Fabián Ruiz

Leeftijd: 28

Het laatste nieuws over Fabián Ruiz

Fabián Ruiz is een Spaanse middenvelder. De international van Spanje maakte in de zomer van 2022 de overstap van Napoli naar Paris Saint-Germain.

  • Ruiz speelt momenteel voor Paris Saint-Germain
  • De middenvelder won hier twee landstitels en de Coupe de France
  • Hij veroverde tevens de Coppa Italia en de Segunda División-titel
  • Ruiz kwam eerder uit voor Real Betis, Elche CF en Napoli
  • Met Spanje veroverde hij de Nations League en de Europese titel

Clubcarrière Fabián Ruiz

Fabián Ruiz Peña werd op 3 april 1996 in Los Palacios y Villafranca op de wereld gezet. In zijn geboortestad zette de linksbenige middenvelder bij Los Palacios CF zijn eerste stappen op het voetbalveld. Hier kwamen talentscouts van Real Betis hem op het spoor, waarna hij de volledige jeugdopleiding in Sevilla doorliep.

Debuut voor Real Betis

Ruiz maakte op 13 december 2014 zijn debuut voor Real Betis, dat een 0-1 overwinning boekte op het veld van CD Lugo. De middenvelder mocht in het seizoen 2014-2015 in totaal zesmaal opdraven en had daarmee een bescheiden aandeel in het Segunda División B-kampioenschap. Zijn debuut op het hoogste niveau maakte hij op 13 december 2014 in de thuiswedstrijd tegen Villarreal (1-1). In het restant van het jaargang 2015-2016 liep zijn aandeel op naar dertien officiële wedstrijden.

Het lukte Ruiz niet meteen om een basisplaats af te dwingen bij Real Betis. In januari 2017 vertrok de linkspoot om die reden op huurbasis naar Elche CF, waar hij achttien officiële wedstrijden en één doelpunt noteerde. Met die ervaring op zak kreeg hij in het seizoen 2017-2018 een eerlijke kans van de technische staf. Ruiz pakte die kans met beide handen aan en speelde 34 van de 38 competitiewedstrijden. Hij maakte drie doelpunten voor de club, waarvan één in de stadsderby tegen Sevilla (3-5 zege).

Vaste waarde in Napels

Ruiz verruilde Real Betis in de zomer van 2018 voor het Italiaanse Napoli. De Serie A-club telde zo’n dertig miljoen euro neer voor diens handtekening. Op 18 september maakte de middenvelder zijn debuut in de Champions League-wedstrijd tegen Rode Ster Belgrado (0-0). In zijn beginperiode bleef de Spanjaard op de bank in de Serie A, maar op 26 september mocht hij tegen Parma (3-0 zege) ook debuteren in de competitie. Zijn eerste treffer voor de formatie uit Napels maakte Ruiz op 20 oktober in de uitwedstrijd tegen Udinese (0-3).

In zijn debuutseizoen voor Napoli noteerde Ruiz veertig officiële wedstrijden en zeven doelpunten. De middenvelder incasseerde een rode kaart tegen AC Milan (0-0), maar scoorde tweemaal tegen Internazionale (4-1 zege). Met de Italianen wist hij dat seizoen door te dringen tot de kwartfinale van de Europa League. In het volgende seizoen liep zijn aandeel op naar 46 officiële wedstrijden en vier doelpunten. De achtste finale van de Champions League bleek het Europese eindstation, maar Napoli won wel de Coppa Italia tegen Juventus (na strafschoppen).

Ook in de seizoenen 2020-2021 en 2021-2022 was Ruiz te bewonderen in het shirt van Napoli. De Spanjaard speelde respectievelijk 42 en 38 wedstrijden, waarin hij vier en zeven keer wist te scoren. Zijn prestaties vielen in de smaak bij Paris Saint-Germain. De Franse topclub besloot hem na vier jaar in Napels op te halen voor een prijskaartje van 23 miljoen euro.

Fabián Ruiz (Paris Saint-Germain)
Juichend voor Paris Saint-Germain (Pro Shots)

Kampioen met PSG

Op 10 september 2022 speelde Ruiz zijn eerste officiële wedstrijd voor Paris Saint-Germain. Met de Parijzenaars boekte de miljoenenaankoop een 1-0 overwinning op Stade Brest. Op 1 februari 2023 maakte de middenvelder zijn eerste doelpunt voor de Ligue 1-formatie, dat een 1-3 zege behaalde bij Montpellier HSC. Met 37 officiële optredens (drie doelpunten groeide hij uit tot een vaste waarde. Ruiz veroverde in zijn eerste contractjaar bij PSG meteen de landstitel.

In het seizoen 2023-2024 noteerde Ruiz 35 officiële wedstrijden voor Paris Saint-Germain (drie doelpunten). De Spanjaard mocht opnieuw de landstitel bijschrijven, maar zijn team veroverde ook de Coupe de France en de Trophée des Champions. In de bekerfinale tegen Olympique Lyon (1-2) maakte hij het winnende doelpunt. Daarentegen bleek de halve finale van de Champions League het hoogst haalbare door toedoen van Borussia Dortmund.


Interlandcarrière Fabián Ruiz

Ruiz speelde veertien wedstrijden voor de Onder 19-selectie van Spanje. Zijn debuut voor de nationale ploeg van Spanje maakte de middenvelder op 7 juni 2019 in de EK-kwalificatiewedstrijd tegen de Faeröer (1-4 overwinning). In die kwalificatiecyclus maakte hij ook zijn eerste doelpunt als A-international. Ruiz had op 18 november van datzelfde jaar een aandeel in de 5-0 overwinning op Roemenië (5-0). Spanje bereikte in 2021 de halve finale van het EK, maar na de achtste finale kreeg hij geen speeltijd meer.

Fabián Ruiz (Spanje)
Scorend voor Spanje op het EK van 2024 (Pro Shots)

Na het EK van 2021 verdween Ruiz anderhalf jaar uit de Spaanse selectie. Pas na het WK in Qatar keerde de linkspoot terug als international. Hij had in 2023 een aandeel in het winnen van de Nations League, waar hij een jaar later zelfs uitgroeide tot een steunpilaar op het EK. Met La Roja Furia wist de middenvelder door te dringen tot de finale en daarin rekende men af met Engeland (2-1).

Laatste update: 15 juli 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie