Dominik Janosek

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Dominik Janosek

Dominik Janosek is een Tsjechische vleugelaanvaller, die ook als middenvelder uit de voeten kan. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van FK Pardubice naar NAC Breda.

  • Janosek speelt momenteel voor NAC Breda
  • De aanvaller promoveerde in 2024 naar de Eredivisie
  • Hij speelde in Tsjechië voor verschillende clubs
  • Janosek is een voormalig Tsjechisch jeugdinternational

Clubcarrière Dominik Janosek

Janosek werd op 13 juni 1998 geboren in het Tsjechische Brno. De rechtspoot zette zijn eerste voetstappen op het voetbalveld bij RAFK Rajhrad, dat hij in 2009 inruilde voor MFK Vyskov. Als jeugdspeler kwam hij vervolgens eveneens uit voor Sigma Olomouc, nogmaals RAFK Rajhrad en tot slot FC Zbrojovka Brno. Bij laatstgenoemde club wist de vleugelaanvaller het resterende traject tot profvoetballer te doorlopen.

Debuut in Tsjechië

Op 8 augustus 2017 maakte Janosek zijn debuut voor FC Zbrojovka Brno, dat in het bekertoernooi een 2-1 nederlaag incasseerde tegen 1. HFK Olomouc. Zijn competitiedebuut maakte de aanvaller op 14 oktober 2017 tijdens de thuiswedstrijd tegen 1. FC Slovácko (2-1 overwinning). Tot en met december van datzelfde jaar deed de technische staf in totaal vijfmaal een beroep op het talent.

Tijdens zijn debuutseizoen maakte Janosek de overstap naar datzelfde 1. FC Slovácko. Hier debuteerde hij op 17 februari 2018 met een 1-2 overwinning op het veld van Baník Ostrava. Tien wedstrijden werkte de aanvaller af in zijn eerste halfjaar. Nadien verdiende hij een transfer naar FC Viktoria Plzen, maar die club verhuurde hem meteen weer terug aan zijn oude club. Met twee doelpunten in 25 wedstrijden bleek Janosek een waardevolle kracht.

Weinig succes bij Plzen

In de zomer van 2019 mocht Janosek officieel aansluiten bij FC Viktoria Plzen. Voor zijn nieuwe club debuteerde hij op 27 juli van datzelfde jaar tijdens het bezoek aan MFK Karvina (3-2 nederlaag). Op 25 september wist hij zijn eerste doelpunt te produceren tijdens de bekerwedstrijd tegen (1-3 zege). De technische staf liet hem in het seizoen 2019-2020 in totaal veertien keer opdraven, waaronder in de Europese voorrondewedstrijden tegen Olympiakos Piraeus en Royal Antwerp FC.

Janosek speelde in totaal 34 officiële wedstrijden voor FC Viktoria Plzen. De Tsjech, die vooral werd gebruikt als middenvelder, produceerde tijdens zijn dienstverband één doelpunt en viertal assists. Zijn werkgever besloot hem daarnaast een periode onder te brengen bij zowel FK Mladá Boleslav (26 wedstrijden), FC Fastav Zlin (dertien wedstrijden) en Baník Ostrava (vier wedstrijden).

Smaakmaker bij Pardubice

Medio 2022 vertrok Janosek definitief bij FC Viktoria Plzen door over te stappen naar FK Pardubice. Op 31 juli debuteerde de rechtspoot met een 0-2 thuisnederlaag tegen SK Dynamo Ceske Budejovice. Zijn eerste doelpunt voor deze club produceerde hij op 15 oktober 2022 in de uitwedstrijd tegen topclub Sparta Praag. Veel betekenis had zijn treffer echter niet, aangezien diens formatie met 5-2 klop kreeg. Met acht doelpunten en twee assists in 32 competitieduels behaalde hij dat seizoen een fraai rendement.

Met FK Pardubice eindigde Janosek op de vijftiende plaats van de Tsjechische comptitie. Zijn team moest daardoor de nacompetitie en zelfs de play-offwedstrijden in om het vege lijf te redden. Mede dankzij een benutte strafschop van Janosek, zijn negende doelpunt in 37 wedstrijden, wist zijn werkgever FK Pribram over twee duels te verschalken (0-2 thuis, 0-0 uit).

Dominik Solanke (NAC Breda)
Als speler van NAC Breda (Pro Shots)

Promotie met NAC

Janosek verdiende medio 2023 een transfer naar NAC Breda. De rechtspoot scoorde op 11 augustus meteen in zijn debuutwedstrijd tegen FC Dordrecht (2-2) en maakte een week later hoogstpersoonlijk het verschil tegen Jong AZ (2-1) door tweemaal te scoren. De Parel van het Zuiden beleefde een mager seizoen in de Keuken Kampioen Divisie, maar mede dankzij de Tsjech (elf doelpunten en tien assists) wist men zich te plaatsen voor de play-offs om promotie/degradatie. Met vier doelpunten en één assist was Janosek ook in de play-offs goud waard.

Met NAC Breda promoveerde Janosek in 2024. Zijn Eredivisie-debuut tegen FC Groningen leverde meteen wéér een doelpunt op, maar dat bleek slechts een eretreffer (4-1 nederlaag).


Interlandcarrière Dominik Janosek

Janosek is een voormalig jeugdinternational van Tsjechië. De middenvelder annex aanvaller speelde wedstrijden voor zowel de Onder-20 als de Onder-21.

Laatste update: 29 augustus 2024

Meer nieuws over Dominik Janosek

22:04
182+
NAC maakt gehakt van Excelsior in sensationale eerste finalewedstrijd
20:31
267+
Emmen-trainer haalt uit na ‘donkerrode kaart’
17:23
1471+
‘VAR per direct afschaffen na blunder bij Emmen – NAC’
22:23
159+
Roda compleet afgeslacht door NAC
21:54
76+
NAC maakt nachtmerrie Roda compleet
21:56
120+
Ook Jong Ajax incasseert dreun
22:07
63+
Willem II slaat grote slag in Doetinchem
21:55
85+
NAC vernedert Jong PSV en Pepi
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie