Emanuel Emegha

Leeftijd: 21

Het laatste nieuws over Emanuel Emegha

Emanuel Emegha is een Nederlandse aanvaller met Nigeriaanse roots. In de zomer van 2023 maakte hij de overstap van SK Sturm Graz naar RC Strasbourg.

  • Emegha speelt momenteel voor RC Strasbourg
  • De aanvaller won in 2023 de Oostenrijkse beker met SK Sturm Graz
  • Hij kwam eerder uit voor Sparta Rotterdam en Royal Antwerp FC
  • Emegha is een Nederlands jeugdinternational

Clubcarrière Emanuel Emegha

Emegha zag op 3 februari 2003 het levenslicht in Den Haag. De tweelingbroer van Joshua Emegha begon zijn voetbalcarrière in het shirt van amateurclub VV WIK. Via KRSV Vredenburch speelde de rechtsbenige aanvaller zich in de kijker bij Sparta Rotterdam, dat hem aan de jeugdopleiding toevoegde. Bij De Kasteelheren liep hij het gehele traject.

Doorbraak bij Sparta

Met Jong Sparta speelde Emegha meerdere wedstrijden in de Tweede Divisie. Zijn debuut in het betaald voetbal maakte de getalenteerde aanvaller op 13 september 2020 in de Eredivisie-wedstrijd tegen Ajax (0-1 nederlaag). Gedurende het seizoen 2020-2021 liep zijn aandeel op naar achttien officiële wedstrijden, waarin hij één keer wist te scoren. Op 7 mei 2021 beleefde de Spartaan deze primeur in de thuiswedstrijd tegen Vitesse (3-0).

In het seizoen 2021-2022 mocht Emegha in totaal 21 keer opdraven voor de hoofdmacht van Sparta Rotterdam. De aanvaller leverde twee doelpunten af, respectievelijk tegen Fortuna Sittard (3-1 zege) en Willem II (0-3 zege). Tijdens de winterse transferperiode nam de rechtspoot afscheid op Het Kasteel door een aanbieding van Royal Antwerp FC te accepteren.

Eén wedstrijd in Antwerp-shirt

Royal Antwerp FC betaalde meer dan drie miljoen euro voor de handtekening van Emegha. Trainer Brian Priske zag in de aangetrokken Nederlander desondanks geen directe versterking. Tijdens de tweede helft van het seizoen 2021-2022 mocht hij welgeteld één keer in actie komen voor de Jupiler Pro League-formatie. Op 2 april 2022 mocht de spits na 68 minuten invallen voor Michael Frey. Zijn team won die dag met 0-1 op het veld van OH Leuven.

Bekerwinnaar in Oostenrijk

Emegha vertrok al na een halfjaar bij Royal Antwerp FC. In de zomer van 2022 zette de geboren Hagenaar zijn handtekening onder een meerjarig contract bij SK Sturm Graz. Op 6 augustus van datzelfde jaar debuteerde de aanvaller met een 1-1 gelijkspel tegen SV Ried in de Oostenrijkse Bundesliga. Een week later had hij een waardevol aandeel in de 4-0 zege op SCR Altach door tweemaal te scoren. Emegha scoorde eveneens bij diens Europa League-debuut tegen FC Midtjylland (1-0).

Emanuel Emegha en Gernot Trauner
Emegha (links) in het Europa League-duel met Feyenoord (Pro Shots)

Met tien doelpunten en vijf assists in 36 wedstrijden groeide Emegha uit tot smaakmaker in Oostenrijkse dienst. In de bekerfinale tegen Rapid Wien (2-0 zege) leverde hij de assist bij de openingstreffer van Manprit Sarkaria. Zijn prestaties vielen in de smaak bij RC Strasbourg, dat al na één seizoen de portemonnee trok. Voor zo’n dertien miljoen euro mocht hij overstappen naar de Franse Ligue 1.

Trefzeker in Frankrijk

Op 13 augustus 2023 maakte Emegha zijn debuut voor RC Strasbourg, dat een 2-1 zege behaalde op Olympique Lyon. Twee weken later produceerde de spits zijn eerste Ligue 1-doelpunt in de thuiswedstrijd tegen Toulouse (2-0). Gaandeweg het seizoen 2023-2024 vond hij het benodigde zelfvertrouwen, waardoor zijn teller opliep naar negen doelpunten en twee assists in 31 officiële wedstrijden.


Interlandcarrière Emanuel Emegha

Emegha doorliep verschillende vertegenwoordigende jeugdelftallen van Nederland. Op 8 september 2023 mocht hij voor het eerst in actie komen voor Jong Oranje, dat een 3-0 zege boekte op de leeftijdsgenoten van Moldavië. Zijn eerste doelpunten voor het Nederlandse beloftenteam maakte de aanvaller op 9 september 2024 in de thuiswedstrijd tegen Georgië (3-1 zege). Zijn vervanger Noah Ohio maakte het overige doelpunt van Nederlandse makelij.

Emmanuel Emegha (Jong Oranje)
Scorend voor Jong Oranje tegen Georgië (Pro Shots)

Laatste update: 10 september 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie