Dominic Solanke

Leeftijd: 27

Het laatste nieuws over Dominic Solanke

Dominic Solanke is een Engelse aanvaller met Nigeriaanse roots. In de zomer van 2024 maakte hij de overstap van AFC Bournemouth naar Tottenham Hotspur.

  • Solanke speelt momenteel voor Tottenham Hotspur
  • De spits kwam in Engeland tevens uit voor Chelsea, Liverpool en AFC Bournemouth
  • Met Bournemouth promoveerde hij in 2022 naar de Premier League
  • Solanke voetbalde in het seizoen 2015-2016 op huurbasis voor Vitesse
  • In 2017 debuteerde hij als A-international van Engeland

Clubcarrière Dominic Solanke

Dominic Ayodele Solanke-Mitchell zag op 14 september 1997 het levenslicht in Basingstoke. Hij is de zoon van een Nigeriaanse vader en een Engelse moeder. Op jonge leeftijd kwam de rechtspoot terecht in de jeugdopleiding van Chelsea, waar de aanvaller het gehele traject wist te doorlopen. In september 2014 verdiende hij een eerste profcontract bij The Blues.

Debuut voor Chelsea

Manager José Mourinho liet Solanke in de zomer van 2014 meedraaien met de A-selectie van Chelsea. Op 21 oktober van dat jaar mocht de spits debuteren in de Champions League-wedstrijd tegen NK Maribor (6-0 overwinning). Na 73 minuten viel hij in voor de Braziliaan Oscar. In de volgende jaren behoorde hij meermaals tot de wedstrijdselectie voor officiële wedstrijden, maar een tweede optreden bleef uit.

Verhuurd aan Vitesse

Chelsea verhuurde Solanke in de zomer van 2015 voor één seizoen aan Vitesse. De Londense club stalde in die periode meer talenten in Arnhem, waaronder Bertrand Traoré en Mason Mount. Zijn debuut voor de eredivisionist maakte de aanvaller op 23 augustus 2015 in de uitwedstrijd tegen Feyenoord (2-0 nederlaag). Een week later wist hij met een treffer bij te dragen aan de ruime thuisoverwinning op SC Cambuur (4-1).

Gedurende seizoen 2015-2016 mocht Solanke in totaal 26 keer opdraven voor Vitesse. Met zeven doelpunten en één assist had de spits een acceptabel aandeel in de prestaties van de Arnhemmers. Vooral FC Groningen moest het ontgelden, aangezien die club bijna de helft incasseerde (drie treffers). Zijn seizoen in Nederland bleek echter niet voldoende om de staf van Chelsea te overtuigen.

Anderhalf jaar Liverpool

In de zomer van 2017 vertrok Solanke transfervrij van Chelsea naar Liverpool. Zijn debuut voor The Reds maakte de spits op 19 augustus van dat jaar in de thuiswedstrijd tegen Crystal Palace (1-0 zege). Na 71 minuten mocht hij invallen voor de Nederlander Georginio Wijnaldum. Zijn eerste doelpunt voor de club maakte hij pas in de laatste speelronde van het Premier League-seizoen, thuis tegen Brighton & Hove Albion (4-0). Op aangeven van Mohamed Salah maakte Solanke de 3-0.

Liverpool-manager Jürgen Klopp liet Solanke in het seizoen 2017-2018 in totaal 27 keer opdraven in alle competities. Zo mocht de aanvaller driemaal aantreden in de Champions League, waaronder tegen Manchester City (kwartfinale) en AS Roma (halve finale). Zijn team bereikte de finale van het miljoenenbal, maar verloor door blunders van doelman Loris Karius met 1-3 van Real Madrid.

Solanke begon in de zomer van 2018 aan zijn tweede seizoen bij Liverpool. De technische staf maakte echter geen gebruik meer van de spits, die in de eerste helft van het seizoen 2018-2019 welgeteld één keer bij de wedstrijdselectie zat. In januari 2019 vertrok hij dan ook naar competitiegenoot AFC Bournemouth, dat zo’n 21 miljoen euro voor hem neertelde.

Gewaardeerd in Bournemouth

Op 2 februari 2019 maakte Solanke zijn debuut voor AFC Bournemouth, dat een 2-0 nederlaag incasseerde bij Cardiff City. De spits wist niet te scoren in zijn eerste halfjaar voor The Cherries (tien wedstrijden). Pas op 4 januari 2020 maakte hij diens eerste doelpunt voor de club in de FA Cup-wedstrijd tegen Luton Town (4-0 zege). Zijn eerste Premier League-doelpunten namens Bournemouth produceerde Solanke pas op 12 juli 2020 tegen Leicester City, dat met 4-1 klop kreeg.

Solanke maakte in het seizoen 2019-2020 (36 wedstrijden) nog een vierde doelpunt, maar wist degradatie niet te voorkomen. Op Championship-niveau wist de spits zijn draai wel te vinden. In 45 officiële wedstrijden produceerde de Engelsman maar liefst vijftien doelpunten en elf assists. AFC Bournemouth bereikte de play-offs om promotie naar de Premier League, maar sneuvelde in de halve finale door toedoen van Brentford. Een 1-0 zege in de return bleek niet voldoende door de 3-1 uitnederlaag.

Met dertig doelpunten en zeven assists in 48 officiële wedstrijden bleef Solanke in het seizoen 2021-2022 zeer productief. Fulham wist AFC Bournemouth van de Championship-titel af te houden, maar als runner-up promoveerde men alsnog naar de Premier League. Na een acceptabele rentree (zeven doelpunten en zeven assists in 35 wedstrijden) brak Solanke in het seizoen 2023-2024 definitief door op het hoogste niveau. Met 21 wedstrijden in 42 wedstrijden liep de rechtspoot één op twee. Zo maakte hij een hattrick tegen Nottingham Forest (2-3 zege).

Dominic Solanke (Tottenham Hotspur)
Als nieuwkomer bij Tottenham Hotspur (Pro Shots)

Toptransfer naar Tottenham

Solanke bekroonde zijn topseizoen bij AFC Bournemouth medio 2024 met een transfer naar Tottenham Hotspur. De Londense club zocht al een jaar naar een opvolger voor Harry Kane en telde 75 miljoen euro neer voor zijn handtekening. Op 19 augustus maakte de aanvaller zijn debuut in de uitwedstrijd tegen Leicester City (1-1).


Interlandcarrière Dominic Solanke

Als jeugdinternational van Engeland toonde Solanke zich productief. Voor de Onder-21 maakte de spits negen doelpunten in achttien wedstrijden, maar de laatste sprong bleek te groot. Als A-international van Engeland bleef zijn aandeel beperkt tot één interland tegen Brazilië (0-0) op 14 november 2017. Na 75 minuten liet bondscoach Gareth Southgate hem invallen voor Jamie Vardy.

Laatste update: 12 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie