Elías Már Ómarsson

Leeftijd: 29

Het laatste nieuws over Elías Már Ómarsson

Elías Már Ómarsson is een IJslandse aanvaller. De international van IJsland speelt sinds de zomer van 2023 voor NAC Breda.

  • Ómarsson speelt momenteel voor NAC Breda
  • De aanvaller promoveerde in 2024 naar de Eredivisie
  • Hij speelde in Nederland eerder voor Excelsior
  • Ómarsson kwam daarnaast uit voor Keflavík IF, Valerenga IF, IFK Göteborg en Nîmes Olympique
  • Hij is negenvoudig international namens IJsland

Clubcarrière Elías Már Ómarsson

Ómarsson werd op 18 januari 1995 geboren in het IJslandse Keflavík. De rechtsbenige aanvaller sloot zich aan bij de lokale voetbalclub Keflavík ÍF, waar hij de volledige jeugdopleiding doorliep. Op 16 september 2012 maakte hij zijn debuut in het profvoetbal tijdens de met 5-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Fram Reykjavík. In de 83ste minuut gunde de technische staf hem een invalbeurt.

Op 14 juli 2013 maakte Ómarsson zijn eerste doelpunt als profvoetballer. In de met 1-2 verloren thuiswedstrijd tegen Breidablik Kópavogur maakte de spits van Keflavík ÍF de openingstreffer. Tot begin 2015 speelde hij in totaal 54 officiële wedstrijden voor de club, waar hij twaalf keer wist te scoren. In augustus 2014 verloor hij de IJslandse bekerfinale door toedoen van KR Reykjavík (1-2).

Via Noorwegen naar Zweden

In februari 2015 maakte Ómarsson de overstap naar het Noorse Valerenga IF. De IJslander vierde zijn officiële debuut voor de club met een doelpunt in de bekerwedstrijd tegen Lokomotiv Oslo (0-8 zege). Op 5 juli 2015 besliste hij de Tippeligaen-wedstrijd tegen Odds BK door tweemaal te scoren (1-2). Ómarsson wist namens Enga Bohemene in totaal negen keer te scoren in 33 officiële wedstrijden.

In de tweede helft van 2016 werd Ómarsson door Valerenga IF uitgeleend aan IFK Göteborg. De spits vierde zijn debuut tegen Falkenbergs FF op 12 augustus 2016 met een 2-0 zege. Scoren deed hij niet, maar dat lukte zestien dagen later wel tijdens de thuiswedstrijd tegen Helsingborgs IF (eveneens 2-0). Met zes doelpunten in dertien Allsvenskan-wedstrijden toonde de huurling zich zeer productief. De optie tot koop werd dan ook gelicht.

Verdedigers hielden in 2017 meer rekening met Ómarsson. De IJslander wist dat jaar geen enkel doelpunt te produceren in 25 Allsvenskan-wedstrijden, waardoor hij zich alleen kon laten bejubelen in de Svenska Cupen. In 2018 wist hij daarentegen het vertrouwen te hervinden door acht keer te scoren in slechts twaalf competitiewedstrijden. IF Brommapojkarna moest zelfs een hattrick toestaan (3-0).

Topschutter bij Excelsior

In augustus 2018 verdiende Ómarsson een transfer naar Excelsior. De rechtspoot maakte op 19 augustus zijn debuut in de Rotterdamse derby tegen Feyenoord, dat in De Kuip met duidelijke cijfers te sterk bleek (3-0). Met zijn eerste doelpunt op Nederlandse bodem besliste hij in september de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo. Mede dankzij een hattrick in de voorlaatste speelronde tegen Heracles Almelo (4-5 zege) sloot Ómarsson het seizoen 2018-2019 af met zeven doelpunten in 23 Eredivisie-wedstrijden.

Met Excelsior degradeerde Ómarsson door toedoen van RKC Waalwijk uit de Eredivisie. In de return van de play-offs pikte de IJslander wel een doelpunt mee (1-1), zijn achtste van het seizoen. Op Keuken Kampioen Divisie-niveau had de spits het aanvankelijk ook lastig, maar in de loop van het seizoen 2019-2020 raakte hij op stoom. Zijn teller liep op naar elf doelpunten in dertig wedstrijden. Uitgerekend in zijn sterke fase brak de coronapandemie uit, waardoor de KNVB vroegtijdig een punt achter het seizoen zette.

In het seizoen 2020-2021 toonde Ómarsson zijn kwaliteiten aan het Nederlandse publiek. Met 25 doelpunten in 41 wedstrijden stak de aanvaller in de vorm van zijn leven. Al na speelronde drie stond hij op zeven treffers. In totaal maakte hij 22 competitietreffers. Dat betekende een tweede plaats op de topscorersranglijst, achter Robert Mühren van SC Cambuur. Laatstgenoemde maakte maar liefst 38 treffers in de Keuken Kampioen Divisie.

Twee jaar in Frankrijk

De scoringsdrift van Ómarsson bleef niet onopgemerkt. In de zomer van 2021 maakte de Excelsior-topschutter de overstap naar het Franse Nîmes Olympique. Een week na zijn debuut tegen Dijon FCO (2-1 zege) maakte de nieuwkomer zijn eerste doelpunt voor de Ligue 1-formatie, dat een 0-3 zege behaalde op Valenciennes FC. Gedurende het seizoen 2021-2022 liep zijn teller op naar zeven doelpunten in 32 officiële wedstrijden. Ómarsson wisselde basisplaatsen en invalbeurten met elkaar af.

In het seizoen 2022-2023 lukte het Ómarsson evenmin om zijn stempel te drukken bij Nîmes Olympique. In veertien officiële wedstrijden scoorde de spits nog wel tweemaal, maar gaandeweg behoorde hij er niet eens meer tot de wedstrijdselectie. De Franse club besloot begin 2023 dan ook mee te werken aan een transfervrije overstap naar NAC Breda. Beide partijen werden het eens over een contract voor anderhalf jaar met optiejaar.

Promotie met NAC

Ómarsson keerde dankzij NAC Breda terug in de hem welbekende Keuken Kampioen Divisie. De Parel van het Zuiden won zijn debuutwedstrijd tegen Jong AZ met 5-1, maar scoren deed de IJslander niet. Op 10 maart 2023 brak de aanvaller de ban in de thuiswedstrijd tegen MVV Maastricht (4-1 zege) door driemaal te scoren. Met tien doelpunten in twintig officiële wedstrijden wist hij in no-time weer zijn oude niveau aan te tikken. De promotiedroom sneuvelde echter in de halve finale van de play-offs door toedoen van FC Emmen.

Elías Már Ómarsson in duel met Mark Diemers
Ómarsson (rechts) in duel met Mark Diemers van FC Emmen (Pro Shots)

Door een knieblessure moest Ómarsson bijna de complete eerste helft van het seizoen 2023-2024 missen. Pas in december maakte de NAC’er zijn comeback, maar hij had moeite om zijn vorm weer te halen. In 21 competitieduels bleef de spits steken op drie doelpunten. Zijn vierde en vijfde doelpunt van het seizoen maakte Ómarsson uitgerekend in het weerzien met Excelsior op 28 mei 2024. Met een 6-2 zege wist NAC Breda een stevig fundament te leggen voor de return in Kralingen. De return bleek zwaar, maar de 4-1 nederlaag volstond voor promotie naar de Eredivisie.


Interlandcarrière Elías Már Ómarsson

Ómarsson doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van IJsland. Zijn debuut als A-international van IJsland maakte de spits op 16 januari 2015 in de oefeninterland tegen Canada (1-2 nederlaag). Bondscoach Lars Lagerbäck gunde hem na 87 minuten een invalbeurt door Rúrik Gíslason naar de kant te halen. Zijn prestaties in diens eerste interlands volstonden niet om een plek te bemachtigen in de EK-selectie van 2016. Ook het WK van 2018 ging aan zijn neus voorbij.

Na maart 2017 bleef de teller van Ómarsson steken op negen A-interlands. De spits, die nog wel een enkele keer werd geselecteerd, scoorde daarin niet.

Laatste update: 13 augustus 2024

Meer nieuws over Elías Már Ómarsson

14:47
51+
NAC verzekerd van promotie play-offs na knappe zege in Almere
21:56
89+
Jong Ajax maakt er zes in Breda, PEC wint weer
22:46
56+
PEC en Heracles winnen, NAC in wachtkamer
11:17
111+
‘Fraaie transfer voor Excelsior-topschutter Omarsson’
14:26
72+
Cambuur wint met 7-2, succesje voor De Graafschap
14:05
79+
Van topscorer naar bankzitter: “Dat vreet aan zijn vertrouwen”
Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie