Deniz Undav

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Deniz Undav

Deniz Undav is een Duitse spits met Turkse roots. De international van Duitsland verruilde Brighton & Hove Albion in de zomer van 2023 voor VfB Stuttgart.

  • Undav speelt momenteel voor VfB Stuttgart
  • De spits kwam in eigen land tevens uit voor TSV Havelse, Eintracht Braunschweig II en SV Meppen
  • In het buitenland droeg hij de shirts van Union Sint-Gillis en Brighton & Hove Albion
  • Undav promoveerde in zijn Belgische periode naar de Jupiler Pro League
  • Hij debuteerde in 2024 als Duits international

Clubcarrière Deniz Undav

Undav werd op 19 juli 1996 ter wereld gebracht in het Duitse Varel. De tweebenige aanvaller trapte zijn voetbalcarrière in 2002 af bij TSV Achim, dat hij na vijf jaar inruilde voor de jeugdopleiding van Werder Bremen. Later kwam hij eveneens uit voor SC Weyhe (2012-2014) en TSV Havelse.

Debuut voor Havelse

Op 25 april 2015 maakte Undav zijn debuut voor de hoofdmacht van TSV Havelse. In de Regionalliga Nord mocht de spits een klein kwartier voor tijd invallen tegen het tweede team van Hannover 96 (1-2 zege). Scoren deed hij niet in zijn eerste drie competitieduels, maar op 2 augustus van datzelfde jaar werd de ban dan toch gebroken. In de doelpuntrijke thuiswedstrijd tegen VfB Lübeck (5-3 zege) maakte Undav zijn eerste treffer als profvoetballer.

Undav ontwikkelde zich uitstekend in het seizoen 2015-2016. In 34 officiële wedstrijden produceerde de aanvaller maar liefst zestien doelpunten en vier assists. Zijn derde seizoen in de hoofdmacht van TSV Havelse verliep zelfs significant beter met 21 doelpunten en elf assists in 35 officiële wedstrijden. Met die prestaties verdiende hij een overstap naar Eintracht Braunschweig.

Via Braunschweig naar Meppen

Bij Eintracht Braunschweig kwam Undav eveneens terecht in de Regionalliga Nord. Hij werd ondergebracht in het tweede team, dat hem op 2 augustus 2017 liet debuteren tegen LSK Hansa (0-3 nederlaag). Door een zware scheenblessure liet zijn eerste doelpunt meer dan een halfjaar op zich wachten. Pas op 4 februari 2018 wist hij doel te treffen tegen het tweede team van Hannover 96 (1-1). Zijn teller liep vervolgens op naar negen doelpunten in achttien wedstrijden.

Als goalgetter van Eintracht Braunschweig II wist Undav niet door te stoten naar de hoofdmacht. Om die reden besloot hij medio 2018 over te stappen naar SV Meppen, een club in de 3. Liga. Zijn debuut op het derde niveau maakte de spits op 30 juli 2018 in de uitwedstrijd tegen Sportfreunde Lotte (0-0). Op 22 september van datzelfde jaar trof hij voor het eerst doel gedurende de thuiswedstrijd tegen SpVgg Unterhaching (3-3). In totaal maakte Undav dat seizoen zeven doelpunten in 38 wedstrijden.

Zijn tweede seizoen bij SV Meppen leverde als vanouds fraaie statistieken op. Undav produceerde maar liefst zeventien doelpunten en dertien assists in 35 officiële wedstrijden. Vooral in de eerste seizoenshelft scoorde hij aan de lopende band. In 2020 stagneerde de doelpuntenmachine enigszins, maar het Belgische Union Sint-Gillis raakte desalniettemin gecharmeerd van zijn kwaliteiten. In Antwerpen ondertekende hij een contract voor drie jaar met optiejaar.

Goalmachine in België

Undav debuteerde op 21 augustus 2020 voor Union Sint-Gillis, dat op dat moment op het tweede niveau speelde. De spits mocht die dag aantreden tegen KMSK Deinze (0-0). Na ruim twee maanden wist hij op 25 oktober 2020 voor het eerst te scoren in de met 6-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Club NXT (6-0, tweemaal), de reserveploeg van Club Brugge. Langzaam maar zeker wist de Duitser het benodigde zelfvertrouwen op te doen. Dit resulteerde onder meer in een hattrick tegen Lommel SK (3-2 zege).

Met achttien doelpunten en vijf assists in 29 wedstrijden beleefde Undav een prima debuutseizoen bij Union Sint-Gillis. Hij had daarmee een waardevol aandeel in de promotie naar de Jupiler Pro League. Op het hoogste niveau presteerde de aanvaller nóg beter door 27 doelpunten en dertien assists te noteren in 41 wedstrijden. Vooral de uitwedstrijd tegen KV Oostende (1-7 overwinning) maakte Undav indruk door viermaal toe te slaan.

Eén seizoen bij Brighton

Union Sint-Gillis en Brighton & Hove Albion bereikten op 31 januari 2022 een akkoord ter waarde van zeven miljoen euro. Undav tekende een contract voor vierenhalf jaar in Engeland, maar bleef de Belgische club nog een halfjaar trouw op huurbasis. Zijn debuut voor The Seagulls volgde op 7 augustus 2022 in de met 1-2 gewonnen uitwedstrijd tegen Manchester United. Manager Graham Potter liet de miljoenenaanwinst in de 95ste minuut invallen voor de moegestreden Danny Welbeck.

Undav beleefde een moeizaam eerste halfjaar in Brighton. Pas op 7 januari 2023 maakte de spits zijn eerste doelpunt in het FA Cup-duel met Middlesbrough (1-5 zege). Zijn eerste Premier League-doelpunten volgden pas op 29 april van datzelfde jaar tijdens de met 6-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Wolverhampton Wanderers. De tweebenige Duitser kwam vervolgens toch nog los, waardoor hij het seizoen 2022-2023 afsloot met acht doelpunten in dertig officiële wedstrijden.

Deniz Undav (VfB Stuttgart)
Na weer een goal voor VfB Stuttgart (Pro Shots)

Overstap naar Stuttgart

Ondanks de hoopgevende eindspurt vertrok Undav in de zomer van 2023 bij Brighton & Hove Albion. De Premier League-club verhuurde de spits aan VfB Stuttgart, dat tevens een optie tot koop bemachtigde. Door een knieblessure maakte hij pas op 16 september 2023 zijn debuut in de Bundesliga-wedstrijd tegen FSV Mainz 05 (1-3 zege). Zijn eerste doelpunt voor Die Schwaben volgde twee weken later in de uitwedstrijd tegen 1. FC Köln. Hij opende niet alleen de score, maar bepaalde tevens de eindstand op 0-2.

Met een dubbelslag op zak hervond Undav het benodigde zelfvertrouwen. Dit resulteerde onder meer in een hattrick tegen RB Leipzig (5-2 zege) in januari 2024. Met negentien doelpunten en tien assists in 33 officiële wedstrijden bewees de aanvaller het gelijk van VfB Stuttgart, dat als tweede eindigde in de Bundesliga. De clubleiding besloot hem voor circa dertig miljoen euro permanent aan boord te halen.


Interlandcarrière Deniz Undav

Undav vertegenwoordigde zijn geboorteland nooit als jeugdinternational, maar wist de nationale ploeg van Duitsland alsnog te bereiken. Op 23 maart 2024 liet bondscoach Julian Nagelsmann de spits debuteren in de oefeninterland tegen Frankrijk (0-2 zege). Na tachtig minuten viel hij in voor Kai Havertz, die één van de twee doelpunten opeiste. Undav mocht in de zomer van 2024 direct deelnemen aan het EK in eigen land, al bleef zijn bijdrage beperkt tot een korte invalbeurt in de groepswedstrijd tegen Hongarije (2-0 zege).

Op 10 september 2024 maakte Undav zijn eerste doelpunt voor Duitsland in de Nations League-clash met het Nederlands elftal (2-2). Ruim een maand later, op 11 oktober, maakte hij zelfs het verschil tegen Bosnië & Herzegovina (1-2 zege) door tweemaal te scoren.

Laatste update: 14 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie