Eberechi Eze

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Eberechi Eze

Eberechi Eze is een Engelse middenvelder met Nigeriaanse roots. De international van Engeland draagt sinds 2020 het shirt van Crystal Palace.

  • Eze speelt momenteel voor Crystal Palace
  • De middenvelder kwam eerder uit voor Queens Park Rangers en Wycombe Wanderers
  • In 2023 debuteerde hij als A-international van Engeland

Clubcarrière Eberechi Eze

Eberechi Oluchi Eze werd op 29 juni 1998 geboren in Greenwich, dat onderdeel uitmaakt van Londen. De zoon van Nigeriaanse ouders groeide naar eigen zeggen op in het ‘niet zo mooie deel’ van de stad. “Het was niet het makkelijkste leven”, zo omschreef hij diens jeugdjaren in een interview met de Britse krant The Independent. Na schooltijd was Eze vooral te vinden in de plaatselijke kooi. “We bleven daar tot onze ouders ons riepen, aten niet, speelden de hele dag en nacht. Er was eigenlijk niets anders te doen. Maar daar komt de liefde vandaan.”

De voetbalcarrière van Eze ging van start bij Bruin JFC. In 2006 maakte de middenvelder de overstap naar de jeugdopleiding van Arsenal, waar hij tot 2011 zijn kunsten vertoonde. Via Fulham (2011-2014) en Reading (2014) kwam de rechtspoot terecht bij Millwall. Bij The Lions doorliep hij de hoogste jeugdelftallen, maar in april 2016 kreeg hij er geen profcontract aangeboden. Eze vond in Queens Park Rangers een nieuwe club binnen Londen.

Debuut in het profvoetbal

Op 7 januari 2017 maakte Eze zijn debuut in de FA Cup-wedstrijd tegen Blackburn Rovers (1-2 nederlaag). Zijn invalbeurt na 72 minuten bleek zijn enige optreden van het seizoen 2016-2017. Queens Park Rangers besloot de middenvelder in het seizoen 2017-2018 dan ook een halfjaar onder te brengen bij Wycombe Wanderers. Hier maakte hij op 9 september zijn debuut in de League Two-wedstrijd tegen Newport County (0-0). Eze maakte zijn eerste twee doelpunten als prof op 7 oktober op bezoek bij Cambridge United (1-3 zege).

Met vijf doelpunten in 22 officiële wedstrijden maakte Eze een goede indruk bij Wycombe Wanderers. Begin 2018 durfde Queens Park Rangers het dan ook aan om hem meer speeltijd te gunnen. Op 20 januari debuteerde de middenvelder in het Championship tijdens de thuiswedstrijd tegen Middlesbrough (0-3 nederlaag). Hij besliste op 10 maart de thuiswedstrijd tegen Sunderland AFC (1-0). Eze speelde zeventien keer in de tweede helft van het seizoen (twee doelpunten).

Sterkhouder bij QPR

Eze wist het positieve gevoel mee te nemen naar het seizoen 2018-2019. Met 46 officiële wedstrijden (vier doelpunten) groeide de rechtspoot uit tot een sterkhouder bij Queens Park Rangers. In september 2018 besliste de middenvelder onder meer de thuiswedstrijd tegen Millwall (2-0), dat hem ruim twee jaar eerder nog te licht bevond. Op die manier nam hij sportieve revanche. Collectief draaide QPR een teleurstellend seizoen door als negentiende te eindigen in het Championship.

Met een dertiende plaats kwam Queens Park Rangers aanzienlijk beter voor de dag in het seizoen 2019-2020. Eze draaide een topseizoen door veertien doelpunten en acht assists op te eisen in 48 officiële wedstrijden. Als beloning werd de middenvelder opgenomen in het EFL Championship Team of the Season. Zijn prestaties maakten ook indruk op Crystal Palace, dat in augustus 2020 zo’n achttien miljoen euro neertelde voor diens handtekening. Eze ondertekende op Selhurst Park een vijfjarig contract.

Eberechi Eze (Crystal Palace)
In het shirt van Crystal Palace (Pro Shots)

Overtuigend bij Crystal Palace

Eze debuteerde op 12 september 2020 in de Engelse Premier League. Tegen Southampton (1-0 zege) mocht de middenvelder negen minuten voor tijd invallen voor Jeffrey Schlupp. Met zijn eerste twee doelpunten voor The Eagles had hij op 7 november een waardevol aandeel in de 4-1 zege op Leeds United. Gaandeweg het seizoen 2020-2021 steeg zijn aandeel naar 36 officiële wedstrijden (vier doelpunten, zes assists).

Door een achillespeesblessure moest Eze de start van het seizoen 2021-2022 laten schieten. De middenvelder had moeite om na zijn revalidatie een basisplaats af te dwingen, maar desondanks noteerde hij dat seizoen nog zeventien wedstrijden (één doelpunt). Met Crystal Palace bereikte hij de halve finale van het FA Cup-toernooi. Stadgenoot Chelsea wist deze wedstrijd met 2-0 naar zich toe te trekken. Eze herstelde zich in het seizoen 2022-2023 door veertig wedstrijden, tien doelpunten en vier assists bij te schrijven.

In het seizoen 2023-2024 verbeterde Eze zijn rendement met elf doelpunten en zes assists. Een knappe prestatie gezien het feit dat hij negen wedstrijden minder nodig had. Medio 2024 viel zijn naam zelfs in relatie tot een mogelijke transfer naar Manchester City.


Interlandcarrière Eberechi Eze

Eze speelde als jeugdinternational voor de Onder-20 en Onder-21 van Engeland. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Engeland maakte de middenvelder op 16 juni 2023 tijdens de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Malta (0-4 zege). Bondscoach Gareth Southgate liet hem na zeventig minuten invallen voor James Maddison. De rechtspoot had slechts vier A-interlands nodig om zich in de EK-selectie te spelen. Met The Three Lions speelde Eze drie wedstrijden op EURO 2024, maar in de finale tegen Spanje (1-2 nederlaag) bleef hij op de bank.

Laatste update: 23 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie