Daniele Rugani

Leeftijd: 30

Het laatste nieuws over Daniele Rugani

Daniele Rugani is een Italiaanse centrale centrale verdediger. De voormalig international van Italië vertrok in de zomer van 2024 van Juventus naar Ajax.

  • Rugani speelt momenteel voor Ajax
  • De verdediger won vijf landstitels en twee bekers met Juventus
  • Hij speelde eerder voor Empoli, Stade Rennes en Cagliari
  • Rugani promoveerde met Empoli naar de Serie A
  • In 2016 debuteerde hij als Italiaans international

Clubcarrière Daniele Rugani

Rugani zag op 29 april 1994 het levenslicht in het Italiaanse Sesto di Moriano. Op zesjarige leeftijd werd de rechtspoot opgenomen in de jeugdopleiding van Empoli. Tussen 2000 en 2012 doorliep de verdediger het traject bij de Toscaanse club, dat hem in augustus 2012 voor een jaar verhuurde aan Juventus. De Oude Dame betaalde een huursom van 150.000 euro en liet hem opnemen in de Primavera-selectie (Onder 19), dat de Coppa Italia Primavera veroverde.

Doorbraak bij Empoli

Voor 500.000 euro maakte Rugani in de zomer van 2013 definitief de overstap naar Juventus. De club uit Turijn verhuurde hem wel meteen aan Empoli. Op 11 augustus maakte de verdediger zijn debuut in de Coppa Italia-wedstrijd tegen FC Südtirol (5-1 zege). Zijn Serie B-debuut volgde elf dagen later in de thuiswedstrijd tegen US Latina Calcio (3-1 zege). Op veertien punten van kampioen Palermo eindigde men als tweede, waardoor Empoli in 2014 naar de Serie A promoveerde.

Met 42 gespeelde wedstrijden en twee doelpunten had Rugani een belangrijk aandeel in de promotie. Empoli kreeg in het seizoen 2014-2015 opnieuw de beschikking over de rechtsbenige verdediger. Op 31 augustus 2014 maakte hij zijn Serie A-debuut tegen Udinese (2-0 nederlaag). Zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau maakte hij drie weken later op bezoek bij AC Cesena (2-2). Met 39 wedstrijden (drie doelpunten) groeide Rugani uit tot een steunpilaar bij Gli Azzurri. Empoli eindigde op een keurige vijftiende plaats in de hoogste divisie.

Debuut voor Juventus

In de zomer van 2015 voegde Rugani zich officieel bij de selectie van Juventus. Op 30 september debuteerde de verdediger in de Champions League-wedstrijd tegen Sevilla (2-0 zege) door vlak voor tijd in te vallen. Zijn Serie A-debuut voor de Turijnse formatie volgde pas op 20 december tegen Carpi FC (2-3 zege). In zijn eerste seizoen bij Juventus mocht hij 21 keer opdraven, waarvan zeventien keer in competitieverband. Rugani had daarmee een aandeel in het winnen van de Scudetto.

Op 3 december 2016 maakte Rugani zijn eerste doelpunt voor Juventus, dat in de Serie A een 3-1 zege behaalde op Atalanta Bergamo. Vier dagen later scoorde hij opnieuw in de Champions League-wedstrijd tegen Dinamo Zagreb (2-0 zege). In het seizoen 2016-2017 deed de technische staf in totaal twintig keer een beroep op de verdediger, die nog een derde treffer produceerde. Tijdens zijn tweede seizoen in Turijn mocht Rugani zowel de Scudetto als de Coppa Italia toevoegen aan zijn erelijst.

In het seizoen 2017-2018 steeg het aantal van Rugani naar 26 officiële wedstrijden (twee doelpunten). Voor het tweede seizoen op rij veroverde Juventus de Italiaanse dubbel. De Oude Dame voegde daar de Supercoppa Italia aan toe na een 1-0 zege op AC Milan, maar in die wedstrijd bleef de rechtspoot aan de zijlijn. Met twintig gespeelde wedstrijden daalde zijn eigen aandeel zelfs. In het volgende seizoen bleef zijn aandeel steken op veertien duels, maar veroverde Juventus wéér de landstitel.

Twee verhuurperiodes

Juventus zag de Serie A-suprematie in het seizoen 2020-2021 sneuvelen door toedoen van Internazionale. Rugani trof geen blaam in dit verhaal, aangezien de clubleiding hem vanwege een gebrek aan perspectief besloot te verhuren. Op 3 oktober 2020 verhuurde de Turijnse club hem aan het Franse Stade Rennes. De Italiaan mocht later die maand aantreden tegen zowel Dijon FCO (1-1) als Sevilla (1-0, Champions League), maar nadien kwam hij ook bij de Ligue 1-club niet meer aan de bak door een hamstringblessure.

De verhuurperiode met Stade Rennes kwam in de winter van 2021 ten einde. Juventus haalde hem terug om hem onder te brengen bij Cagliari. Voor de competitiegenoot mocht de verdediger debuteren in de Serie A-wedstrijd tegen SS Lazio (1-0 nederlaag). Op 3 maart maakte hij het winnende doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Bologna (1-0). Met zestien gespeelde wedstrijden hervond Rugani het zelfvertrouwen.

Daniele Rugani (Juventus)
In het shirt van Juventus (Pro Shots)

Terugkeer naar Turijn

In de zomer van 2021 keerde Rugani terug naar Turijn. Juventus gaf hem in het seizoen 2021-2022 de kans op sportieve revanche, maar met achttien gespeelde wedstrijden (één doelpunt) bleef zijn perspectief tamelijk gelijk. Met respectievelijk elf en achttien wedstrijden veranderde er ook weinig in de twee daaropvolgende seizoenen. De rechtspoot bleef in mei 2024 ook op de reservebank gedurende de Coppa Italia-finale tegen Atalanta Bergamo (1-0 overwinning).

Rugani viel medio 2024 definitief buiten de boot bij Juventus, dat opteerde voor een definitief afscheid. Verschillende clubs toonden in de daaropvolgende periode belangstelling. Uiteindelijk stemden de Serie A-gigant en de verdediger in met een huurtransfer naar Ajax. De Amsterdamse club besloot met het oog op de eigen jeugd geen optie tot koop te laten opnemen.

Huurling bij Ajax

Op 29 augustus 2024 maakte Rugani zijn debuut voor Ajax. In de 81ste minuut van de voorronde Europa League-wedstrijd tegen Jagiellonia Bialystok (3-0 zege) viel hij in voor Kenneth Taylor.


Interlandcarrière Daniele Rugani

Rugani wist alle jeugdelftallen van zijn geboorteland te doorlopen. Zijn debuut als A-international van Italië maakte de verdediger op 1 september 2016 in de oefeninterland tegen Frankrijk (1-3 nederlaag). Tot en met november 2018 bleef hij regelmatig terugkeren bij het nationale team, maar zijn teller bleef steken op zeven interlands. Een eindtoernooi speelde hij niet in die periode.

Laatste update: 29 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie