LaLiga-wedstrijd tegen Getafe (1-1). Met zijn eerste treffer voor de club besliste Traoré op 14 mei de uitwedstrijd tegen stuntploeg Girona (0-1).

In totaal speelde Traoré elf wedstrijden voor Villarreal (één doelpunt), waarvan vijf als invaller. De Spaanse club besloot de Burkinees dan ook geen langer verblijf aan te bieden. Hij verkreeg daarmee een transfervrije status in de zomer van 2024. Op 15 juli ondertekende hij een tweejarig contract bij zijn oude club Ajax.

Rentree bij Ajax

Op 1 augustus 2024 maakte Traoré zijn rentree in Ajax-tenue. Op bezoek bij FK Vojvodina Novi Sad (1-3 zege) noteerde de aanvaller meteen een doelpunt en een assist.


Interlandcarrière Bertrand Traoré

Traoré maakte op slechts vijftienjarige leeftijd zijn debuut voor de nationale ploeg van Burkina Faso. Als invaller mocht de aanvaller op 3 september 2011 opdraven in de oefeninterland tegen Equatoriaal-Guinea (1-0 zege). Op 14 augustus 2013 maakte hij zijn eerste doelpunt als international tegen Marokko (1-2 zege). Twee jaar later mocht Traoré zich proberen te bewijzen op zijn eerste Afrika Cup, maar dat werd geen succes. De nationale ploeg sneuvelde al in de groepsfase.

Op 22 januari 2017 maakte Traoré zijn eerste Afrika Cup-doelpunt tegen Guinee Bissau (2-0 zege). Burkina Faso verloor die editie de halve finale van Egypte (na strafschopp), maar klopte Ghana in de troostfinale. In 2021, 2022 en 2024 was hij eveneens actief op de Afrikaanse eindronde. In 2024 maakte hij zelfs drie doelpunten in vier wedstrijden, maar alsnog vloog zijn team na de achtste finale al huiswaarts.

Laatste update: 11 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie