Delano Burgzorg

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Delano Burgzorg

Delano Burgzorg is een Surinaamse vleugelaanvaller van Nederlandse afkomst. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van FSV Mainz 05 naar Middlesbrough.

  • Burgzorg speelt momenteel voor Middlesbrough
  • De aanvaller kwam in het buitenland ook uit voor Spezia, FSV Mainz 05 en Huddersfield Town
  • In Nederland droeg hij de shirts van De Graafschap en Heracles Almelo
  • Burgzorg heeft gekozen voor een interlandcarrière namens Suriname

Clubcarrière Delano Burgzorg

Burgzorg werd op 7 november 1998 geboren in Amsterdam. In zijn geboorteplaats voetbalde de rechtspoot achtereenvolgens voor TOS-Actief, DWV en Zeeburgia. De vleugelaanvaller trok de aandacht van De Graafschap, waar hij in 2015 de jeugdopleiding betrad. Bij De Superboeren wist hij het volledige traject tot profvoetballer te doorlopen.

Debuut voor De Graafschap

Met Jong De Graafschap mocht Burgzorg zich meten in de Derde Divisie. Zijn ontwikkeling viel ook in het oog bij de technische staf van de A-selectie, dat hem op 12 januari 2018 liet debuteren in het betaald voetbal. Op bezoek bij SC Cambuur (3-2 nederlaag) mocht hij na 86 minuten invallen voor Youssef El Jebli. In competitieverband speelde hij dat seizoen een zestal wedstrijden, maar de play-ofs om promotie/degradatie bleef speeltijd uit. De Achterhoekers promoveerden ten koste van Almere City FC naar de Eredivisie.

Burgzorg maakte op 31 augustus 2018 zijn Eredivisie-debuut voor De Graafschap, dat op bezoek bij FC Emmen een 1-1 gelijkspel noteerde. Een week later maakte de aanvaller zijn eerste doelpunt als profvoetballer in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo (1-2 nederlaag). Met dertig officiële wedstrijden, vijf doelpunten en drie assists beleefde hij een acceptabel seizoen op het hoogste niveau. De Amsterdammer kon echter niet voorkomen dat de club al na één seizoen weer afdaalde via de play-offs.

Korte periode bij Spezia

In maart 2019 besloot De Graafschap de optie in zijn contract te lichten. Burgzorg maakte in de praktijk geen gebruik van een tweede volledige seizoen op De Vijverberg, aangezien hij die zomer een aanbod van Spezia accepteerde. Beide partijen raakten het eens over een verbintenis voor vier seizoenen. De buitenspeler maakte op 11 augustus 2019 zijn debuut op Italiaanse bodem tijdens de Coppa Italia-wedstrijd tegen Aurora Pro Patria (5-0 zege). Met een doelpunt en een assist bleek hij meteen van waarde.

Burgzorg maakte op 31 augustus 2019 zijn Serie B-debuut op bezoek bij AS Cittadella (0-3 zege). Na zijn droomdebuut slaagde de aanvaller er niet meer in om te vlammen voor Spezia. Tot en met januari 2020 liep de teller op naar slechts tien officiële wedstrijden, waarvan acht in competitieverband. Om die reden keerde hij al snel weer terug naar Nederland door zich op huurbasis bij Heracles Almelo te voegen.

Twee jaar in Almelo

Heracles Almelo liet Burgzorg op 7 februari 2020 debuteren in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard (2-0 zege). Een maand en één dag later wist de aanvaller voor het eerst te scoren voor de Almeloërs, die een 4-2 zege behaalden op RKC Waalwijk. Na zijn vijfde optreden in het zwart-wit kwam het seizoen voortijdig ten einde als gevolg van de uitbraak van de coronapandemie. Heracles besloot hem vervolgens definitief in te lijven voor drie seizoenen met een optiejaar.

In september 2020 ging het nieuwe Eredivisie-seizoen van start. Burgzorg produceerde een zestal doelpunten in 34 officiële wedstrijden voor Heracles Almelo. Tot en met januari 2022 voegde de aanvaller daar nog eens achttien wedstrijden en vier doelpunten aan toe. Zijn dreigende spel viel in de smaak bij FSV Mainz 05, dat hem wist te verleiden tot een overstap naar Duitsland. Beide clubs werden het eens over een huurtransfer met optie tot koop.

Heftige coronainfectie bij Mainz

Burgzorg debuteerde op 5 februari 2022 in het shirt van FSV Mainz 05, dat een 2-0 zege behaalde op TSG 1899 Hoffenheim. Zijn eerste doelpunt voor de Bundesliga-formatie produceerde de aanvaller op de 26ste van diezelfde maand in de uitwedstrijd tegen 1. FC Union Berlin (3-1 nederlaag). Door een heftige coronabesmetting speelde hij welgeteld drie wedstrijden in zijn eerste halfjaar voor Die Nullfunfer. Burgzorg kreeg te maken met een ontstoken hartzakje en vreesde daardoor zelfs even voor het einde van zijn voetbalcarrière.

Ondanks de valse start maakte Burgzorg in de zomer van 2022 een definitieve overstap naar FSV Mainz 05. De vleugelspits vierde zijn rentree met een doelpunt in de bekerwedstrijd tegen Erzgebirge Aue (0-3 zege). In de eerste maanden van het seizoen kreeg hij volop speeltijd, maar vanaf november nam het perspectief zienderogen af. Met veertien gespeelde wedstrijden viel het seizoen 2022-2023 grotendeels in het water.

Huurling in Huddersfield

Burgzorg maakte in de zomer van 2023 op huurbasis de overstap naar Huddersfield Town. Op 19 augustus van datzelfde jaar debuteerde de aanvaller in het Championship tijdens de uitwedstrijd tegen Middlesbrough (1-1). Zijn eerste doelpunt maakte hij enkele weken later, op 2 september, tijdens het bezoek aan West Bromwich Albion (1-2 zege). Met zeven doelpunten en twee assists in 33 gespeelde wedstrijden liet de flankspeler een positieve indruk achter bij The Terriers.

Door een enkelblessure moest Burgzorg wel een deel van het seizoen 2023-2024 missen. Hierdoor moest de aanvaller verstek laten gaan voor de FA Cup-clash met Manchester City (5-0 nederlaag). Huddersfield Town degradeerde naar de League One, maar dankzij Middlesbrough bleef hij in de zomer van 2024 alsnog actief in het Championship. In het Riverside Stadium plaatste de Surinaamse Nederlander zijn handtekening onder een vierjarige verbintenis.

Delano Burgzorg (Middlesbrough)
Blijdschap als speler van Middlesbrough (Pro Shots)

Transfer naar Middlesbrough

Burgzorg debuteerde op 10 augustus 2024 voor Middlesbrough, dat een 1-0 zege boekte op Swansea City. Vier dagen later maakte de aanvaller in het League Cup-duel met Leeds United (0-3 zege) zijn eerste doelpunt voor Boro.


Interlandcarrière Delano Burgzorg

Als jeugdinternational speelde Burgzorg welgeteld één wedstrijd voor de Onder-20 van Nederland. De aanvaller besloot om die reden voor Suriname te kiezen. In september 2024 moest hij zijn debuut nog wel even uitstellen vanwege een blessure.

Laatste update: 13 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie