Damil Dankerlui

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Damil Dankerlui

Damil Dankerlui is een Surinaamse rechtsback van Nederlandse afkomst. De international van Suriname speelt sinds augustus 2024 voor Almere City FC.

  • Dankerlui speelt momenteel voor Almere City FC
  • De verdediger kwam in Nederland tevens uit voor Jong Ajax, Willem II en FC Groningen
  • Hij was daarnaast actief voor het Griekse Panserraikos
  • Dankerlui debuteerde in 2021 als Surinaams international

Clubcarrière Damil Dankerlui

Damil Dankerlui Wadilie zag op 24 augustus 1996 het levenslicht in Almere. De rechtspoot begon zijn voetbalcarrière in het shirt van amateurclub SV Almere. In 2005 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van FC Omniworld, dat tijdens zijn traject een naamsverandering doormaakte naar Almere City FC. In 2012 verliet hij zijn geboorteplaats om het voetbalgeluk te beproeven bij Ajax.

Debuut voor Jong Ajax

Op 21 oktober 2013 maakte Dankerlui zijn debuut voor Jong Ajax. Trainer Alfons Groenendijk moest door interlandverplichtingen veel spelers missen, waardoor de rechtsback na 69 minuten mocht invallen voor Derwin Martina. Op bezoek bij VVV-Venlo verloor men kansloos: 5-1. Aan het einde van het seizoen 2014-2015 mocht hij vaker opdraven in de Jupiler League, zoals de Eerste Divisie destijds bekend stond.

Dankerlui maakte op 16 december 2016 zijn eerste doelpunt als profvoetballer tegen Helmond Sport (2-4 zege). Zijn tweede treffer maakte hij uitgerekend op 30 januari 2017 in de thuiswedstrijd tegen ‘zijn’ Almere City FC (6-3 zege). Tot en met december 2017 mocht de vleugelverdediger in totaliteit 82 keer opdraven op het één na hoogste niveau van Nederland.

In 2017 behoorde Dankerlui meermaals tot de wedstrijdselectie van Ajax. Zowel in de Eredivisie, KNVB Beker als de Europese voorrondes mocht de verdediger hopen op een debuutwedstrijd, maar dat gebeurde niet. De rechtspoot koos in januari 2018 eieren voor zijn geld door in te gaan op een tweejarig aanbod van Willem II.

Tweeënhalf jaar Willem II

Dankerlui maakte op 21 januari 2018 zijn debuut voor Willem II. In de Eredivisie-wedstrijd tegen FC Groningen (1-1) viel hij na 68 minuten in voor Kostas Tsimikas. Gedurende zijn eerste halfjaar mocht de verdediger in totaal negen keer opdraven voor de Tilburgse club. In het volgende seizoen wist Dankerlui zich te ontpoppen tot een vaste waarde door 38 keer in actie te komen in alle competities, waaronder de bekerfinale tegen Ajax (0-4 nederlaag). Op 9 november 2018 maakte hij diens eerste doelpunt als Willem II’er tegen PEC Zwolle (2-3 zege).

Met achttien officiële optredens kwam Dankerlui in het seizoen 2019-2020 minder vaak in actie voor Willem II. Dat had een aantal oorzaken. Niet alleen kreeg de rechtspoot te maken met een knieblessure, maar ook kwam het seizoen voortijdig ten einde door de coronapandemie. Hierdoor bleef zijn teller in tweeënhalf jaar steken op 65 gespeelde wedstrijden, vijf doelpunten en elf assists.

Damil Dankerlui (FC Groningen)
Als speler van FC Groningen (Pro Shots)

Degradatie met FC Groningen

Dankerlui maakte in de zomer van 2020 voor een bescheiden transfersom de overstap naar FC Groningen. Op 13 september debuteerde hij met een 1-3 thuisnederlaag tegen PSV voor de Trots van het Noorden. De vleugelverdediger speelde dertig officiële wedstrijden in zijn eerste seizoen voor de groen-witten. Zijn team bereikte de play-offs om Europees voetbal, maar FC Utrecht bleek daarin nipt te sterk (1-0). Voormalig Oranje-ster Arjen Robben was dat seizoen een van diens teamgenoten.

Met 28 gespeelde wedstrijden kwam Dankerlui in het seizoen 2021-2022 iets minder vaak in actie. Trainer Danny Buijs maakte nadien plaats voor Frank Wormuth, maar de Duitser kreeg het niet aan de praat in Stadion Euroborg. Ook diens interim-opvolger Dennis van der Ree zag in hem geen zekerheidje. Daardoor bleef diens teller steken op slechts twintig wedstrijden. Tot overmaat van ramp degradeerde FC Groningen na 23 jaar ook nog eens uit de Eredivisie.

Dankerlui maakte op 12 januari 2023 zijn enige doelpunten namens FC Groningen. Met die doelpunten verkleinde hij de achterstand op SV Spakenburg, maar dat bleek niet voldoende om een blamage in de KNVB Beker te voorkomen. De 2-3 nederlaag stond misschien wel synoniem voor het rampseizoen van de club. In de zomer van 2023 nam Dankerlui zich transfervrij uit de voeten.

Eén jaar in Griekenland

Na drie seizoenen FC Groningen besloot Dankerlui afscheid te nemen van Nederland. Met Panserraikos koos hij voor een avontuur in Griekenland. Op 20 augustus 2023 debuteerde de rechtspoot als vleugelaanvaller in de uitwedstrijd tegen grootmacht Olympiakos Piraeus (2-0 nederlaag). In de loop van het seizoen 2023-2024 liep zijn aandeel op naar 26 gespeelde wedstrijden. Panserraikos sloot het reguliere seizoen af met een negende plaats, waarna men in de play-offs nog naar plek zeven steeg.

Terugkeer naar Almere

Op 29 augustus 2024 keerde Dankerlui terug naar Nederland. Dankzij Almere City FC keerde hij terug op vertrouwd terrein. Twee dagen later maakte de verdediger uitgerekend tegen FC Groningen (1-1) zijn debuut door na 71 minuten Faiz Mattoir af te lossen.


Interlandcarrière Damil Dankerlui

Dankerlui speelde welgeteld één wedstrijd als jeugdinternational van Nederland (Onder-20). Op 24 maart 2021 debuteerde hij voor de nationale ploeg van Suriname, dat in de WK-kwalificatiefase een 3-0 zege behaalde op de Kaaimaneilanden.

Laatste update: 6 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie