Gabriel Magalhães

Leeftijd: 26

Het laatste nieuws over Gabriel Magalhães

Gabriel Magalhães is een Braziliaanse centrale verdediger. De international van Brazilië speelt sinds september 2020 voor Arsenal.

  • Gabriel speelt momenteel voor Arsenal
  • De verdediger won de Community Shield met de Londenaren
  • Hij veroverde eerder de landstitel met Dinamo Zagreb
  • Gabriel kwam eveneens uit voor Avaí FC, Lille OSC en Troyes AC
  • Hij debuteerde in 2023 als Braziliaans international

Clubcarrière Gabriel Magalhães

Gabriel dos Santos Magalhães zag op 19 december 1997 het levenslicht in São Paulo. De linkspoot begon zijn voetbalcarrière in de clubkleuren van Avaí FC. Door heimwee besloot de verdediger aanvankelijk terug te keren naar zijn geboorteplaats, maar na enkele weken sloot hij toch weer aan. Gabriel verdiende op zestienjarige leeftijd zijn allereerste profcontract.

Doorbraak bij Avaí FC

Op 28 januari 2016 maakte Gabriel zijn debuut in het betaald voetbal. Met Avaí FC wist de centrale verdediger meteen een opvallende rol op te eisen door te scoren in de Primeira Liga do Brasil-wedstrijd tegen Grêmio (2-2). Hij maakte meteen de negentig minuten vol en wist die basisplaats vast te houden in het restant van het kalenderjaar. In totaal deed de technische staf in 39 officiële wedstrijden een beroep op zijn diensten (twee doelpunten).

Mede dankzij Gabriel promoveerde Avaí FC in 2016 naar de Braziliaanse Série A. Het avontuur in de hoogste afdeling bleef beperkt tot één seizoen, maar de centrale verdediger trof geen blaam. In januari 2017 was hij namelijk voor drie miljoen euro overgestapt naar het Franse Lille OSC.

Moeizame start in Frankrijk

Bij Lille OSC werd Gabriel niet gezien als een directe kwaliteitsimpuls. In de tweede helft van het seizoen 2016-2017 mocht de Braziliaan welgeteld acht minuten opdraven voor de Ligue 1-formatie. Op 22 april 2017 mocht de verdediger tegen EA Guingamp (3-0 zege) in de 82ste minuut invallen voor de geblesseerd geraakte Marko Basa. Voor het tweede team mocht hij daarnaast tweemaal aantreden in de Championnat National 2.

Gabriel vertrok in de zomer van 2017 op huurbasis naar competitiegenoot Troyes AC. Hier debuteerde hij op 25 oktober 2017 in de Coupe de la Ligue-wedstrijd tegen Amiens SC (1-2 nederlaag). Begin 2018 mocht de linkspoot eveneens opdraven in de het competitieduel met Toulouse (1-0 nederlaag) en de Coupe de France-duels met AS Saint-Étienne (winst na strafschoppen) en RC Lens (1-0 nederlaag).

Met vier wedstrijden voor Troyes AC in de benen keerde Gabriel voortijdig terug naar Lille OSC. Zijn werkgever stalde hem vervolgens bij de Kroatische topclub Dinamo Zagreb, maar in de tweede helft van het seizoen 2017-2018 kwam hij ook daar nauwelijks aan de bak. Op het hoogste niveau werd hem welgeteld één wedstrijd speeltijd gegund in de thuiswedstrijd tegen HNK Rijeka (0-1 nederlaag). Wel mocht Gabriel de Kroatische titel op zijn erelijst plaatsen.

Doorbraak bij Lille

In de eerste helft van het seizoen 2018-2019 veranderde er weinig. Gabriel mocht slechts sporadisch opdraven voor Lille OSC, maar dat veranderde vanaf februari 2019. De centrale verdediger veroverde een vaste basisplaats en wist zelfs te scoren in de met 5-1 gewonnen thuiswedstrijd tegen de sterren van Paris Saint-Germain. Met zeventien gespeelde wedstrijden mocht er dan toch van een doorbraak worden gerept. Lille plaatste zich dat seizoen ook nog eens voor de Champions League.

Gabriel mocht zich met Lille OSC meten met zowel Ajax, Chelsea als Valencia. Met één schamel punt speelde zijn broodheer geen rol van betekenis, maar desondanks verscheen er in het seizoen 2019-2020 een brede glimlach op zijn gezicht. Met 34 gespeelde wedstrijden (één doelpunt) wist de verdediger de ingezette lijn door te trekken. Dat aantal had zelfs nog hoger kunnen uitvallen, ware het niet dat de coronapandemie een voortijdig einde maakte aan het Franse seizoen.

Profielfoto Gabriel Magalhaes (Arsenal)
Als speler van Arsenal (Pro Shots)

Transfer naar Arsenal

In september 2020 maakte Gabriel voor 27 miljoen euro de overstap naar Arsenal. Op 12 september van dat jaar maakte de verdediger zijn debuut in de Premier League-wedstrijd tegen Fulham (0-3 zege). De Braziliaan wist meteen een hoofdrol op te eisen door een doelpunt op te eisen. Hij beleefde een vliegende start in het Emirates Stadium en werd in zijn eerste halfjaar meermaals door supporters uitgeroepen tot Player of the Month. Met The Gunners reikte hij in zijn eerste seizoen (32 wedstrijden, drie doelpunten) tot de halve finale van de Europa League.

Door een blessure moest Gabriel de start van het seizoen 2021-2022 missen. Desondanks mocht hij dat jaargang in totaal 38 keer opdraven voor Arsenal, waarvoor hij vijfmaal wist te scoren. De Londenaren eindigden op een vijfde plaats in de Premier League, maar ontpopten zich in de volgende seizoenen tot titelkandidaat. Manchester City bleek in 2023 en 2024 echter de baas in de titelstrijd. Gabriel won in dat eerstgenoemde jaar wel zijn eerste prijs: de Community Shield.

In zijn derde en vierde seizoen bleef Gabriel een vaste waarde met respectievelijk 48 en vijftig gespeelde wedstrijden. De Braziliaan maakte in die seizoenen respectievelijk drie en vier doelpunten voor Arsenal.


Interlandcarrière Gabriel Magalhães

Gabriel speelde interlands voor zowel de Onder-20 als Onder-23 van Brazilië. Zijn debuut als A-international van Brazilië maakte de verdediger op 9 september 2023 in de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Bolivia (5-1 zege). Ruim een maand later, op 13 oktober, maakte hij zijn eerste interlandtreffer in de thuiswedstrijd tegen Venezuela (1-1). Hij groeide uit tot een gewaardeerd selectielid, maar speelde slechts een bijrol tijdens de Copa América van 2024. Gabriel mocht die eindronde welgeteld één keer opdraven.

Laatste update: 10 oktober 2024

Wat kost gokken jou? Stop op tijd | 18+ | loketkansspel.nl | Gokken kan verslavend zijn | Deze boodschap mag niet gedeeld worden met minderjarigen| Algemene voorwaarden zijn van toepassing | #Advertentie