Can Bozdogan

Leeftijd: 23

Het laatste nieuws over Can Bozdogan

Can Bozdogan is een Duitse middenvelder met Turkse roots. In de zomer van 2022 verruilde hij Schalke 04 tijdelijk voor FC Utrecht, dat hem na een jaar permanent contracteerde.

  • Bozdogan speelt momenteel voor FC Utrecht
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Schalke 04 en Besiktas
  • Hij is een voormalig jeugdinternational van Duitsland

Clubcarrière Can Bozdogan

Bozdogan zag op 5 april 2001 het levenslicht in de Duitse stad Keulen. In zijn geboorteplaats trapte de linksbenige middenvelder zijn voetbalcarrière af bij 1. Jugend-Fußball-Schule Köln, dat hij in 2008 inruilde voor de jeugdopleiding van 1. FC Köln. Hij doorliep nagenoeg het gehele traject, maar koos op achttienjarige leeftijd voor een overstap naar Schalke 04. De club uit Kelsenkirchen betaalde circa 700.000 euro voor diens handtekening.

Debuut voor Schalke 04

Op 14 juni 2020 maakte Bozdogan zijn officiële debuut voor Schalke 04. In de thuiswedstrijd tegen Bayer Leverkusen (1-1) verscheen de middenvelder 69 minuten binnen de lijnen. Een week later mocht hij opnieuw starten tegen Eintracht Frankfurt, maar in de met 2-1 verloren uitwedstrijd vervulde de Keulenaar een negatieve hoofdrol. In de 78ste minuut liep hij tegen zijn tweede gele kaart aan en incasseerde zodoende tevens de rode prent.

Bozdogan speelde in het seizoen 2019-2020 in totaal drie wedstrijden voor Schalke 04. De middenvelder mocht ook meermaals uitkomen voor het tweede team, in de Regionalliga. Met vijftien gespeelde wedstrijden liep zijn aandeel in het seizoen 2021-2022 op. Meermaals onderscheidde de getalenteerde speler zich met een assist, maar een stempel drukken zat er nog niet in. Schalke 04 degradeerde na dertig jaar zelfs uit de Bundesliga.

Eén jaar met Besiktas

In de zomer van 2021 besloot Schalke 04 in te stemmen met een uitleenperiode van Bozdogan. Hij werd voor de duur van één seizoen ondergebracht bij de Turkse topclub Besiktas, dat ook een optie tot koop bemachtigde. Op 11 september 2021 maakte de middenvelder zijn debuut in de Süper Lig-wedstrijd tegen Yeni Malatyaspor (3-0 zege). Zijn eerste doelpunt voor de club maakte hij op 3 december tijdens het bezoek aan Kasimpasa SK (1-1).

Bozdogan speelde in het seizoen 2021-2022 in totaal 27 wedstrijden voor Besiktas, dat de Turkse Supercup bemachtigde. Vier van die wedstrijden mocht hij afwerken op Champions League-niveau, waaronder beide krachtmetingen met Ajax (2-0 uit, 1-2 thuis). Na afloop van het seizoen maakte de clubleiding geen gebruik van de opgenomen koopclausule.

Transfer naar FC Utrecht

In de zomer van 2022 werden Schalke 04 en FC Utrecht het eens over een huurtransfer. Ook de Domstedelingen bedongen een optie tot koop van ruim twee miljoen euro. De middenvelder koos mede op advies van Klaas-Jan Huntelaar, zijn voormalig teamgenoot in Gelsenkirchen, voor de eredivisionist. Op 6 augustus 2022 debuteerde de Duitser in de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk (2-2) op Nederlandse bodem. Een kleine maand later ontsnapte Bozdogan uit bij Fortuna Sittard (3-4 zege) aan een vervelende blessure. Vanuit het vak van de meegereisde Utrecht-supporters werd er vuurwerk gegooid, welke in zijn nabijheid ontplofte.

Can Bozdogan (FC Utrecht)
Met FC Utrecht in actie tegen AZ (Pro Shots)

Bozdogan maakte op 12 november 2022 zijn eerste Eredivisie-doelpunt tijdens het bezoek aan FC Volendam (0-4 zege). Gaandeweg het seizoen liep zijn teller op naar 29 officiële wedstrijden, waarin hij zesmaal als aangever fungeerde. FC Utrecht besloot hem in de zomer van 2023 definitief aan boord te halen door de optie tot koop te lichten. De middenvelder plaatste zijn handtekening onder een contract voor drie seizoenen plus een optiejaar. Ook andere clubs toonden interesse, maar die wimpelde hij af.

In het seizoen 2023-2024 mocht Bozdogan in totaal 34 keer opdraven voor FC Utrecht (drie doelpunten). Zijn team bereikte na een slechte start de play-offs om Europees voetbal, maar verloor in de finaleronde nipt van Go Ahead Eagles (1-2 na verlenging).


Interlandcarrière Can Bozdogan

Bozdogan speelde ondanks zijn Turkse achtergrond als jeugdinternational voor Duitsland. De middenvelder bleef in zijn geboorteland steken bij de Onder-20.

Laatste update: 13 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie