Brynjólfur Willumsson

Leeftijd: 24

Het laatste nieuws over Brynjólfur Willumsson

Brynjólfur Willumsson is een IJslandse aanvallende middenvelder annex centrumspits. In de zomer van 2024 maakte de international van IJsland de overstap van Kristiansund BK naar FC Groningen.

• Willumsson speelt momenteel voor FC Groningen
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Breidablik Kópavogur en Kristiansund BK
  • In 2024 debuteerde hij als A-international van IJsland
  • Willum Willumsson is zijn broer

Clubcarrière Brynjólfur Willumsson

Brynjólfur Andersen Willumsson werd op 12 augustus 2000 geboren in Kópavogur. De rechtspoot is de zoon van oud-voetballer Willum Thór Thórsson en de broer van Willum Willumsson, die in Nederland voor Go Ahead Eagles speelde. In zijn geboorteplaats werkte hij de volledige jeugdopleiding van Breidablik Kópavogur af.

Doorbraak bij Breidablik

Willumsson maakte op 13 juli 2018 zijn debuut voor Bredablik Kópavogur. In de competitiewedstrijd tegen Fylkir Reykjavik (2-0 zege) mocht de jongeling drie minuten voor tijd invallen. Zijn eerste doelpunt voor de club maakte hij op 16 augustus van datzelfde jaar tegen UMF Víkingur Ólafsvík in het IJslandse bekertoernooi (winst na strafschoppen). Zijn team bereikte daarmee de finale, maar verloor deze van Stjarnan Gardabaer (eveneens na strafschoppen). Willumsson bleef in die wedstrijd op de bank.

In 2018 speelde Willumsson negen officiële wedstrijden voor de club uit zijn geboortestad (één doelpunt). Zijn teller steeg in 2019 naar vier doelpunten in 24 wedstrijden. In de IJslandse competitie maakte hij zijn eerste doelpunt op 7 augustus in de met 4-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen KA Akureyri. Twaalf dagen later volgde een dubbelslag in de doelpuntrijke thuiswedstrijd tegen Valur Reykjavik (3-3). De rechtspoot voegde daar zes doelpunten aan toe in 2020 (23 wedstrijden).

Willumsson begon in 2021 aan zijn vierde jaar bij Bredablik Kópavogur. Na één doelpunt in vier wedstrijden kwam de samenwerking evenwel ten einde. Hij maakte in maart van dat jaar de overstap naar Kristiansund BK, een club uit de Noorse Eliteserien.

Waardevol in Noorwegen

Op 9 mei 2021 maakte Willumsson zijn debuut voor Kristiansund BK, dat met 2-0 verloor van Molde FK. In zijn eerste seizoen fungeerde de IJslander hoofdzakelijk als invaller. Scoren in de Eliteserien deed hij niet in dit contractjaar, maar hij produceerde wel een hattrick in de bekerwedstrijd tegen Volda TI (2-4 zege na verlenging). Hij was in 22 wedstrijden bovendien goed voor een viertal assists.

Willumsson maakte zijn eerste Eliteserien-doelpunt op 4 september 2022, thuis tegen Sandefjord Fotball (3-1 zege). Een week later wist hij opnieuw toe te slaan tegen Valerenga Fotball (3-2 zege). Zijn aandeel steeg dat jaar naar vijf doelpunten in 28 gespeelde wedstrijden. De 1,85 meter lange Willumsson raakte in 2023 productiever door zeven doelpunten en zeven assists tot stand te brengen in 23 wedstrijden.

In de eerste helft van 2024 speelde Willumsson nog tien wedstrijden namens Kristiansund BK (twee doelpunten). FC Groningen presenteerde hem in de zomer van dat jaar als nieuwe aanwinst. In de Euroborg tekende hij een contract voor drie seizoenen met een optiejaar. De Groningers haalde hem volgens het persbericht als aanvallende middenvelder in huis.

Brynjolfur Willumsson (FC Groningen)
Als nieuwkomer bij FC Groningen (Pro Shots)

Transfer naar FC Groningen

Op 9 augustus 2024 maakte Willumsson zijn debuut voor FC Groningen, dat een 4-1 zege boekte op NAC Breda. Na 64 minuten viel de nieuwkomer in voor Luciano Valente. Zijn eerste doelpunten voor de Trots van het Noorden maakte de IJslander op 14 september 2024 in de thuiswedstrijd tegen Feyenoord (0-2). Met een dubbelslag wist hij hoogstpersoonlijk een 0-2 achterstand weg te poetsen in de slotfase.

Interlandcarrière Brynjólfur Willumsson

Willumsson doorliep verschillende jeugdelftallen van IJsland. Zijn debuut als A-international van IJsland maakte hij op 14 januari 2024 in de oefeninterland tegen Guatemala (0-1 zege). Vier dagen later was hij als spits verantwoordelijk voor één van de twee doelpunten tegen Honduras (0-2). Zijn team speelde na die interlands de play-offwedstrijden met een EK-ticket als inzet, maar in die duels bleef speeltijd uit.

Laatste update: 14 september 2024