Fermín López is een Spaanse middenvelder. De international van Spanje is een jeugdexponent van FC Barcelona, waar hij momenteel onder contract staat.

• Hij speelde in de jeugd van Recreativo Huelva en Real Betis
  • López debuteerde in 2024 als Spaans international
  • Datzelfde jaar werd hij Europees kampioen

Clubcarrière Fermín Lopez

Fermín López Marín werd op 11 mei 2003 geboren in El Campillo. De rechtsbenige middenvelder werkte zijn eerste wedstrijden als voetballer af bij het lokale CD El Campillo. Zijn potentieel bleef niet onopgemerkt voor scouts van Recreativo Huelva, maar daar speelde hij welgeteld een jaar. Via Real Betis (2012-2016) streek López uiteindelijk neer op La Masia, de befaamde jeugdopleiding van FC Barcelona.

Debuut als profvoetballer

In augustus 2022 ondertekende López een tweejarig contract voor FC Barcelona. De Catalaanse club verhuurde hem diezelfde zomer aan Linares Deportivo, een club uit de Primera Federación (derde niveau). Op 28 augustus maakte de middenvelder zijn debuut in de met 2-0 gewonnen thuiswedstrijd tegen Mérida AD. Zijn eerste doelpunt volgde twee maanden later, op 30 oktober, in de uitwedstrijd tegen CF Rayo Majadahonda. In de 75ste minuut kroonde de rechtspoot zich tot matchwinner (1-2).

Bij Linares Deportivo groeide López uit tot een vaste waarde. In totaal speelde hij veertig wedstrijden voor deze club, waar hij veertien keer wist te scoren. Tegen zowel Unionistas CF (4-3 zege) als FC Algeciras (2-0 zege) nam de middenvelder twee doelpunten voor zijn rekening. Met 59 punten eindigde zijn tijdelijke werkgever als zesde in de Primera Federación.

Fermín López (FC Barcelona)
In het shirt van FC Barcelona (Pro Shots)

Doorbraak bij FC Barcelona

López kreeg in het seizoen 2023-2024 de kans om zich te bewijzen bij FC Barcelona. De Andalusiër maakte op 27 augustus 2023 zijn debuut in de LaLiga-wedstrijd tegen Villarreal (3-4 zege) door Ilkay Gündogan na 86 minuten af te lossen. Bijna een maand daarna, op 26 september, maakte de middenvelder zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau tegen Real Mallorca (2-1). López was op 25 oktober zelfs beslissend in de Champions League-wedstrijd tegen Shakhtar Donetsk (2-1) middels een treffer en een assist.

In het seizoen 2023-2024 produceerde López elf doelpunten in 42 wedstrijden. Eén van zijn doelpunten maakte de jongeling in de uitwedstrijd tegen aartsrivaal Real Madrid (3-2 nederlaag).

Interlandcarrière Fermín López

López was een relatieve laatbloeier door pas in de Onder 21-lichting te debuteren als jeugdinternational. Nadien ging het echter hard met zijn ontwikkeling. Op 5 april 2024, nog geen jaar later, mocht de middenvelder tegen Andorra (5-0 zege) debuteren als A-international van Spanje. Bondscoach Luis de la Fuente besloot hem meteen op te nemen in de EK-selectie. In Duitsland bleef zijn aandeel beperkt tot één wedstrijd tegen Albanië (1-0 zege), maar hij mocht wel de Europese titel op zijn erelijst plaatsen.

Na het EK mocht López ook deelnemen aan de Olympische Spelen van 2024. In de finale tegen Frankrijk (5-3 zege na verlenging) maakte de middenvelder twee doelpunten.

Laatste update: 11 augustus 2024