Dylan Vente

Leeftijd: 25

Het laatste nieuws over Dylan Vente

Dylan Vente is een Nederlandse spits. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van Roda JC Kerkrade naar Hibernian FC, dat hem medio 2024 verhuurde aan PEC Zwolle.

  • Vente speelt momenteel voor PEC Zwolle
  • De spits is uitgeleend door Hibernian FC
  • Hij kwam in Nederland uit voor Feyenoord, RKC Waalwijk en Roda JC
  • Vente debuteerde in 2024 als Surinaams international
  • Hij is de achterneef van oud-international Leen Vente

Clubcarrière Dylan Vente

Vente werd op 9 mei 1999 geboren in Rotterdam. De achterneef van wijlen Leen Vente, die 21 interlands speelde voor het Nederlands elftal, trapte zijn voetbalcarrière af bij amateurclub VV Smitshoek in Barendrecht. In 2008 maakte hij de overstap naar de jeugdopleiding van Feyenoord. De rechtsbenige aanvaller doorliep op Varkenoord het volledige traject.

Debuut voor Feyenoord

Op 13 september 2017 maakte Vente zijn debuut in het betaald voetbal. Feyenoord-trainer Giovanni van Bronckhorst gunde de spits een prachtig affiche: de Champions League-wedstrijd tegen Manchester City (0-4 nederlaag). Na 71 minuten mocht de Rotterdammer invallen voor Michiel Kramer. Vier dagen later mocht hij eveneens invallen in de Eredivisie-clash met PSV (1-0 nederlaag).

Vente maakte zijn eerste doelpunt als profvoetballer op 17 december 2017 in de stadsderby tegen Sparta Rotterdam. Met twee assists had hij sowieso een groot aandeel in de 0-7 overwinning. De aanvaller was in april 2018 opnieuw betrokken bij drie treffers in één wedstrijd, maar verdeelde zijn productie uit bij Willem II (1-5 zege) andersom: twee doelpunten en één assists. Feyenoord won een week later de KNVB Beker door AZ met 3-0 te verslaan, maar speeltijd werd hem niet gegund.

In augustus 2018 mocht Vente wel aantreden in de Johan Cruijff Schaal-wedstrijd tegen PSV (winst na strafschoppen). De invaller benutte zelfs één van de strafschoppen in het Philips Stadion. Tot en met augustus 2021 bleef hij op de loonlijst in De Kuip, maar zijn teller liep ‘slechts’ op naar 33 officiële wedstrijden, zeven doelpunten en zes assists. Feyenoord bracht hem gedurende deze periode meermaals onder bij andere clubs in Nederland.

Verhuurd aan RKC

Feyenoord en RKC Waalwijk werden het in de zomer van 2019 eens over een uitleenperiode voor Vente. De spits maakte op 25 augustus zijn rentree in de met 0-3 verloren thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag. Na 79 minuten mocht hij Paul Quasten aflossen. De Rotterdammer had de ploeg van trainer Fred Grim van meer stootkracht moeten voorzien, maar viel in de praktijk vooral in. Tussen zijn achttien optredens namens RKC zaten ‘slechts’ zeven basisplaatsen.

Vente maakte een ongelukkig seizoen door bij RKC Waalwijk. Niet alleen scoorde hij er geen enkele keer, maar ook bleek de aanvaller geenszins in staat om de sportieve malaise te doorbreken. Zijn team leek kansloos af te koersen op degradatie uit de Eredivisie, maar de coronapandemie bracht gek genoeg een oplossing. Het seizoen werd voortijdig beëindigd, waarna de KNVB besloot om geen promotie/degradatie toe te staan. De Waalwijkers ontsnappen daardoor aan een snelle terugkeer naar de Keuken Kampioen Divisie.

Dylan Vente (Roda JC)
Juichend bij Roda JC (Pro Shots)

Tweeënhalf jaar Roda JC

In de zomer van 2020 keerde Vente terug naar Feyenoord, maar zijn perspectief bleef minimaal. Om die reden koos de spits in januari 2021 voor een verhuurperiode bij Roda JC Kerkrade. Op 30 januari debuteerde de nieuwkomer in de met 0-5 gewonnen uitwedstrijd tegen FC Dordrecht. Scoren voor de Limburgers deed hij voor het eerst op 15 februari, nota bene in zijn geboortestad. Op bezoek bij Excelsior nam Vente de 0-2 voor zijn rekening. De Koempels wonnen uiteindelijk met 1-3.

Met vijf doelpunten en drie assists in zeventien wedstrijden liet Vente een prima indruk achter bij Roda JC. De club greep weliswaar naast promotie via de play-offs, maar besloot de spits wel definitief over te nemen van Feyenoord. Met 25 doelpunten en zeven assists in 42 wedstrijden maakte hij een nóg betere indruk in het seizoen 2021-2022. In beide ontmoetingen met FC Dordrecht (2-5 uit, 4-0 thuis) produceerde de Rotterdammer een hattrick. Excelsior dwarsboomde zijn promotiedroom in de play-offs.

Roda JC maakte in het seizoen 2022-2023 totaal geen aanspraak op een Eredivisie-comeback. Men eindigde op een dramatische vijftiende positie in de Keuken Kampioen Divisie, maar Vente bleef wel leveren. In 39 officiële wedstrijden noteerde de rechtspoot 21 doelpunten en zes assists. In de zomer van 2023 koos de oud-Feyenoorder eieren voor zijn geld door over te stappen naar het Schotse Hibernian FC.

Dylan Vente (Hibernian FC)
Als speler van Hibernian FC (Pro Shots)

Avontuur in Schotland

Vente vierde zijn debuut voor Hibernian FC op 10 augustus 2023 met een doelpunt en een assist tegen FC Luzern. In de voorronde Conference League boekte zijn nieuwe team een 3-1 overwinning. Hij had vervolgens vier wedstrijden nodig om ook in de Scottish Premiership de ban te breken. Op 16 september moest Kilmarnock (2-2) een treffer van de Nederlander toestaan. Vente wist zich in diens eerste contractjaar niet te ontpoppen tot goalgetter, maar had middels acht doelpunten en vier assists wel zijn waarde voor The Hibs (37 wedstrijden).

Huurling in Zwolle

Op 15 augustus 2024 keerde Vente terug naar Nederland. Hibernian FC en PEC Zwolle werden het eens over een huurtransfer van één seizoen. Aanvankelijk dreigde hij niet speelgerechtigd te zijn voor het weerzien met Feyenoord, maar vlak voor de aftrap kreeg de spits alsnog groen licht. De Rotterdammer mocht na 57 minuten invallen voor Thomas Buitink. Een heldenrol bleef echter uit, aangezien zijn oud-werkgever met duidelijke cijfers van het veld stapte (1-5).

Vente opende op 1 september 2024 de score in de Eredivisie-wedstrijd tussen PEC Zwolle en Heracles Almelo (3-0). Voor de spits betrof het zijn eerste treffer namens De Blauwvingers.


Interlandcarrière Dylan Vente

Vente doorliep verschillende jeugdelftallen van Nederland. Op 6 september 2018 maakte de spits zijn debuut voor Jong Oranje, dat de leeftijdsgenoten van Portugal op 0-0 hield. Vier dagen later leverde hij met een doelpunt een bijdrage aan de 3-1 overwinning op Engeland. In totaal mocht de rechtspoot dertien keer opdraven voor het hoogste vertegenwoordigende jeugdelftal van Nederland (vijf doelpunten).

Verder dan Jong Oranje reikte Vente niet. De aanvaller besloot om die reden te switchen naar Suriname, dat hem op 5 september 2024 liet debuteren in de CONCACAF Nations League-wedstrijd tegen Guyana (1-3 zege). Na 78 minuten viel hij in voor Gleofilo Vlijter.

Laatste update: 11 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie