Dario Van den Buijs

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Dario Van den Buijs

Dario Van den Buijs is een Belgische centrale verdediger. In de zomer van 2021 maakte hij de overstap van de Koninklijke Beerschot VA naar RKC Waalwijk.

  • Van den Buijs speelt momenteel voor RKC Waalwijk
  • De verdediger kwam in Nederland tevens uit voor FC Eindhoven, Heracles Almelo en Fortuna Sittard
  • In België behoorde hij tot de selecties van Club Brugge en Koninklijke Beerschot VA

Clubcarrière Dario Van den Buijs

Van den Buijs werd op 12 september 1995 geboren in het Belgische Lier. De linksbenige verdediger is de zoon van Stan Van den Buijs, die het eveneens tot een profcarrière schopte. Ook zijn oudere broer Gianni vertoonde zijn kunsten op professionele voetbalvelden. Zijn eigen loopbaan leidde hem als jeugdspeler langs achtereenvolgens Lierse SK, KVC Westerlo en Club Brugge.

Debuut voor FC Eindhoven

In Brugge doorliep Van den Buijs de hoogste jeugdelftallen. In het seizoen 2014-2015 behoorde hij meermaals tot de wedstrijdselectie van Club Brugge, maar een officieel debuut bleef uit. Om die reden koos de verdediger in de zomer van 2015 voor een driejarig contract bij FC Eindhoven. Op 24 augustus van dat jaar debuteerde de Belg in de uitwedstrijd tegen Jong Ajax (0-0) in de Jupiler League. Laatstgenoemde competitie staat tegenwoordig bekend als de Keuken Kampioen Divisie.

Van den Buijs maakte zijn eerste doelpunt op 14 maart 2016 in de uitwedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-1 nederlaag). In zijn eerste seizoen scoorde hij niet alleen, maar produceerde de verdediger bovendien zeven assists in 33 officiële wedstrijden. NAC Breda bleek in de play-offs om promotie/degradatie een maatje te groot. Van den Buijs, inmiddels aanvoerder in het Jan Louwers Stadion, maakte in het seizoen 2016-2017 een formidabele indruk met negen doelpunten en zes assists in 39 wedstrijden. Ongekende statistieken voor een verdediger.

Drie seizoenen Heracles

Zijn prestaties bij FC Eindhoven bezorgden Van den Buijs in de zomer van 2017 een driejarig contract bij Heracles Almelo. Door een voetblessure beleefde de nieuwkomer een valse start. Pas op 22 oktober maakte de verdediger zijn Eredivisie-debuut tijdens het bezoek aan PSV (3-0 nederlaag). Trainer John Stegeman zag hem dat seizoen niet als een zekerheidje, waardoor diens aandeel beperkt bleef tot slechts tien wedstrijden. Daarin tekende de linkspoot voor één assist.

Stegeman maakte medio 2018 plaats voor Frank Wormuth. Onder leiding van de Duitser mocht Van den Buijs in zijn tweede contractjaar 32 keer opdraven voor Heracles Almelo, dat de play-offs om Europees voetbal bereikte. Scoren deed hij dat seizoen één keer, thuis tegen Vitesse (3-2 zege). Tijdens zijn derde seizoen nam het perspectief in Almelo wederom af. Zijn teller bleef steken op vijftien wedstrijden, met één doelpunt en één assist als rendement. Van den Buijs vertrok medio 2020 transfervrij uit Nederland.

Via Beerschot naar Fortuna

In de zomer van 2020 tekende Van den Buijs een driejarig contract bij Koninklijke Beerschot VA. Op 10 augustus debuteerde de verdediger in de Jupiler Pro League tegen KV Oostende (1-2 overwinning). In zijn eerste halfjaar liep zijn teller op naar achttien gespeelde wedstrijden, maar slechts zeven keer mocht hij starten. Om die reden gunde de Belgische club hem begin 2021 een tijdelijke overstap naar Fortuna Sittard. Na zijn debuut tegen VVV-Venlo (3-2 zege) liep zijn aandeel hier op naar negen Eredivisie-duels.

Medio 2021 streek Van den Buijs opnieuw neer bij Koninklijke Beerschot VA. Onder leiding van trainer Peter Maes begon de linkspoot het nieuwe seizoen als basisspeler, maar binnen een maand moest hij zijn plek weer afstaan. Eind augustus van dat jaar besloten de Kielse Ratten in te stemmen met diens terugkeer naar Nederland. Bij RKC Waalwijk verdiende Van den Buijs een contract voor vier seizoenen, tot de zomer van 2025.

Dario Van den Buijs (RKC Waalwijk)
In het shirt van RKC Waalwijk (Pro Shots)

Transfer naar RKC

Op 18 september 2021 mocht Van den Buijs voor het eerst het RKC-shirt dragen in een officiële wedstrijd. Met de Waalwijkers sleepte hij een 2-2 gelijkspel uit het vuur bij FC Utrecht. Mede door een schouderblessure moest de verdediger in zijn eerste contractjaar genoegen nemen met zestien gespeelde wedstrijden. Zijn eerste doelpunt voor de club maakte hij op 6 augustus 2022 tegen diezelfde Domstedelingen, met opnieuw een 2-2 gelijkspel als resultaat. Met 26 wedstrijden (drie doelpunten) maakte hij ditmaal een beter seizoen door.

In het seizoen 2023-2024 bleef Van den Buijs een vaste waarde namens RKC Waalwijk (31 officiële wedstrijden).

Laatste update: 15 augustus 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie